شنبه ۲۵ آبان ۱۳۸۷ - ۱۲:۱۱

حمايت گسترده از مرد 5/1ميليارد دلاري بورس تهران

کد خبر : ۱۵۸۲۱
به گزارش بورس نیوز به نقل از دنیای اقتصاد؛ پس از آنكه دنياي‌اقتصاد در شنبه هفته گذشته طي گزارشي مفصل مشكلات خريدار بلوك 5/30درصدي فولاد خوزستان را مطرح كرد، دامنه مشكلات مرد 5/1ميليارد دلاري كه بزرگترين معامله تاريخ بورس را رقم زده بود، وسيع‌تر شد، تا جايي كه نمايندگان مجلس، اعضاي هيات عالي واگذاري،‌ سازمان بورس، اتاق بازرگاني و ايميدرو طي اطلاعيه‌ها و اظهارنظرهايي جداگانه براي حل مشكلات جابريان اعلام آمادگي كردند و از وي به عنوان بخش خصوصي حمايت كردند.


بررسي موضوع در كميسيون صنايع

سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي در اين باره گفت: مجلس به منظور جلوگيري از وارد آمدن آسيب به بزرگترين معامله خصوصي‌سازي از خريدار اين معامله حمايت مي‌كند.

محسن كوهكن، سخنگوي هيات رييسه مجلس شوراي اسلامي در گفت‌وگو با موج، در خصوص بروز مشكل در خريد بلوك فولاد خوزستان، اظهار داشت: در صورتي كه مشخص شود، بخش‌خصوصي در اين معامله دچار آسيب شده باشد، مجلس با تمام توان از بخش خصوصي حمايت مي‌كند.

وي خواستار بررسي اين انصراف و مشكلات موجود در آن براي روشن شدن افكار عمومي و جلوگيري از ضرر و زيان به بزرگترين واگذاري شد.

كوهكن گفت: مجلس با ساز و كار خود وارد اين مساله خواهد شد و كميسيون صنايع و معادن مجلس به بررسي اين موضوع مي‌پردازد.

عضو كميسيون صنايع و معادن گفت: مجلس با بررسي بحث‌هاي اختلافي كه ميان وزارت صنايع و معادن و سازمان خصوصي‌سازي و بخش خصوصي وجود دارد، اين مساله را به كميسيون صنايع و معادن منتقل مي‌كند.

وي اظهار داشت: مجلس بي‌طرفانه به اين موضوع رسيدگي مي‌كند.

از خصوصي‌سازي حمايت مي‌كنيم، نه از شخص

يك نماينده مجلس نيز درباره ورود مجلس به مساله انصراف خريدار بلوك فولادخوزستان گفت: حمايت مجلس از خريدار بلوك فولادخوزستان به معناي حمايت از شخص نيست.

سيد حسين هاشمي، نماينده مردم ميانه در مجلس با اشاره به انصراف بخش خصوصي از خريد بلوك فولاد خوزستان گفت: هر كجا روند خصوصي سازي با مشكل و چالش مواجه شود، مجلس وارد عمل خواهد شد.

وي با تاكيد بر اينكه «دستگاه‌هاي ذي‌ربط بايد از نحوه واگذاري‌ها و انحراف از آن توضيح دهند»، اظهار داشت: زماني كه به روند خصوصي سازي آسيب وارد شود، مجلس برحسب وظيفه نظارتي خود براي خروج بخش‌خصوصي از بحران وارد خواهد شد.

وي در پاسخ به اين سوال خبرگزاري موج كه «مجلس چه اقدامي را براي رفع مشكل ميان جابريان و وزارت صنايع براي تعلق گرفتن سود سهام به خريدار بلوك فولادخوزستان انجام خواهد داد»، گفت: اگر نياز باشد، مسوولان را دعوت خواهيم كرد و در مورد اين مساله بررسي‌هاي ويژه خواهيم داشت.

هاشمي، عضو كميسيون صنايع و معادن تصريح كرد: انصراف بخش خصوصي را با دعوت از وزارت صنايع و معادن و سازمان خصوصي سازي بررسي خواهيم كرد، زيرا كه بايد ببينيم چه عاملي موجب عقب‌نشيني بخش خصوصي از اين فرصت شده است.

وي ادامه داد: اگر انصراف جابريان جدي باشد كميسيون با دعوت از وزارت خانه مربوطه انصراف بزرگترين خريدار در خصوصي‌سازي را جويا خواهد شد.

وي افزود: اين مساله براي كميسيون مهم است، اما ما به دنبال خصوصي سازي مطابق با اصل 44 هستيم و به دنبال كمك به شخص خاصي نيستيم.

