يکشنبه ۰۶ مرداد ۱۳۹۲ - ۱۱:۴۴

مدل امروزي خوارج از نظرهاشمي رفسنجاني

کد خبر : ۱۰۱۹۷۸
 
 آيت‌الله هاشمي رفسنجاني درگفتاري پيرامون شبهاي قدر و شهادت مولاي متقيان علي(ع)، متحجران و خشکه‌مقدس‌هاي امروز را همان خوارج ديروز کوفه توصيف کرد.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام در اين گفتار، با بيان اينکه”متحجران و خشکه‌مقدس‌ها مدل امروزي خوارج کوفه‌اند"، تاکيد کرد: پيامبر اکرم(ص) جامعه منظم مدينه را ساختند و عروج کردند معمولا درچنين شرايط ميراث‌خوارزيادي پيدا مي‌شود درهمه انقلاب‌ها اين‌گونه است و آن وضع براي حضرت علي(ع) پيش آمد که مظلوم شدند.
هاشمي در بخشي از اين گفتار آورده است: دريکي از مواردي که حضرت علي شکوه مي‌کند، مي‌فرمايد: «الدهر انزلني، ثّم انزلني حتي قيل علي و معاويه» يعني «دهر آن قدر مرا پايين آورد که بايد با معاويه مقايسه شوم.
 من زماني با کساني مقايسه مي‌شدم که در تاريخ اسلام افتخارات فراواني داشتند و الان با ايشان مقايسه مي‌شوم.» داستان روايات جعلي هم در دوره معاويه خيلي عجيب بود. يعني يک فن و تکنولوژي شده بود که کساني اخبار و روايتي را جعل مي‌کردند و جا مي‌انداختند و جايزه مي‌گرفتند که بيشتر درجهت مخالفت با حضرت‌علي(ع) بود.وي ادامه داد: حضرت علي(ع) گفتند: «فزت برب الکعبه» اما فضاي پشت سرايشان اندوهباراست. بعد از شهادت کوفه و خانه ايشان آن نورمقدس را ندارند. تأثر بيشتر اين است که به خاطر نگراني از تحرکات دشمنان، قبر ايشان هم معلوم نبود. در جايي دفن شده بود که کسي نداند. با اين کار مي‌فهميم که چه شرايطي در آن فضا حاکم است. کساني که تحت حمايت و در سايه حضرت علي(ع) بودند، تازه مي‌فهمند که چه اتفاق مهمي با اين شهادت افتاده است. فکر مي‌کنم جزو تلخ‌ترين ايامي است که کوفه در آن زمان به خود ديد. وضع خانه حضرت علي(ع) از وضع کوفه شديدتر بود. چون شرايط سختي براي شيفتگان علي(ع) پيش آمده بود. از اين نظربايد جزو تلخ‌ترين شب‌هاي تاريخ باشد. ولي اگر آن شب براي شيعيان شب قدر بود، مشغول راز و نياز با خدا بودند و دلشان را با دعا گرم مي‌کردند.
رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام افزود: از ديد ما مسئله اين‌گونه است که پيامبر اکرم(ص) جامعه منظم مدينه را ساختند و عروج کردند و امت اسلامي يک جامعه منظم را با اصول مرتب در شرايط مناسب تحويل گرفتند. در چنين شرايط ميراث خوار زيادي پيدا مي‌شود. در همه انقلاب‌ها اين‌گونه است. آن وضع براي حضرت علي(ع) پيش آمد که مظلوم شدند. کاري را ايشان مي‌بايست ادامه دهند، ديگران خواستند ادامه دهند و ايشان را منزوي کردند. فکر مي‌کنم چند سالي که منزوي بودند، از لحاظ شخصي برايشان راحت‌تر بود. يعني تا موقعي که مسئوليت پذيرفت. موقعي سراغ حضرت‌علي(ع) رفتند که به بن‌بست رسيدند. يعني شرايط به‌گونه‌اي شد که مردم مصر، مکه، مدينه و جاهاي ديگر برخليفه وقت شوريدند و آن شرايط براي آن خليفه پيش آمد و به در‌خانه حضرت علي(ع) آمدند. ايشان اگرچه محق بودند، ولي مي‌ديدند که چه اتفاقاتي مي‌افتد! با شرايطي که درست شده بود و سالها از مبدا وحي فاصله گرفته بودند، ايشان مي‌بايست از نو شروع مي‌کردند. لذا يکي از اولين خطبه‌ها که فکرمي‌‌نم خطبه شانزدهم باشد، تعبيري دارد و مي‌فرمايد: «قدعادت کهياتها يوم بعث الله نبيکم» بارديگرهمانند روزگاري که خداوند، پيامبرتان را مبعوث داشت، در معرض آزمايش واقع شده‌ايد.
هاشمي درپايان نوشت: همه مشکلاتي که پيامبر(ص) تحمل کرد و جامعه را آنگونه تحويل داد. يکي از خطبه‌هاي نهج‌البلاغه اين‌گونه شروع مي‌شود. ايشان با آن همه مشکلاتي که در اداره حکومت بود، شروع کرد. رقباي فراواني خلق شده بود. از پيش معين شده و پيامبر(ص) به ايشان گفته بود و خود ايشان هم مي‌دانستند که سه گروه قاسطين، ناکثين و مارقين علاوه برمشکلات فراوان داخلي در مقابل ايشان صف‌بندي خواهند کرد. اين گروهها سه جنگ بزرگ را بر ايشان تحميل کردند که حقيقتاً دوره سختي براي علي‌ابن ابيطالب(ع) بود. ايشان مي‌خواست هم دوباره الگويي از جامعه اسلامي ارائه دهد و هم مي‌بايست جنگ‌هاي داخلي کند. جنگ‌هاي خارجي براي حضرت علي(ع) مشکل نبود. ولي وقتي مسلمانان در مقابل هم قرار بگيرند، بسيار سخت است که مي‌توان از کلمات ايشان فهميد. فکر مي‌کنم مظلومانه‌ترين قطعه زندگي علي‌ابن ابيطالب(ع) از مکه تا مدينه همين دوره‌اي بود که در کوفه به صورت ظاهر خليفه و حاکم بودند و اين مسايل پيش مي‌آمد. بعضي‌ها تفسير مي‌کنند که عبارت «فزت برب الکعبه» به معناي راحتي است. يعني راحت شدم. شايد معنايش همين باشد.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر