چهارشنبه ۱۳ شهريور ۱۳۹۲ - ۰۷:۴۳

چالش‌هاي شركت‌هاي كم گردش بورسی

کد خبر : ۱۰۵۰۳۰
 بورس به عنوان بازار ثانويه يا دست دوم بايد مکاني باشد براي دادو ستد اوراق بهادار شرکت‌هاي پذيرفته شده در بورس. شرکت‌ها در قبال پذيرش هزينه‌هاي مختلف آشکار و پنهان حضور در بورس، به‌دنبال امکان داد‌و‌ستد کردن اوراق بهادار سهامداران خود هستند.
در کنار اين موضوع، امتيازات مختلفي نيز براي شرکت‌ها مانند معافيت مالياتي در نظر گرفته مي‌شود. بررسي آمار دادو ستد سهام شرکت‌هاي پذيرفته شده در بورس نشان مي‌دهد که در برخي از شرکت‌ها طي يکسال درصد بسيار کمي از سهام دادوستد مي‌شود يا حتي سهام برخي از شركت‌ها طي دوره يک ساله هيچ دادوستدي نمي‌شود. اما سوال اينجاست که چگونه اين شرکت‌ها در فهرست نرخ‌هاي بورس قرار دارند؟ و بورس يا سازمان بايد چه اقداماتي در اين خصوص انجام دهند؟ 
مدير نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار تهران در اين مورد گفت: طي چند سال اخير در خصوص اين موضوع با جديت زيادي پيگيري صورت مي‌گيرد. 
سيد‌روح‌الله حسيني‌مقدم با بيان اينکه در سال‌هاي گذشته فرابورس ايران وجود نداشت، افزود: در آن زمان مسووليت‌هاي بورس نيز اجازه نمي داد که شرکت لغو پذيرش شود. طبيعتا با لغو پذيرش شرکت از فهرست بورس تهران هم ارتباط با شرکت مشکل مي‌شد و هم امکان دادوستد احتمالي سهامداران کاهش مي‌يافت. 
وي ادامه داد: اما با فعال شدن شرکت فرابورس ايران پيگيري‌هايي صورت گرفت تا شرکت‌هايي که لغو پذيرش مي‌شوند به بازار پايه فرابورس منتقل شوند. حتي شرکت‌هايي داشتيم که طبق مقررات از ثبت نزد سازمان بورس نيز معاف بودند. به عبارت دقيق تر شرکتي را در بورس لغو پذيرش کرديم که شرايطش طوري بود که از ثبت نزد سازمان نيز معاف بود. در اين حوزه نيز پيگيري‌هايی صورت گرفت که حتما همه شرکت‌هاي لغو پذيرش شده به بازار پايه فرابورس ايران منتقل شوند.
حسيني‌مقدم تصريح كرد: اين امکان، يعني وجود فرابورس ايران، دست بورس تهران را براي پيگيري موضوع رعايت مقررات پذيرش بازتر کرد و مشاهده مي‌فرماييد که طي دو سال اخير، بيش از 40 شرکت از فهرست بورس اوراق بهادار تهران لغو پذيرش شده‌اند. 
وي با بيان اينكه لغو پذیرش همه آنها به دليل دادو ستد نبوده، افزود: شرکت‌هايي که در بورس اوراق بهادار تهران پذيرفته مي‌شوند 10 درصد تخفيف مالياتي دارند و شرکت‌هاي فرابورسي 5 درصد. همچنين شرکت‌هايي وجود دارند که درصد سهام شناور تعيين شده در فهرست بورس تهران را ندارند؛ يعني حتي 10 درصد از سهام آن طبق تعريف، شناور آزاد نيست؛ اما آنها از معافيت مالياتي 10 درصدي برخوردار بودند. 
اين مقام مسوول گفت: از اين رو پيگيري‌هايي در سال 1388 صورت گرفت که معافيت مالياتي شرکت‌هايي که بيش از 20 درصد سهام شناور دارند، دو برابرشود و در عين حال سخت گيري بيشتري نيز در خصوص شرکت‌هايي که درصدهاي تعيين شده بورس را ندارند صورت گيرد. به همين دليل بر اساس مصوبه شوراي عالي بورس و اوراق بهادار، ضريب شناوري تعريف شد که حکايت از آن دارد که بايد سهام شرکت علاوه بر درصد اعلام شده به عنوان شناور آزاد، از حداقل دادوستد نيز برخوردار باشد. 
وي ادامه داد: براساس فرمول ضريب شناوري، تعداد روزهايي که در آن روزها ده هزارم تعداد سهام شرکت دادوستد مي‌شود، تقسيم بر نصف روزهاي معاملاتي مي‌شود و حاصل نيز ضربدر 100 مي‌شود. اين روش محاسبه، موجب مي‌شود تا شرکت‌هايي که سهامشان دادوستد نمي شود، از معافيت مالياتي بهره مند نشوند. فهرست سهام شناور آزاد شرکت‌ها به همراه ضريب شناور آنها در مقاطع 3 ماهه از سوي همکاران ما در مديريت نظارت بر ناشران سازمان بورس محاسبه و از طريق کدال منتشر مي‌شود. در واقع اين اقدام صورت گرفت تا شرکت‌هاي بورسي را مجاب کند تا از طرق مختلف مانند عمليات بازار گرداني دادوستد سهام را به سمت مطلوب سوق دهند.