بررسي موضوع مناقشه در كميسيون صنايع

در همين حال رييس كميته معدن و صنايع معدني مجلس اعلام كرد: هفته آينده كميسيون صنايع ومعادن مجلس شوراي اسلامي‌‌‌‌‌به بررسي دلايل انصراف خريدار بلوك فولاد خوزستان مي‌‌‌‌‌پردازد.

محمدرضا سجاديان، رييس كميته صنعت و معدن در گفت‌و‌گو با موج در خصوص انصراف بزرگترين خريدار فولاد خوزستان گفت: اين يك بحث اجرايي است و به تصميم دولت بر مي‌‌‌‌‌گردد.

وي با بيان وظيفه سياست‌‌گذاري و قانون‌‌گذاري مجلس شوراي اسلامي، به واگذاري سهام شركت‌‌‌هاي سود ده دولتي در بورس اشاره كرد. سجاديان در اشاره به انصراف جابريان از خريد سهام فولاد خوزستان در پي‌افت قيمت نفت و كاهش قيمت فلزات در بازارهاي جهاني، گفت: نگراني وي از ورشكستگي سبب شده است كه وي از مالكيت اين بلوك انصراف دهد.

وي با تاكيد بر بررسي اين گونه واگذاري‌‌ها در چارچوب آيين نامه‌‌‌هاي دولت، ادامه داد: بايد از كردزنگنه يا از وزارت صنايع و معادن در مورد اين مساله جويا شد.

اين نماينده مجلس با بيان اينكه هفته آينده اين موضوع در جلسه كميسيون صنايع و معادن مطرح خواهد شد، خواستار ورود دستگاه‌‌‌هاي اجرايي دولت براي حل اين مساله شد.

وي تصريح كرد: مجلس با دعوت از سازمان خصوصي‌‌سازي و وزارت صنايع نحوه واگذاري‌‌ها را بررسي خواهد كرد.

وي با بيان اينكه از هر دوبعد منافع دولت و بخش خصوصي اين موضوع از سوي مجلس شوراي اسلامي ‌‌‌‌‌پي‌گيري مي‌‌‌‌‌شود، بر تقويت بخش خصوصي با توجه به عزم جدي براي اجراي اصل 44 قانون اساسي تاكيد كرد.

سود سال 86 متعلق به جابريان است

همچنين سازمان بورس در حمايت از خريدار بلوك 5/30 درصدي فولاد خوزستان اعلام كرد: سود سهم سال مالي 1386 فولاد خوزستان به جابريان ( خريدار اين بلوك) تعلق مي‌‌‌‌‌گيرد.

به گزارش موج، سيد‌علي حسيني، معاون نظارت بر بورس‌‌ها و ناشران در خصوص تعلق گرفتن سود سهام فولاد خوزستان به خريدار اين بلوك، به آگهي فروش اين بلوك از سوي سازمان خصوصي اشاره كرد.

وي اظهار داشت: به صراحت در آگهي فروش سازمان خصوصي‌‌سازي اعلام شده بود كه در صورت برگزار شدن مجمع شركت فولاد خوزستان در حد فاصل عرضه و قطعيت معامله، به خريدار سود سهم تعلق مي‌‌‌‌‌گيرد.

وي با بيان پذيرفتن اين مساله ازسوي سازمان بورس، ادامه داد: در اين راستا ما در سازمان حمايت قانوني را از خريدارخواهيم كرد كه تنها بايد پيگيري‌‌‌هاي لازم در اين زمينه انجام شود.

وي در خصوص ادعاي وزارت صنايع درخصوص عدم تعلق سود به جابريان، گفت: تا حالا نديده‌ايم كه وزارت صنايع ادعايي را درخصوص عدم تعلق گرفتن سود به اين خريدار داشته باشد.

حسيني يادآورشد: تنها اخيرا استعلامي ‌‌‌‌‌از سازمان بورس از سوي سازمان خصوصي‌‌سازي مبني بر تعلق گرفتن سود به جابريان شده بود كه اين موضوع در هيات مديره سازمان مطرح شد و به زودي نظر سازمان اعلام مي‌‌‌‌‌شود.

وي همچنين در خصوص عدم حضور نمايندگان خريدار بلوك 5/30 درصدي در تركيب هيات مديره فولادخوزستان، اظهارداشت: هيات مديره شركت بايد تشريفاتي را براي برگزاري مجمع انجام دهد كه درصورت عدم انجام آن، اين مساله بايد ازسوي بازرس شركت پي‌‌‌گيري شود.

وي با بيان اينكه هنوز تقاضاي خاصي از سوي خريدار به ما ارائه نشده است، از استعلام سازمان خصوصي‌‌سازي براي تعلق گرفتن سود فولاد خوزستان به خريدار به عنوان تنها مكاتبه صورت گرفته با بورس در مورد اين خريد نام برد.

