دوشنبه ۲۸ بهمن ۱۳۹۲ - ۱۶:۰۵

شكاف در بازار پول و سرمايه

کد خبر : ۱۱۷۶۴۲
شاهين شايان آراني*
 
رشد ۸۰ درصدي شاخص بازار سرمايه غيرواقعي است. در روزهايي كه برخي نسبت به رشد ۱۳۰درصدي ارزش سهام ابراز اميدواري مي‌كردند، فضاي بازار به سمت بي‌ثباتي و لغزنده بودن سوق داده مي‌شد. هرچه شاخص بورس، رشد بيشتري را تجربه مي‌كرد، نگراني به نبود تداوم و پايداري در اين بازار بيشتر مي‌شد و برخلاف باور بسياري از كارشناسان، روند كاهشي فعلي، علامت مثبتي است كه از بازگشت تعادل به بازار و زنده بودن بورس حكايت مي‌كند و انتظارات منطقي‌تري را شكل مي‌دهد. نوسان و افت و خيز ارزش سهام جزو ذات بازار است و لزوما شاخص بورس نبايد همواره رشد كند، بلكه موضوع مهم اين است كه معاملات به صورت روان انجام شود.
بازار سهام به برخي اصلاحات نياز دارد كه البته اين تعديل‌ها بايد با يك شيب ملايم صورت گيرد تا ايجاد التهاب در بازار و احساس ناامني براي سرمايه‌گذاران نشود. درباره وضعيت بازار سرمايه و مثبت شدن شاخص‌ها بعد از صحبت‌هاي صالح‌‏آبادي رئيس سازمان بورس اوراق بهادار بايد توجه داشت كه نمي‌توان با صحبت به بازار جهت داد، بر همين اساس شايد جهشي در كوتاه‌مدت ايجاد شود ولي ذات بازار را فعل و انفعالات حاكم بر بورس تعيين مي‌كند. رشد شاخص به تنهايي ملاك چيزي نيست و بي‌جهت انتظارات را بالا مي‌برد، بر همين اساس هيچ نگراني از بابت كاهش شاخص بازار بورس وجود ندارد. غيرعقلايي بودن نرخ سود سپرده‌گذاري در بانك‌ها از ديگر عوامل رشد غيرمنطقي و كاذب بازار سرمايه است، در يك سال گذشته به دليل ركود ايجاد شده در بازار سكه، ارز و مسكن هيچ بازاري جذابيت سرمايه‌گذاري نداشت و همين امر موجب حركت نقدينگي ‌موجود در سطح جامعه به سمت بورس شد.
رشد ۱۴۰درصدي بازار سرمايه طي يك سال اخير درحالي صورت گرفته كه سود سپرده‌گذاري در بانك ‌در بهترين حالت ۲۲درصد است و اين موضوع موجب ايجاد شكاف بزرگي بين بازار پول و سرمايه شده است. بايد بين سود بازار سرمايه، سپرده‌گذاري و نرخ تورم نسبت منطقي وجود داشته باشد، چراكه در غير اين صورت، رانت و رانت‌بازي در اقتصاد به صورت فزاينده رشد مي‌كند. بايد نرخ سود در بازار سرمايه به دليل ريسك‌هاي فراوان ۵ تا ۲۵درصد بيش از بانك باشد و بيش از آن غيرمنطقي و غيرعقلايي است.

*كارشناس بازار سرمايه

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
m
بورس نیوز جان قبلنا اخبار رو اس ام اس میکردی!
همونجور که تو نمایشگاه گفتم وبازم میگم بنده صبحانه نخورده یورس نیوز رو باز میکنم
مچکریم
رضا
واقعا من به عنوان یه بازنشسته از این نوع تحلیل کردن بازار سرمایه توسط تحلیلگر نماها تعجب میکنم
قادر
احسنت . احسنت به ان شیری که تو را بخورد .
فعال بازار
برادر من، کارشناس مواقع بحران، شما بهتر از من عوام می دونی که حداقل 50-60 هزار واحد از رشد شاخص مربوط به کمتر از ده تا سهم بزرگ که خودت دولت آورده تو بورس که مثلا خصوصی سازی کنه.
حمید
بورس نیوز عزیز لطفا مطلب هر بیسوادی را بعنوان کارشناس منتشر نکن . اعتبارتو میاره پایین. الان حتی ادمهای معمولی هم متوجه شدن که این شاخص قلابیه و واقیت بازارو نشون نمیده. تو همین یکماه گذشته کل سهام از 30 تا 60 درصد نزول کردن ولی شاخص کمتر از 10% ریخت همین نشون میده که این شاخص خیلی مشکل داره و باید فرمولش تغییر پیدا کنه
پارسا
حال کردین کارشناسیو آخه تو اسم خودتو کارشناس میزاری...
كارگزار
طي يكسال كذشته ٢٠درصد سهمها ٨٠ درصد شاخصو ساختن، برو ي خورده تحقيق كن .
امیر
دقیقا درست است پس p/eمتوسط بازار باهمه خوش بینیها به آینده با فرض سود عملیاتی باید 5باشد