بورس در آستانه توافق، بخشی از عقبماندگی تاریخی را جبران کرد
ندا کریمی کارشناس بازار سرمایه، در گفتوگو با بورسنیوز با مرور روند بازار سرمایه طی سالهای اخیر عنوان کرد: بازار پس از سقوط تاریخی سال ۱۳۹۹ و خروج سنگین نقدینگی به سمت بازارهای موازی، از شرایط حباب مثبت در آن سال به وضعیت حباب منفی در سال ۱۴۰۳ رسید. به گفته وی، در نیمه دوم سال ۱۴۰۳ با رشد نرخ ارز، اگرچه نرخ فروش و سودآوری بسیاری از شرکتها افزایش یافت، اما قیمت اکثر سهام رشدی متناسب نداشت و بازار به شکلی بیسابقه زیر ارزشهای تاریخی خود معامله شد. این وضعیت تا زمانی ادامه یافت که مذاکرات میان ایران و آمریکا علنی شد و در پی آن بازار سرمایه با اقبال مواجه شد و بخشی از عقبماندگی خود نسبت به سایر بازارها را جبران کرد.
کریمی با اشاره به تأثیرات توافق احتمالی بر شرکتهای صادراتمحور تصریح کرد: این شرکتها در صورت توافق با دو نوع اثر مثبت مواجه خواهند شد. نخست، بهبود سودآوری از محل کاهش فاصله نرخ ارز آزاد و نیمایی، کاهش هزینههای ناشی از دور زدن تحریمها و کاهش ناترازی در حوزه انرژی که منجر به افزایش سود دلاری شرکتها میشود. دوم، کاهش نرخ رشد دلار آزاد و در نتیجه کاهش نرخ رشد درآمدهای ارزی شرکتها. با این حال، وی تأکید کرد که کاهش انتظارات تورمی در مجموع منجر به افزایش نسبت قیمت به درآمد (P/E) بازار خواهد شد.
بیشتر بخوانید: بورس ۱۴۰۳ بازندهای در میان بازارهای دارایی
وی درباره نقش مقررات فعلی در بازار گفت: محدودیتها و تبعیضها در خصوص دامنه نوسان و حجم مبنا، هرچند در کوتاهمدت باعث بر هم خوردن ارزشهای نسبی در بازار میشود، اما در بلندمدت تنها متغیرهای بنیادین همچون جریان نقدی و ارزندگی سهام، تعیینکننده مسیر قیمتها خواهند بود.
کریمی همچنین به رویکرد محافظهکارانه سازمان بورس پس از ریزش سال ۱۳۹۹ اشاره کرد و گفت: سازمان بورس با هدف کنترل هیجانات، تلاش کرده تا سرمایهگذاران حقیقی را به سمت سرمایهگذاری غیرمستقیم از طریق صندوقها سوق دهد، اقدامی که هم مزایا و هم معایبی داشته است. با این حال، این رویکرد نتوانسته بهطور کامل دیدگاه تحلیلی را در تصمیمگیری سرمایهگذاران تقویت کند و واگرایی میان نسبتهای مالی تاریخی سهام کوچک و بزرگ نشاندهنده تداوم رفتارهای هیجانی در بازار است.
پایان مطلب