وي ادامه داد: حتي آقاي جابريان به عنوان يك سهامدار براي قطعي شدن معامله مكاتبه‌‌‌اي با ما نداشته است يا اينكه بخواهد اشاره‌‌‌اي به مشكل عدم مشاركت در تصميمات شركت داشته باشد.

عضو هيات مديره سازمان بورس در خصوص وجود قرار داد بين سازمان خصوصي‌‌سازي و جابريان براي انجام اين معامله، بر قطعي شدن اين معامله در بورس تاكيد كرد.

وي اظهار داشت: از نظر ما ارائه فرم تسويه خارج از پاياپاي به معناي تحقق يافتن شرايط معامله و قرار گرفتن اين سهم در اختيارات مالكيتي و مديريتي جابريان است.
 
وي با بيان اينكه ما تنها در مورد مقررات موجود در بورس اظهار نظر مي‌‌‌‌‌كنيم، ادامه داد: مسائل مربوط به اينكه فرم تسويه برچه اساسي امضا شده است، مربوط به سازمان خصوصي‌‌سازي است.

حسيني در پايان با بيان اينكه حق گرفتني است، اظهار داشت: براي ما در سازمان بورس فرقي نمي‌‌‌‌‌كند كه سهامدار جزء‌ باشد يا عمده، آن جايي كه حمايت قانوني از سهامدار نياز باشد، آن را انجام مي‌‌‌‌‌دهيم.

بررسي سه موضوع در هيات‌عالي واگذاري

در اين رابطه مهدي عقدايي، معاون سازمان خصوصي‌‌سازي در گفت‌و‌گو با فارس اظهار داشت: از ديدگاه سازمان خصوصي‌‌سازي سود سالانه فولاد خوزستان بايد به خريدار بلوك 5/30 درصدي آن (جابريان) پرداخت شود، چرا كه بر اساس شرايط واگذاري ، اين سود در قيمت‌‌گذاري اين بلوك منظور شده است.

وي با بيان اينكه مشكلات به وجود آمده براي خريدار اين بلوك در اولين جلسه هيات واگذاري بررسي خواهد شد، ادامه داد: در اين جلسه سه موضوع مهم اين معامله شامل عدم برگزاري مجمع فوق العاده فولاد خوزستان و راه ندادن مالك آن به جلسات هيات مديره، طلب وي از شركت‌هاي دولتي و بلاتكليف ماندن وي در دريافت سود 44 ميليارد توماني بررسي و تصميم‌‌‌گيري خواهدشد.

عقدايي در برابر اين سوال فارس كه خريدار بلوك مديريتي فولاد خوزستان چه ميزان طلب از شركت‌هاي دولتي دارد، اظهار داشت: وي حدود 80 ميليارد تومان از برخي شركت‌‌ها طلب دارد.

در‌حال‌حاضر البته كارشناسان به انتظار گزارش‌هاي 9 ماهه شركت‌هاي بورسي هستند تا تصويري از ميزان آسيب وارده به صنايع به دست آورند. آسيبي كه حتي مي‌تواند برخي از عمده‌ترين شركت‌هاي بورسي را به دامن زيان‌دهي بكشاند.

در بازار چه خبر بود؟

بازار روز چهارشنبه فرصتي براي بازگشت مجدد شاخص به بالاي مرز 10هزار واحد بود. امري كه البته به دليل شمول تعداد بيشتري از نمادهاي عمده در ضوابط رفع گره و توقف نماد مخابرات ايران در پايان معاملات روز شنبه ناپايدار خواهد بود.

به نظر مي‌رسد در حال حاضر 6 نماد عمده بازار شامل چادرملو و گل‌گهر، ملي مس، سرمايه‌گذاري‌هاي اميد و معادن و فلزات و پتروشيمي خارك مستعد كاستن از شاخص هستند.

در بازار چهارشنبه نماد مخابرات ايران در آستانه حضور در اولين مجمع بورسي خود با اقبال نسبي و معاملات پرحجمي مواجه بود. امروز (شنبه) آخرين روز معامله اين نماد خواهد بود تا روز سه‌‌شنبه نخستين مجمع و البته احتمالا پرحاشيه‌ترين مجمع اين شركت برگزار شود.

در گروه فلزي روز چهارشنبه افزايش بهاي فولاد در بورس فلزات لندن موجب تشكيل صف خريد براي 3 نماد فولادي شد. اين رشد قيمت هر چند در بورس فلزات لندن نتوانست به رشد خود ادامه دهد و تا 335دلار در بازار مديترانه كاهش يافت اما تعيين مساله تعرفه واردات مي‌تواند تاثير مهمي را بر بازار ايجاد كند.
 
