بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۱۱
کد خبر : ۱۴۵۰۹۵
به گزارش ایسنا، در مقاله ای به قلم حسین موسویان، عضو پیشین تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان نوشت: دستیابی به یک توافق هسته ای میان ایران و کشورهای گروه 1+5 تا پایان ماه مارس کاملاً به واقعیت نزدیک است. ایران مایل است محدودیت های را در مورد برنامه هسته ای اش بپذیرد که ضمن شفاف تر شدن ابعاد برنامه هسته ای اش راه های دستیابی به تسلیحات هسته ای را از بین می برد.

اما در صورتی که فشارهای سیاسی از سوی کنگره یا اسراییل منجر به دست نیافتن دو طرف به هر گونه توافق هسته ای تا پایان ماه مارس شود دو طرف پنج گزینه احتمالی پیش روی خود دارند.

نخستین احتمال تمدید دوره توافق کوتاه مدتی است که در سال 2013 در ژنو میان دو طرف به امضا رسید که تاکنون نیز 2 دوره تمدید شده است. اگرچه احتمال تمدید دوباره توافق ژنو غیرممکن به نظر می رسد به خصوص از سوی ایران چرا که در آن صورت ضمن این که بخش زیادی از تحریم ها علیه ایران هم چنان باقی می ماند از گسترش برنامه هسته ای ایران نیز جلوگیری می کند و در نتیجه باعث خواهد شد تا روحانی نتواند به وعده هایی که در مورد مناسب شدن اوضاع اقتصادی داده است، عمل کند.

گزینه دیگر، احتمال دستیابی دو طرف به یک توافق هسته ای کوتاه مدت دیگر است. اگرچه این توافق، توافق جامعی نخواهد بود که دو طرف انتظار آن را دارند اما ابعاد آن نسبت به توافق ژنو گسترده تر است. در این توافق احتمالاً از ایران در ازای برداشته شدن بخش دیگری از تحریم ها که حداقل شامل برداشته شدن تحریم های اتحادیه اروپا بر صادرات نفت و بانک مرکزی ایران است خواسته خواهد شد تا میزان غنی سازی اورانیوم خود را از 5 درصد بالاتر نبرد.

در ادامه این مقاله آمده است: احتمالات جدی تر دیگری نیز وجود دارند. در دوره ای که تحریم ها علیه ایران به طور پیوسته در حال افزایش بود، تعداد سانتریفیوژهای ایران از 164 به 20 هزار سانتریفیوژ رسید. اگر تلاش های نتانیاهو و کنگره برای جلوگیری از دستیابی به یک توافق با ایران به نتیجه برسد احتمال بروز تنش ها و اختلافات گسترده میان دو طرف بسیار بالاست و در آن صورت ممکن است آمریکا نتواند دیگر اعضای گروه 1+5 را به صدور تحریم های جدید علیه ایران متقاعد کند. چرا که اتحادیه اروپا و چین خواستار برداشته شدن هرچه سریع تر تحریم ها هستند و با توجه به تنش های موجود میان مسکو و غرب در مورد بحران اوکراین، به نظر نمی رسد که روسیه از هیچ یک از تصمیمات شورای امنیت سازمان ملل در مورد ایران حمایت کند.

در هر صورت تنها گزینه پیش روی آمریکا در صورت شکسته کلی مذاکرات صدور تحریم های چندجانبه علیه ایران است و از سوی دیگر نیز ایران در نتیجه این اقدام برنامه هسته ای خود را گسترش خواهد داد. در نهایت ایران خواهد توانست از مرحله گریز هسته ای عبور کند. در این صورت آمریکا دوباره مجبور به بازگشت به میز مذاکرات با ایران است با این تفاوت که دیگر ایران از مرحله گریز هسته ای عبور کرده و آمریکا مجبور به اعطای امتیازات بیش تری به ایران خواهد بود. اما گزینه دیگری که پیش روی آمریکا خواهد بود، آغاز جنگ علیه ایران است.

نتیجه اقدام نظامی آمریکا علیه تأسیسات هسته ای ایران باعث خواهد شد تا ایران با تمام توان خود به سمت ساخت تسلیحات هسته ای پیش رود.

نتایج حمله نظامی آمریکا علیه تأسیسات هسته ای ایران، وارد شدن صدمات جبران ناپذیری به آمریکا، ایران و اسراییل و نیز بروز یک بی ثباتی غیرقابل تصور در منطقه خاورمیانه است. در نهایت آمریکا دوباره مجبور خواهد بود تا برای پایان دادن به این اوضاع با ایران مذاکره کند.

در آن صورت ایران خواستار امتیازات بیش تری مثل برداشته شدن تهدید وجود همه گزینه ها بر روی میز، توقف سیاست های تغییر رژیم ایران، لزوم برخورد یکسان با ایران مثل دیگر اعضای معاهده (NPT)، برداشته شدن سریع همه تحریم ها و لزوم پیوستن اسراییل به معاهده NPT از آمریکا خواهد بود.

