چهارشنبه ۱۶ ارديبهشت ۱۳۸۸ - ۱۵:۵۲

ایسنا : ذوب آهن و سناريو ورود آن به بورس...

کد خبر : ۱۹۹۰۲

زماني كه مديرعامل وقت شركت ذوب آهن اصفهان در سال 85 از آمادگي اين شركت براي واگذاري و وعده‌هاي شش ماهه براي ورود به بورس صحبت مي‌كرد تصور هم نمي‌كرد كه وضعيت واگذاري اين شركت در سال 88 نيز در هاله‌اي از ابهام قرار گيرد.

به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، با ابلاغ سياست‌هاي اصل 44 در سال 84، موضوع واگذاري شركت ذوب آهن در كنار ساير شركت‌هاي مشمول اين اصل مطرح شد و مديران اين شركت ناگزير شدند اقدامات اوليه واگذاري اين شركت مشمول را انجام دهند به طوري كه مدير عامل وقت شركت يكسال بعد از ابلاغ سياست‌هاي اصل 44 از آمادگي عرضه سهام ذوب آهن خبر داده و گفته بود:20 درصد سهام اين شركت در سال 85 از طريق بورس واگذار خواهد شد.

 

2 سال چه گذشت؟

در سال 85 واگذاري شركت‌هاي دولتي با واگذاري شركت‌هاي زير مجموعه وزارت صنايع شامل فولاد مباركه؛ آلومينيوم و ملي مس از طريق بورس كليد خورد ولي در بين شركت‌هاي زير مجموعه وزارت صنايع كه براي اولين بار واگذار شدند نام شركت ذوب آهن اصفهان ديده شد و عرضه سهام اين شركت با وعده‌هاي سه ماهه و 6 ماهه و پيشنهادات مختلف به تاخير افتاد.

 

سال 87 ، سال پيشنهاد و متنفي شدن

سرانجام اين شركت مهم اصل 44 در تاريخ 24 مرداد 87 تقاضاي پذيرش خود را در بورس اوراق بهادار مطرح كرد. اما همزمان با اين تقاضا پيشنهادات جديدي بر سر راه ذوب آهن قرار گرفت و پيشنهاد ادغام ذوب آهن اصفهان و سنگ آهن مركزي قبل از واگذاري به عنوان سناريوي جديد بورس پيش روي اين شركت گذاشته شد و دليل آن هم اينگونه ذكر شد كه چون سنگ آهن ماده اوليه ذوب آهن را تامين كرده و شركت سنگ آهن جزو 531 شركت است كه بايد واگذار شود بنابراين بهتر است كه ذوب آهن، سنگ آهن را خريداري كرده و اين دو يكجا واگذار شوند! كه در نهايت اين پيشنهاد به دليل اين كه در گذشته 70 درصد از سهام سنگ آهن واگذار شده منتفي اعلام شد.

ولي منتفي اعلام شدن آن باعث نگرديد كه سهام ذوب آهن به عنوان پنجمين شركت از شركتهاي وزارت صنايع كه از مشتريان خارجي از جمله خريداران روسي برخوردار بود به تالار شيشه‌اي بورس راه يابد. زيرا در نهايت به دليل طولاني شدن فرآيند واگذاري در راستاي ارايه پيشنهادات، وقوع بحران به تمامي بحث‌هاي واگذاري سهام اين شركت پايان داد و واگذاري ذوب آهن به دليل نامساعد بودن اوضاع درسال 87 منتفي اعلام شد.

 

ذوب آهن درسال88!

و با اين شرايط ذوب آهن با اميد ورود به بورس وارد سال 88 شد كه در حال حاضر آخرين وضعيت واگذاري اين شركت واحراز شرايط لازم نشان مي‌دهد كه اين شركت بايد گزارش عملكرد حسابرسي شده خود را در كنار نسخه‌اي از قرار داد بلند مدت تامين مواد اوليه و اميد نامه نهايي به بورس ارايه كند. همچنين با توجه به اتمام مهلت قانوني درج، اين شركت بايد مجددا مورد پذيرش بورس قرار گيرد.

و اما ماجرا به احراز اين شرايط ختم نمي‌شود و اين بار موضوع كل زمينهاي مازاد ذوب آهن با مالكيت ايميدرو در گرو واگذاري شركت قرار مي‌گيرد. به طوري كه در كنار تكميل پرونده شركت در بورس، ايميدرو كه مالك 30 هزار هكتار زمين ذوب آهن است قصد دارد قبل از ورود به بورس تكليف اين زمينها را مشخص كرده و آنها را تفكيك كند.

بخشي از اين زمينها كه بيش از30 هزار هكتار برآورد مي‌شود كارخانه ذوب آهن در آن واقع شده و 18 هزار هكتار آن به عنوان زمين مازاد اعلام شده است كه به گفته‌ مسئولان شركت بخشي از زمينها به ارزش شركت اضافه كرده و EPS و دارايي شركت را كاهش مي‌دهد. بنابراين ايميدرو قصد دارد كه آنها را تفكيك كند كه نتايج بررسي اين اقدام حاكي ازآن است كه سازمان خصوصي سازي با انتقال اين زمينها موافقت كرده و به زودي تكليف زمينهاي مازاد ذوب‌آهن توسط ايميدرو مشخص و اعلام خواهد شد.

 

وعده‌هاي دور و نزديك

تعيين تكليف اين امر باعث شده كه مجددا اظهار نظرها در خصوص زمان واگذاري ذوب آهن در سال 88 داغ شده ومسئولان و سازمان خصوصي سازي با لحن خوش بينانه هميشگي خود سه ماه اول سال را براي ورود ذوب آهن در نظر بگيرند. ولي مسئولان ايميدرو به دليل اصلاح ساختار مالي و اعمال افزايش سرمايه امكان عرضه سهم در نيمه اول را دور از ذهن عنوان كنند.

 

واگذاري در سال 88 يا 93؟

با اين حال شركت ذوب آهن اصفهان به دليل اين كه مشمول شركتهاي صدر اصل 44 است تا سال93فرصت دارد تا سهام خود را در بورس به عموم عرضه كند ولي طبق گفته رئيس سازمان خصوصي سازي عمده شركتهاي بزرگ مشمول اين بخش در سال 88 واگذار خواهند شد و شركتهاي كوچكي براي واگذاري در سال 93 باقي مي‌مانند. بنابراين بايد ديد فعاليت مديران شركت ذوب آهن، سياستهاي ايميدرو، تصميمهاي سازمان خصوصي سازي و شركت بورس در سال 88 چه سرنوشتي را براي اين شركت بزرگ اصل چهل وچهاري رقم مي‌زند و آيا اين شركت در سال جديد مي‌تواند به جرگه هم رديفان خود در وزارت صنايع بپيوندد؟

اشتراک گذاری :
ارسال نظر