حسيني‌مقدم با اشاره به اينكه يکي از راهکارهاي افزايش ميزان دادو ستد سهام افزايش سهام شناور شرکت‌ها است، تصريح كرد: بر اساس دستورالعمل پذيرش بورس اوراق بهادار تهران شرکت‌های پذيرفته شده در فهرست بورس بايد به ترتيب 10،15و 20 درصد به اقتضاي حضور در بازار دوم يا تابلوي فرعي و اصلي بازار اول، سهام شناور داشته باشند. چنانکه شرکت‌ها اين درصدها را نداشته باشند، مکاتباتي با شرکت‌ها و سهامداران عمده آنها صورت مي‌گيرد و از آنها برنامه زمان بندي براي عرضه سهام تا رسيدن به درصدهاي تعيين شده دريافت مي‌شود. 
حسيني‌مقدم با تاكيد بر اينكه در اين خصوص با چالش‌هاي خاصي مواجه هستيم، افزود: برخي از شرکت‌ها خانوادگي هستند که تمايل به عرضه سهام ندارند که ورزيران و تهران دارو از نمونه‌هاي آن بودند و دادوستدي نيز روي سهامشان صورت نمي گرفت که پس از مکاتبات و برگزاري جلسات مشترک، گزارش توجيهي براي لغو پذيرش اين شرکت‌ها را به هيات پذيرش بورس ارائه داديم و لغو پذيرش آنها نهايي شده است و در حال حاضر به بازار پايه فرابورس ايران منتقل شده اند.دسته دوم شرکت‌هايي هستند که دعواي مديريتي و مالکيتي در خصوص کنترل شرکت دارند. يعني گروه‌هايي از سهامداران مي‌خواهند بيشترين نقش را در شرکت داشته باشند. 
مدير نظارت بر ناشران بورس اوراق بهادار با بيان اينكه مشکل بورس اين است که اين شرکت‌ها همه الزامات پذيرش را دارند و تنها سهام شناورشان اندک است، ادامه داد: ما بعد از جلسه با سهامداران عمده، شرکت‌ها را از فهرست‌های بالاتر به تابلوهاي پايين‌تر منتقل مي‌کنيم. در آينده نزديک نيز جلسات و کارگاه‌هاي توجيهي با حسابرسان معتمد بورس خواهيم داشت تا از حسابرسان بخواهيم اين موضوعات را به عنوان بند گزارش حسابرس مطرح و در قالب تکليف مجمع، هيات مديره را مکلف به پيگيري کنند. همکاران مديريت ناشران نيز در مجامع شرکت‌هايي که اين مشکل را دارند، حاضر خواهند شد و به عنوان نکته به اطلاع سهامداران مي‌رسانند. از سوي ديگر دسته ديگر از شرکت‌ها، هم مشکل سهام شناور را دارند و هم اقبالي نسبت به سهامشان در بازار وجود ندارد؛ در‌خصوص اين شرکت‌ها نيز پس از تشريفات لازم، ابتدا به بازارهاي پايين‌تر منتقل مي‌شوند و پس از آن از فهرست بورس لغو پذيرش و به بازار پايه فرابورس ايران انتقال داده مي‌شوند.
حسيني‌مقدم در ادامه گفت: ما در دستورالعمل پذيرش موادي داريم که چنانچه حجم قابل قبولي دادوستد نشود شرکت‌ها به بازار بالاتر منتقل  نمي‌شوند. به عنوان مثال‌، چنانچه شرکت‌هايي که همه معيارهاي تابلوي فرعي بازار اول را داشته باشند، ولي حجم معاملات آنها کمتر از 4/5 درصد از کل سهام شرکت باشد، امکان انتقال نخواهند يافت. اما شرکت‌هايي هم هستند که چون اين معيارها ندارند، فعلا به صورت مشروط در تابلوها و بازارها مي‌مانند. بايد اين نکته را هم اضافه کنم شرکت‌هايي هم وجود دارند که براي لغو پذيرش به هيات پذيرش معرفي مي‌شوند، اما هيات پذيرش بر‌اساس ملاحظات خاص، يا انتظاري که از بهبود وضعيت آنها دارند، لغو پذيرش آن را رد مي‌کند. اين مقام مسوول افزود: طي 2 سال اخير 40 شرکت لغو پذيرش شده‌اند و پيگيري لازم از طريق شرکت بورس و فرابورس ايران صورت گرفت تا بلا فاصله سهامداران امکان دادو‌ستد داشته باشند. از طرفي پيگيري‌هاي جدي براي شرکت‌هايي که معيارهاي لازم را ندارند يا سهام شناور آزادشان کافي نيست در حال انجام است. فرآيند لغو پذيرش در بخش ناشران سايت بورس تهران آمده است که نظر سهامداران را به آن جلب مي‌کنم؛ همچنين ضروري است که سهامداران حرفه‌اي به مفاد دستورالعمل پذيرش  و الزامات دستورالعمل پذيرش با دقت بيشتري توجه کنند. حسيني‌مقدم در پايان خاطرنشان كرد: چالشي که طي سال‌هاي اخير داشتيم، صف خريد سهم‌هايي بوده که در معرض لغو پذيرش بودند. متاسفانه اين شرکت‌ها که سرمايه اندکي دارند، فضاي سفته‌بازي را فراهم مي‌کنند و نمونه‌هاي زيادي هم در اين خصوص وجود داشته است.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر