بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۳۹
این اپیدمی که ماه هاست در نظام اقتصادی کشور شایع شده، تا جایی پیش رفته که در بازار سرمایه مجموعه هایی همانند شرکت بورس انرژی در شرایط کنونی اقتصاد کشور منابع خود را در شبکه بانکی سپرده کرده و بیشترین حجم سود خود را مرهون سپرده های بانکی و اوراق مشارکت است.
کد خبر : ۱۵۲۳۲۴
نویسنده :
کیوان فر
وسوسه نرخ بالای سودهای بانکی در سال گذشته در حالی موجب شد که بازار پول گوی سبقت را از دیگر بخش های بالقوه جهت سرمایه گذاری برباید که گویا برخی شرکت ها نیز همانند اشخاص حقیقی بیش از آنکه به اصل فعالیت خود و درآمدزایی از این محل بپردازند، اقدام به سپرده کردن منابع مالی و شناسایی درآمد از این محل کرده اند.

به گزارش بورس نیوز، این اپیدمی که ماه هاست در نظام اقتصادی کشور شایع شده، تا جایی پیش رفته که در بازار سرمایه مجموعه هایی همانند شرکت بورس انرژی در شرایط کنونی اقتصاد کشور منابع خود را در شبکه بانکی سپرده کرده و بیشترین حجم سود خود را مرهون سپرده های بانکی و اوراق مشارکت است.

آنچنان که شرکت بورس انرژی در سال مالی منتهی به پایان اسفند ماه 93 در حالی حدود 25 میلیارد و 520 میلیون ریال درآمد کسب کرده که در مقابل آن بیش از 94 میلیارد و 797 میلیون ریال سود از محل سپرده های بانکی و اوراق با درآمد ثابت شناسایی کرده است؛ بدین معنا که این مبالغ معادل 371 درصد از کل درآمدهای بورس انرژی در سال مالی قبل بوده است با این شرایط واقعا دلیل جداسازی بورس انرژی از بورس کالا چه بود ؟ عملا در این بورس در حال حاضر چه فعالیتی انجام می شود که امکان انجام آن در بورس کالا نبود؟

پول های

این در حالی است که ایده و هدف از تأسیس بورس انرژی در اوایل دهه 80 انجام معاملات نفت طی فرآیندی مشترک میان وزارتخانه های نفت و اقتصاد بود که شش سال بعد مبادلات فرآورده های نفت و پتروشیمی از این طریق در بازار سرمایه آغاز گردید تا در نهایت طبق مصوبه 30 خرداد ماه سال 1390 شورای عالی بورس و اوراق بهادار با تجمیع درخواست های جداگانه برای راه اندازی بورس نفت و نیز بورس برق به راه اندازی بورس انرژی رأی داد.

بدین ترتیب با صدور این مصوبه چهارمین بورس کشور جهت عرضه محصولات نفت و مشتقات نفتی، برق، گاز طبیعی، ذغال سنگ و سایر حامل های انرژی شروع به فعالیت کرد.

اما در عمل آنچه که طی مدت فعالیت چند ساله این مجموعه مشاهده شده، اینکه تاکنون چندان دستاورد قابل توجهی در پذیرش و عرضه کالاهای از جنس انرژی به دست نیامده که بتواند چندان درآمدزدایی به همراه داشته باشد، بطوریکه به نظر می رسد سیستمی با 200 میلیارد ریال سرمایه چه در آن معامله ای انجام بشود یا نشود، فرقی نمی کند.

چرا که این شرکت بیشتر با سود بانکی و اوراق با درآمد ثابت گذران امور می کند نه از طریق درآمد حاصل از فعالیت های اصلی خود. حال آنکه این رویه درآمدی همانند کاری است که در صندوق های سرمایه گذاری در اوراق بهادار با درآمد ثابت انجام شده و از طریق سود سپرده های بانکی و یا سایر اوراق با درآمد ثابت بازدهی سرمایه گذاران شناسایی شود.

با این وجود بورس انرژی بر خلاف وعده هایی که بارها و بارها از سوی مسئولین و متولیان امر برای عرضه نفت خام و معامله آن از کانال این بورس داده شده، اما همچنان از عرضه نفت خام خبری نیست؛ ضمن اینکه این نهاد اجرایی در حوزه توسعه زیر ساخت های بازار سرمایه نیز طرح خاصی اجرایی نکرده است.

از این رو بایستی مسئولین به دنبال پاسخ این سوال باشند که آیا زیر ساخت های موجود در بازار سرمایه آنچنان کامل، بی نقض و مطابق با استانداردهاست که این مجموعه سپرده کردن نقدینگی های خود در بانک ها و اوراق با درآمد ثابت و کسب سود از این محل را به فعالیت بیشتر جهت جذب و پذیرش کالاهای بیشتر و مذاکره با تولیدکنندگان برای عرضه در این بازار ترجیح داده است؟

آیا تمامی ایرادات موجود در سامانه های معاملاتی مرتفع شده و نیازی به فرهنگ سازی مناسب در خصوص مزایای حضور در بورس و شفافیت عرضه از طریق آن نیست که نیازمند صرف هزینه و اجرای طرح هایی جهت اصلاح آنها باشد؟

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
رضا
UNITED ARAB EMIRATES
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۵
این بورسها فقط برای عکس مراسم افتتاح را اندازی شدند. نمونه دیگر آن بورس ایده است.
ناشناس
ROMANIA
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۹
دولت فقط اعتقاد به این داره که باید با بالا بردن شدید سود بانکی و به هر قیمتی تورم را بیاره پایین.
که بالا بردن شدید و عجیب سود بانکی (بیشتر از 2 برابر تورم) موجب پارک شدن پولها در بانکها شده و باعث عمیقتر شدن رکود و بیکاری و تعطیلی تولید شده.
چون هیچ فعالیت مولدی نیست که به اندازهء 30% سود داشته باشد آنهم بدون ریسک و فعالیت درصورت ادامهء روند فعلی چرخ اقتصاد و تولید که درحال یخ زدن هست بکلی می ایستد که به نظر تا آخر دولت روحانی(2-6 سال) وضع همین خواهد بود
ناشناس
ROMANIA
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۹:۵۹
وقتی بانکها سود 28%ی میدن چرا باید تو بورس ریسک کنیم و هر روز با استرس و اضطراب اخبار را چک کنیم ؟ درحالیکه دولت و بانک مرکزی نشان داده علاقه شدیدی به بالا بردن سود بانکی داره .
بورس تازه اگر رشد هم بکنه چقدر قراره یکساله سود بده؟ 30%!؟ تازه ممکنه سقوط هم بکنه تو این مملکت هیچ چیزی قابل پیش بینی نیست. گاها" اتفاقات معکوسی میافته مثلا" بعد از توافق دلار بجای ارزان شدن گرانتر شد یا بورس سقوط کرد یا.....
علی
UNITED ARAB EMIRATES
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۱:۲۳
چرا دو سال است همه اینجا راجع به انتقال پول خود از بورس به بانک سوال می کنند؟
خوب اگر فکر می کنید بانک بهتر است چرا دو سال است هنوز پول خود را به بانک نبرده و اینجا فقط سوال می کنند؟
اماندا
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۱۰
علی اقا باور کنید اکثر سهامداران فقط بدنبال یک فرصت خروج هستند.ولی دولت این فرصت را بدست نمیدهد.اگه روزی برسه که بورس وارد یک بازدهی خوب بشه اونوقته که قیامت عظمی از عرضه سهام بر پا میشه باید سرمایه گذار خارجی بیاد از سهاممون را بخره.بورس ایران چال اسکندرونه و سهامداران ته چاه و صدایشان را کسی نمیشنود حتی بعضی از اوقات بورس نیوز...
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۴:۲۹
با تبلیغ آقایان مردم سرمایه شان را به بورس آوردند و با تحویل یک سری ..... سرمایه مردم را گرفتند و ریختند به حساب پس انداز بلند مدت بانکی شان و اکنون هم به ریش مال باخته ها می خندند
محمد
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۳
عجب سوالی کردی :در این بورس چه کاری انجام می شود که در بورس کالا قابل انجام نبود؟
در این بورس کاری انجام می شود کارستان
در این بورس قراره نفت و برق و بنزین و ...کلا انرژی معامله شود
در این بورس قراره رانت شما در بورس کالا کم شود
مگر نفت کالا است که در بورس کالا معامله شود
همه کشورها بورس ارز انرژی کالا سهام و ...دارند و هر کدام هم با دیگری فرق دارد
حالا چرا در ایران باید همه کارها در بورس کالا انجام شود
حسن
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۰۴
این جمله همه کشورها بورس ارز ،انرژی ،کالا ،سهام و غیره دارند را آیا مطمئن هستید درست است؟
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۶:۲۲
ماهها قبل از راه اندازی بورس انرژی، شخص صالح ابادی در هر مصاحبه گریزی به مزایای بورس انرژِی میزد و تا زمان برکناری حامی دواتشه این بورس بود.علت راه اندازی اش را اصلح ترین فرد برای پاسخ گویی است!!
حمید
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۱۲ مرداد ۱۳۹۴ - ۱۷:۰۸
آلان همه شرکت ها بدلیل رکود سرمایه شون رو در بانک ها سپرده کرده اند! حتی بسیاری از ارگانها و سازمان های دولتی بودجه شون رو در بانک ها سرمایه گذاری واز محل سودش هزینه میکنند .
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
چهارشنبه ۱۴ مرداد ۱۳۹۴ - ۰۸:۳۱
پول بورس انرژی از کجا میاد؟
این را بررسی بفرمایید تا بفهمید مشکل از کجاست
کارمزدهای مفتی که این بورسها میگیرن به جای اینکه خرج آموزش و کمک به سهامداران بشه، خرج جهانگردی آقایان میشه
چرا کارمزد معاملات آنلاین با معاملات عادی یکسانه؟ مگه تو معاملات آنلاین شما تیم پذیرش، کاغذ و کاربن، اینترنت، اپراتور و مهمتر ریسکی میپذیرید؟
چرا در معاملات آنلاین معامله گر در دنیایی متفاوت از تالار قرار داره، این بازی دادن سهامداران خرد نیست؟
اگر این مسائل حل بشه و به لطف شما خوب در تیتر خبرها قرار بگیره، اونوقت ببینید بازهم بورسها پول مازادی دارند یا خیر؟