خريدهاي تجار آهن در بازار مي‌تواند نشانه‌اي از احتمال افزايش تعرفه تعبير شود. در اين گروه بحث ابطال معامله عمده فولاد خوزستان نيز همچنان موضوعي مورد توجه است. هرچند به نسبت بورس تهران تمام كساني كه خريدهاي پيش از توان واقعي خود انجام داده‌اند، تاكنون عاقبت به خير نشده‌اند اما تداوم بحث خصوصي‌سازي نيازمند توجه به مسائل خريدار فولاد خوزستان است.
 
در سال‌هاي اخير معامله صدرا توسط بانك ملي، كابل‌هاي شهيد قندي و ملي مس توسط معادن و فلزات و بلوك‌هاي چهارگانه فولادي همگي نشانه‌هايي از خريدهاي بيش از توان برخي از معامله‌گران بورس تهران بوده است كه در حال حاضر با مشكل مواجه هستند.

در گروه فلزي بهاي مس نيز با گذر از مرز 3هزار و 600دلار سبب شده است تا ملي مس در آستانه نقطه سر به سر خود قرار گيرد. اين امر در شرايطي رخ مي‌دهد كه بهاي مس و آلومينيوم به كمترين حد خود در 3 سال اخير بهاي روي و سرب نيز در شرايط نااميدكننده‌اي قرار دارند. بحران جهاني همچنين بهاي فلزاتي نظير موليبدن را نيز كاهش داده است.
 
بهاي موليبدن از 32 دلار در هر پوند به كمتر از 10دلار در هر پوند رسيده است. امري كه نماد وابسته به خود را با شرايط دشواري مواجه كرده است. در گروه پتروشيمي، قائم‌مقام صنايع ملي پتروشيمي در سخناني از كاهش 60درصدي بهاي محصولات پتروشيمي خبر داده است. افت بهاي جهاني محصولات پتروشيمي در همين حال به فشار قابل ملاحظه‌اي بر نمادهاي وابسته به ويژه نمادهايي نظير پتروشيمي خارك و فن‌آوران منجر شده است. عدم وجود مركزي رسمي براي اعلام نرخ‌هاي پتروشيمي سبب شده است رقم‌هاي متفاوتي براي نرخ محصولات پتروشيمي در بازار منتشر شود كه با توجه به پيچيدگي‌هاي موجود در اين بازار تصميم‌گيري را دشوار ساخته است.

در گروه خودرويي افت بهاي نفت و كاهش ميزان واردات كشور احتمالا تاثير گسترده‌اي را بر بخش خودروهاي كار وارد خواهد ساخت. اين امر بازار مشكل‌دار فروش خودروهاي سنگين را با دشواري بيشتري مواجه مي‌كند. از سويي در اين گروه مشكل فني ترمز كاميون‌هاي «هوو» وضعيت دشواري را براي ايران‌خودرو ديزل ايجاد خواهد كرد.

در بخش خودرو سواري نيز واردات در پناه كاهش نرخ خودرو در بازارهاي جهاني موجب فشار به خودروسازان خواهد شد، هرچند كه خودروسازان اميدوارند كمبود ارز دولت به افزايش تعرفه و سخت‌گيري دولت منجر شود. در گروه شركت‌هاي هلدينگي بانك ملي سرانجام پس از يك‌سال كش‌و‌قوس، فروش هلدينگ شفادارو مهم‌ترين دارايي اين هلدينگ را اعلام كرد. خروج اين هلدينگ از مجموعه سرمايه‌گذاري بانك ملي كارشناسان بازار را به تجديد ارزيابي در مورد آينده اين هلدينگ به ويژه در بخش پتانسيل رشد مواجه مي‌كند.

در گروه برقي معامله‌گران همچنان فعاليت اين گروه را به ويژه با محوريت نمادهايي نظير ايران ترانسفو، جوشكاب يزد، كابل‌هاي شهيد قندي، نيرو ترانس، موتوژن و مپنا شاهد هستند. اين گروه به ويژه با حالت تاثير پيچيده كاهش بهاي مس روبه‌رو است كه همين مساله ارزيابي معامله‌گران را با ابهام نيز مواجه مي‌سازد.

در گروه سيماني شمار روز افزوني از نمادها در حال شمول در ضوابط رفع گره‌هاي معاملاتي هستند.

در مجموع بازار چهارشنبه شرايط متعادلي داشت كه البته بخش عمده آن به دليل تاثير دو نماد عمده مخابرات و فولاد مباركه بود. با توجه به شمول نماد چادرملو در ضوابط رفع گره شاخص در هفته آينده نيز نمي‌تواند كارنامه‌اي بهتر از كاهش 177 واحدي هفته جاري به جاي بگذارد.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر