بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۰۹ آبان ۱۳۹۳ - ۲۰:۵۸
کد خبر : ۱۳۷۴۲۱

تهران - ایرنا - موضوع بحث پنجاه و سومین برنامه مناظره امروز (جمعه) شبکه یک سیما که با حضور یکی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، خبرگان بازار سرمایه و مسئولان بورس تهران برگزار شد به بررسی علل نوسانات 10 ماهه شاخص بورس اختصاص داشت.

به گزارش خبرنگار ایرنا بورس تهران اواخر مهرماه از خواب طولانی برخاست و سومین رشد شاخص کل در سال 93 رقم خورد. در روزهای منتهی به این ماه بورس پایتخت شاخص رشد 1269 واحد را تجربه کرد.

پیش تر در ششم اردیبهشت و14تیرماه امسال نیز شاخص بورس تهران با رشد جهش گونه مواجه شده بود و به ترتیب 1423 و 1285واحد رشد کرد.

با اینحال بورس تهران از ابتدای سال 91 تا 24 خرداد 92 که همگام با تضعیف شدید ارزش ریال بود جهش 76 درصدی شاخص بورس را درکارنامه خود به ثبت رساند.

اقتصاد جهانی، اقتصاد داخلی، بازارهای رقیب و ارزش گذاری بازار به عنوان متغیرهای کلان اقتصادی موثر بر وضعیت بورس تهران محسوب می شود. اما بورس صرفنظر از این عوامل باید نیم نگاهی نیز به بازارهای پول، طلا، ارز و مسکن به عنوان رقبای خود داشته باشد.

آیا نوسانات شاخص بورس در 10 ماهه گذشته ناشی از تصمیمات دولت و مجلس بوده،یا عوامل دیگری داشته است؟ محوری ترین بحث برنامه مناظره این هفته است.

حدس می زنید سرمایه گذاری در کدام بازار تا سال آینده بازدهی بالاتری دارد؟ پرسش این برنامه بود که از بینندگان خواسته شده یکی از سه گزینه سپرده بانکی، خرید سهام از بورس و ساخت و ساز مسکن را انتخاب و پاسخ خود را برای این برنامه ارسال کنند.



** کاهش شاخص بورس

عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی در ابتدای این برنامه گفت: تصمیمات مجلس و دولت در موضوع خوراک پتروشیمی ها اشتباه بود.

محمد حسن نژاد افزود: این تصمیم نادرست دولت و مجلس باعث شد تا شاخص بورس کاهش پیدا کند.

عضو کمسیون اقتصادی مجلس این پرسش را مطرح کرد و گفت: بورس نمایانگر اقتصاد کشور است حال چرا زمانی که اقتصاد کشور در حال کوچک شدن بود بورس رشد نکرد.

حسن نژاد در بخش دیگری از این برنامه با بیان این که مدیران بورس پاسخگوترین مدیران در دنیا هستند، افزود: از نظر من موفق ترین بازارها در 10 سال گذشته بورس ایران بوده است.



**نوسان های خارج از عرف بورس ریشه یابی شود

مدیر عامل بورس انر‍‍‍‍ژی و نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار نیز در برنامه مناظره گفت: اگر بخواهیم در خصوص بازار سرمایه صحبت کنیم باید ابتدا به اقتصاد توجه کنیم زیرا بهره وری در اقتصاد سالم با بهره گیری از بازار های اوراق بهادار ایجاد می شود.

علی حسینی با تاکید بر اینکه، بازار سرمایه تخصیص بهینه منابع را امکان پذیر می کند، اظهارداشت: بورس کشوردر چند سال گذشته نه تنها از نظر شاخص ها بلکه از ابعاد دیگر تحولات خوبی داشته که البته منشا آن تصویب قانون اوراق بهادار است ضمن آنکه بخش فناوری اطلاعات و آی تی، سخت افزار ها و سایر بخش های بازار سرمایه توسعه مناسبی یافته است.

وی با اشاره به نوسانات اخیر بازار سرمایه گفت: نوسان ذات بازار است البته نوسان های خارج از عرف باید عارضه یابی شود زیرا بازار سرمایه یکی از سرمایه های ملی بازار سرمایه است.



