بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۰۴ آبان ۱۳۹۵ - ۱۴:۵۳
کد خبر : ۱۷۰۱۵۲

گرانبها بودن الماس، مانند همه مواد گرانبهای دیگر، تاجران زیادی را به سمت استخراج آن کشیده است. استخراج الماس هم مانند بسیاری از مواد دیگر، بسیار دشوار است؛ اما راه ساده‌تری هم وجود دارد: الماس مصنوعی که در آزمایشگاه تولید می‌شود. البته الماس مصنوعی حدود15 تا 30 درصد از نمونه‌های مشابه طبیعی خود، ارزان‌تر است.

داستان الماس‌های طبیعی، از اتم‌های کربنی آغاز می‌شود که در میان انبوهی از سنگ‌های موسوم به زنولیت و حدود 160 کیلومتر زیر زمین، به شدت، فشرده می‌شوند. زنولیت ها در دمای حدود 1100 درجه سانتیگراد پخته می‌شوند و سپس با جریانی از گدازه‌ها به سطح زمین می‌رسند. حالا کربن‌های درون زنولیت ها در لبه‌های یک مجرای هویج مانند، سرد شده و به الماس تبدیل می‌شوند.

الماس مصنوعی

به همین دلیل است کهاکثر معادن استخراجالماس، به شکل مخروط هستند. در واقع کارگرانبا حفر دیواره‌های این مجرا، در جستجویزنولیت‌های حاوی الماس هستند.
الماس مصنوعی

از سال 1954، الماس با رنگ‌ها و خلوص مختلف در آزمایشگاه ساخته شد.

الماس مصنوعیمشهورترین روش برایساخت الماس مصنوعی، تجزیه بخار شیمیایی (CVD) نام دارد که با دانه‌های بسیار زیر الماس آغاز می‌شود.
4

هر یک از این دانه‌های ریز، دقیقا ساختاری مانند الماس دارد، یعنی از شبکه‌های تکرارشده اتم‌های کربن، ساخته شده است.

5
این دانه‌ها، درون یک کوره پلاسمای مایکروویو گذاشته می‌شوند. این کوره، گاز طبیعی را به درون یک پلاسمای کربنی می‌کوبد به طوری که به هر دانه چسبیده و به طور آهسته و اتم به اتم، یک الماس را می‌سازد!

6

طبق آزمایش‌های کمپانی Pure Grown Diamonds، برای ساخت یک الماس مصنوعی در ابعاد قابل توجه،حدود 10 تا 12 هفته وقت، لازم است که نسبت به زمان ساخت یک الماس طبیعی، عملا یک چشم برهم زدن به حساب می‌آید! به همین دلیلاست که لئوناردو دی کاپریو و ده‌ها میلیاردر در صنعت الماس مصنوعی در کمپانیDiamond Foundryسرمایه گذاری کرده‌اند. در واقع لئوناردو دی کاپریو پس از باری در فیلم مشهور الماس خونین در سال 2006، وارد صنعت الماس شد.

7
فرآیند ساخت الماس مصنوعی در کمپانیDiamond Foundry نیز از همان روشتجزیه بخار شیمیایی اما با فشار کمتر و دمای بالاتر استفاده می‌کند. این فرآیند در یک راکتور انجام می‌شود که می‌تواند تا دمای حدود 4500 درجه سانتیگراد داغ شود!

8

الماس مصنوعی رشد می‌کند و سپس به کمک یک لیزر پرقدرت به شکل‌های مختلف، بریده می‌شود.

9

در اکثر موارد و به منظور بیشترین بهره وری، الماس مصنوعی به شکل مربعی بریده می‌شود.

10در مرحله بعد، کارگران ماهر، الماس مصنوعی را درست مانند الماس طبیعی، صیقل می‌دهند.

11سپس به کمک یک لیزر، روی الماس‌های با عیار بالای 1/4، یک عدد، ثبت شده و در نهایت آنها را بر اساس رنگ، برش، عیار و وضوح دسته بندی می‌کنند.

12

الماس مصنوعی به عنوان یک سنگگرانبها و مقاوم به خرده فروشی‌ها، فروخته می‌شود.

13الماس‌های ارزانتر را می‌توانید خارج از جواهرفروشی‌ها هم پیدا کنید، مثلاً الماس‌های سر دریل که برای خراشیدن شیشه به کار می‌روند.

14شکل زیر یک الماس ویفری را نشان می‌دهد که در سیستم‌های راداری، دستگاه‌های ارتباطی و رادیو تلسکوپ‌هابه کار می‌رود.
15

گونه‌های دیگر الماس، مانند این صفحه تخت را می‌توان در تولید لنز، لیزر و دوربین‌های مادون قرمز استفاده کرد.

16الماس مصنوعی را حتی می‌توان در ساخت بلندگوهای قوی استفاده کرد.
17



اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
سشس
Iran, Islamic Republic of
چهارشنبه ۰۵ آبان ۱۳۹۵ - ۱۰:۱۹
اون چيزي كه تو ازمايشگاه توليد مي شه در واقع الماس نيست و يك اسم ديگه داره كه نميگم كه ياد نگيري و از نظر شفافيت و درجه سختي با الماس فرق مي كنه