موسویان مدعی شد: جنگ علیه ایران که در نتیجه باعث دستیابی ایران به بمب اتمی شود، در واقع موضعی که ایران برای اطمینان از دستیابی به اهدافش را نیاز دارد تضمین خواهد کرد.

گزینه احتمالی پنجم نیز در صورت شکست مذاکرات، خروج ایران از معاده NPT و دیگر پیمان ها و محدودیت های بین المللی در مورد تسلیحات کشتار جمعی است. از این رو آمریکا و غرب در واقع از معاهده NPT به عنوان ابزاری برای صدور تحریم ها و محدودیت ها علیه ایران استفاده می کند، در حالی که اسراییل به دلیل آن که معاهده NPT را امضا نکرده است به راحتی می تواند تعداد زیادی کلاهک هسته ای در اختیار داشته باشد.

مذاکرات هسته ای ایران و غرب در واقع نشان دهنده تمایل و آمادگی ایران برای اجرای مفاد معاهده NPT و حتی بیش از آن است.
اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
فامیل دور
UNITED STATES
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۲:۴۳
در صورت جنگ از ایران یک نقطه هم نمیمونه چه برسه با اینکه میز مذاکره ای در کار باشد. اینو بفهم موسوی جان.
امین
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۸
خوب اسمنو گذاشتی فامیل دور ، خودت جواب خودتو دادی
ناصر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۳۵
این فامیل دور ایران را از فاصله خیلی دور کوچولو می بینه اگر عینک بزند کوری چشم امریکا را خواهد دید.
امیر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
پنجشنبه ۱۴ اسفند ۱۳۹۳ - ۲۳:۴۲
نه امریکا نه فرزند نامشروع اش اسراییل حتی در توهمات فانتزی شان هم فکر و جرات حمله به ایران را ندارند کما اینکه آمریکا اگر فقط 30 درصد از احتمال پیروزی در جنگ با ایران امیدوار بود 1 ساعت هم تعجیل نمی کرد .
رضا
شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۵۳
تعجيل نه تاخير
313
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۸:۱۱
جنگ براي طرفين هزينه بسيار بالايي داره احتمالش خيلي کم هست.
در صورت جنگ ما ترسي نداريم در طول تاريخ ثابت شده .
مهدی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۲۵
آقای موسویان یعنی میخوایید بگبد اگر جنگ بشه ایران همزمان با آمریکا +اتحادیه اروپا+ اسرائیل +کشورهای عربی جنگ میکنه مجبور شون میکنه دوباره بیان پای میز مزاکره بعد کلی هم امتیاز بگبره یعنی توهم از نوع پیشرفته اش .آخه دوست عزیز با کدوم انگیزه . با کدوم اعتماد مردم با کدام بودجه . با کدوم جوان . با کدام مدیریت با کدام تجهیزات..........سی وچند سال جنگ وبدبختی و تحریم کم نیست تا ایران به یه تلی از خاک تبدیل نکنید دست بر نمی دارید
ناشناس
ROMANIA
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۰:۳۹
تحلیل بسیار معقولی است آفرین.
مهدی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۵
جالب بود ولی تا قبل از رویدادهای نظامی چون بعدش دیگه قابل پیش بینی نیست
ناشناس
ROMANIA
جمعه ۱۵ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۶:۱۸
فامیل دور
چطور حساب کردی 8 سال که اونا با پیشرفته ترین سلاحها آمدن ما تفنگ بادی داشتیم هیچ غلطی نکردن حالا میخوان ایران رو نابود؟؟؟؟؟؟
اکنون که ما بلطف خدا بهترین سلاحها و ورزیده ترین نیروها رو داریم!!!!
یکم تحقیق کن بعد حرف بزن
ناشناس
يکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۴۶
میشه بجای این خزعبلات لطف کنی اسامی سلاحهای مورد استفاده را توسط ایران و عراق در جنگ 8 ساله بنویسی ... مشخصه که در اون 8 سال در طفولیت بسر می بردی .
آشنا
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
شنبه ۱۶ اسفند ۱۳۹۳ - ۰۹:۳۵
بنظرم جناب موسویان راهبری پروژه هسته ای کاخ سفید را بر عهده دارد . عملا بعدا همه متوجه این موضوع خواهند شد. ایشون مشاورکاخ سفید ، و کنگره آمریکاست . فقط یک ذره دقت میخواهد . البته بصیرت
ناشناس
UNITED STATES
يکشنبه ۱۷ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۱:۵۴
اینطور از صحبتهای اقای موسویان میشه برداشت کرد که سال اینده سال بمراتب گرانتر و سخت تری به لحاظ معیشت برای مردم عادی خواهد بود .