**مداخله دولت در بازار سرمایه باید منطقی باشد

علی حسینی نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه مناظره ادامه داد: سود شرکت ها در سال 92 حدود 70 هزار میلیارد تومان و در سال جاری 75 هزار میلیاردتومان بوده است .

وی با بیان اینکه علاوه بر بورس تامین مالی از طریق فرا بورس و بورس کالایی نیز انجام می شود، اظهارداشت: معاملات بورس در سال 92 حدود 400 میلیارد تومان بوده که این رقم نسبت به سال های قبل قابل مقایسه نیست.

مدیر عامل بورس انر‍ژی اظهارداشت: دست یابی به این ارقام در سایه اقدامات مناسب بورس بوده است.

حسینی با تاکید بر اینکه بررسی بورس در فاصله 9 یا 10 ماهه که شاخص بورس با افت شاخص مواجه بوده درست نیست،گفت: در نظر گرفتن این دوره برای بررسی بازار بسیار کوتاه است و زمان بررسی باید بلند مدت تر باشد.

وی با اشاره به بحران مالی در اروپا و آمریکا در سال های گذشته ، اظهارداشت: این در حالی است که بورس تهران در این دوره رشد مناسبی یافت و باید این امر را در بررسی ها در نظر گرفت.

حسینی با اشاره به ایجاد صندوق توسعه بازار سرمایه ، راه اندازی بازار بلوک ، در نظر گرفتن شرایط بازار در عرضه های خرد و دیگر موارد گفت: دخالت دولت و مجلس در بازار سرمایه نه تنها نباید به صورت مداخله باشد بلکه نباید به گونه ای نیز باشد که نظم طبیعی بازار را بر هم بزند.

نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار در برنامه مناظره تصریح کرد: مداخله دولت و مجلس باید به صورت منطقی، کارشناسی ، علمی و خویشتن داری باشد.



** عوامل بین المللی به بازار سرمایه تاثیر گذار است

علی حسینی نماینده بورس در ادامه گفت: هشدار ها و احتیاط هایی در زمان صعود شاخص به بازار داده شده است.

وی با بیان اینکه ساختار بورس کشور با سایر بورس ها متفاوت است، اظهارداشت: بعد از اتفاقات اواخر سال گذشته بازار جهانی سنگ آهن با کاهش بسیار شدید قیمتی مواجه شده ضمن آنکه شرکت ها درحوزه فروش سیمان نیز با مشکلاتی مواجه هستند و قیمت نفت نیز در یک سال گذشته نزولی شده لذا این عوامل به بازار سرمایه فشار آورده است.

حسینی در پاسخ به بیننده ای درباره پاسخگو نبودن مدیران بورس پس از کاهش ارزش سهام بازار بورس گفت: مسوولین بورس تهران و فرابورس در زمان کاهش شاخص و قیمت ها احتیاط و هشدار لازم را به مردم دادند و نمونه ای از این پاسخگویی و اطلاع رسانی را می توان به افتتاح سامانه پس از معاملات در هفته گذشته استناد کرد.



**سهامداران با منابع آزاد وارد بورس شوند

حسینی درباره ارتباط سهام عدالت با بورس، گفت: سهام عدالت توسط کانون سهام عدالت نمایندگی می شود و کارگروهی در وزارت اقتصاد در این زمینه تشکیل شده و دولت پیشنهاداتی را بررسی می کند .

وی بابیان اینکه به افرادی که در ماه های گذشته سرمایه های خود را در بورس از دست داده اند حق می دهیم، گفت: مدیران بورس دغدغه سهامداران را دارند و همواره به سرمایه گذاران توصیه شده که منابع آزاد را وارد بورس کنید.



**نارضایتی مردم از ریسک

مدیر عامل شرکت ملی سرمایه گذاری ایران گفت: دلیل اصلی نارضایتی مردم ریسک هایی بود که به بازار ایران وارد شد.

علیرضا عسگری مارانی افزود: باید قوانین دائمی برای حمایت از سرمایه گذاری داشته باشیم تا ریسک وارده در بازار کم شود.

وی عنوان کرد: یکی از ریسک هایی که سال گذشته به بازار وارد شد مصادره سود شرکت های پتروشیمی و معدنی بود.

مدیر عامل شرکت ملی سرمایه گذاری ایران اظهارداشت: ارزش بازار باید همگام با تولید ناخالص ملی حرکت کند.

عسگری افزود: ایران خودرو توانسته در خدمت اقتصاد کشور خدمتی داشته باشد.

مدیر عامل شرکت ملی سرمایه گذاری ایران در ادامه گفت: یکی از موضوع هایی که توانست رشد اقتصادی کشور را مثبت کند صنعت خودرو ایران بود.

عسگری با بیان این که سود شرکت های بورسی و فرابورسی امسال بالغ بر 75 هزار میلیارد تومان بوده است، افزود: بازار سرمایه ما دارای ظرفیت رشد و حرکت بوده و می تواند نقدینگی موردنظر صنعت و اقتصاد را ایجاد کند.

وی تاکید کرد: تا زمانی که نابرابری و شرایط نامتعادل در بازار پول (در مقایسه با سایر بازارها) وجود داشته باشد، مشکلات بازار سرمایه و بورس برقرار خواهد بود.

این اقتصاددان به عنوان نمونه از مالیات در بازار اقتصاد سخن گفت و افزود: بازار سرمایه قبل از کسب هرگونه سودی موظف است 25 درصد مالیات پرداخت کند در حالی که در سایر بازارها اینگونه نیست و معتقدم برای این که با بازار پول رقابت کنیم، باید در شرایط منصفانه قرار بگیریم.

بهمن آرمان نیز در تایید سخنان عسگری گفت: در هیچ کشوری از سودی که به افزایش سرمایه یا سرمایه گذاری مجدد اختصاص داده می شود، مالیات گرفته نمی شود.

مدیر عامل شرکت سرمایه گذاری ملی ایران در بخش دیگر از سخنان خود گفت: بیشتر دارایی ما در بخش هایی مثل بانک و خودرو است و دارایی های زیادی در پتروشیمی و معادن وجود ندارد.

آرمان در پاسخ به سوال بیننده ای گفت: سهم صنعت در تولید ناخالص کشور در پایان دوره ریاست جمهوری دولت آقای خاتمی به 16 درصد رسید ولی اکنون این رشد 12 درصد است و برای این که کشوری رشد صنعتی را طی کند، باید این رشد 25 درصد باشد و لذا معتقدم صنعتی کردن کشور به معنای تاراج یا رانت دادن نیست.



** ضرورت استقلال بازار سرمایه در ایران

عسگری در ادامه گفت: پس از طرح موضوع برداشته شدن تحریم ها امید نیز به بازار آمد ولی این امید در بهمن ماه با کاهش سود مشارکت بانک ها از بین رفت و بنده معتقدم مردم با خردجمعی خودشان وارد بازار بورس شدند.

مدیرعامل شرکت سرمایه گذاری ایران گفت: عمده مدیران اقتصادی ما که تقریبا همان مدیران سابق هستند، معتقد به بازار پول محور هستند و لذا نتوانستند اقتصاد را بر اساس بازار سرمایه محور بچرخانند. وی چاره این کار را استقلال بازار سرمایه دانست.

محمد حسن نژاد در این برنامه نموداری از روند کلی شاخص بورس از سال 80 تا آبان 93 را ارائه داد و گفت: رشدی که در این نمودار آمده کاملا حبابی است و در آن زمان ما گفتیم تحریم ها برداشته شده و بورس رشد داشته است.

راعی : رشد در بازار بورس در زمانی صورت گرفت که قیمت ارز ما سه برابر شد و قیمت همه کالاها نیز به صورت فزاینده ای افزایش یافته بود.



** بازار سرمایه پیشخوان اقتصاد کشور است

رضا راعی استاد دانشگاه و اقتصاددان هم در این مناظره بازار سرمایه و بورس را نمادی از اقتصاد کشور دانست و گفت: بازار سرمایه پیشخوان اقتصاد کشور است و لذا باید علت ها را در این زمینه بررسی کنیم و از طرف دیگر در بازار سرمایه مسائلی مانند سیاست و قانون و فرهنگ کشور اثر می گذارد.

وی با بیان این که معمولا فقط معلول ها را در بازار بورس و سرمایه درنظر می گیریم، به ارتباط بازار سرمایه با سایر بازارها اشاره کرد و گفت: بسیاری از تصمیمات در بازار پول، ارز و مانند آن تاثیرگذار است و لذا نرخ سود بانکی اثرات قابل ملاحظه ای در این بازار می گذارد که باید به آن توجه کرد.

راعی یکی دیگر از دلایل نوسانات بازار سرمایه و بورس را مداخله و حضور دولت در اقتصاد کشور اعلام کرد و گفت: دولت ها از گذشته حضوری آنچنانی بر بازار سرمایه و و بالطبع بر روی قیمت ها نداشتند ولی امروز مجلس و دولت بر روی نرخ قیمت کالاها اثرگذار هستند.

وی خواستار سیاست گذاری و نظارت دولت به جای حضور در بازار سرمایه شد و گفت: در چنین شرایطی آثار مثبت را در اقتصاد کشور می توانیم ملاحظه کنیم.



** نبود فرماندهی واحد در اقتصاد از ریسک های بازار سرمایه است

رضا راعی اقتصاد دان و استاد دانشگاه در ادامه مناظره با بیان اینکه، ریسک های متعددی در بازار داریم و برخی از ریسک ها مربوط به تحریم ها و سایر عوامل است ،گفت: یک ریسکی که بازار را زجر می دهد نبود فرماندهی واحد در کل اقتصاد کشور است.

به گفته وی ممکن است بخشی از اقتصاد کشور به خوبی فعالیت کند اما سایر بخش ها عملکرد متفاوتی داشته باشند لذا دولت باید فرماندهی واحدی در اقتصاد کشور داشته باشد.

راعی با بیان اینکه ، عملکرد بورس در سال های گذشته در خصوص ابزار های مالی مناسب بوده است، اظهارداشت: البته بازار سرمایه دارای دوبخش اولیه و ثانویه است که عملکرد بورس در بخش ثانویه مطلوب بوده است.

وی ادامه داد: اما هنوز در بخش تامین مالی و بازار اولیه کشور کار جدی انجام نشده هر چند که اقداماتی در این زمینه انجام شده است.

راعی در پاسخ به این سوال بینندگان مبنی بر اینکه چرا به جای قطع وابستگی از نفت بر وابستگی از این منابع تاکید می کند گفت: من کاملا موافق قطع وابستگی از نفت هستم اما برای این کار باید زیر ساخت لازم را ایجاد کنیم.

این اقتصاد دان ایران را معتاد به صادرات نفت خطاب کرد و گفت که باید این اعتیاد کم کم ترک شود.



** حمایت از تولید رانت نیست

بهمن آرمان مدیر اسبق مطالعات و بررسی بورس تهران نیز در بخش دوم مناظره و بحث آزاد با اشاره به قیمت خوراک پتروشیمی و مقایسه آن در کشور های همسایه و صنعتی گفت: این رقم در ایران 13 سنت است.

وی اظهار داشت: در سایر کشورها به بخش تولید یارانه داده می شود و حمایت از تولید نیز رانت محسوب نمی شود.

آرمان با اشاره به اینکه ایران بزرگترین دارنده گاز است، تصریح کرد: با وجود آنکه ایران بزرگترین تولیدکننده گاز است اما نرخ تعیین شده خوراک پتروشیمی در کشور نسبت به سایر کشور ها بالا است.



** نتیجه نظر سنجی

در پایان این برنامه طبق آمار اعلام شده 52 درصد از بینندگان سرمایه گذاری در بخش ساخت و ساز مسکن را پر بازده تر نسبت به بورس و بانک اعلام کردند.

در این نظرسنجی همچنین 26 درصد به سپرده بانکی و 22 درصد به خرید سهام در بورس رای دادند.


اشتراک گذاری :
ارسال نظر