دوشنبه ۱۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۲:۲۴

اقتصاد هرگز به اندازه امروز تحت تأثیر «شرط‌ها» قرار نگرفته است

معاون پیشین بانک مرکزی معتقد است دلیل رسیدن قیمت دلار در میانه فروردین به بیش از ۱۰۵ هزار تومان، قوت گرفتن احتمال جنگ بود زیرا در آن زمان ترامپ تاکید می‌کرد بدون مذاکره حمله قریب الوقوع است و مقامات ایرانی هم تاکید داشتن با این شرایط به مذاکره تن نخواهند داد.
کد خبر : ۲۹۴۲۳۰

به گزارش بورس نیوز، اطلاع‌رسانی در مورد تأخیر در دور بعدی مذاکرات بین ایران و ایالات متحده، بازارهای داخلی بلافاصله تحت تأثیر قرار گرفتند. در بازار ارز، قیمت هر دلار در روز شنبه به ۸۶ هزار و ۹۰۰ تومان افزایش یافت. این در حالی است که در روند مذاکرات هیچ تغییر مهمی رخ نداده که بتوان از تغییر روندها صحبت کرد؛ مذاکره‌کنندگان تهران و واشنگتن همچنان به شکل محتاطانه‌ای نسبت به چشم‌انداز مذاکرات ابراز امیدواری می‌کنند. تغییرات در کابینه ترامپ و انتخاب مشاور امنیت ملی جدید او نیز بیشتر به احتمال کاهش شدت موضع دولت آمریکا اشاره دارد تا اتخاذ رویکردی سخت‌گیرانه‌تر.

اقتصاد ایران در نیم قرن گذشته همواره با چالش‌های تحریمی مواجه بوده است. اگرچه تحریم‌ها از اواخر دهه ۸۰ به موضوعی پر اهمیت تبدیل شدند، اما این سطح از «شرطی شدن» اقتصاد تاکنون اینچنین شدید نبوده است. به نحوی که تأخیر در یک دور از مذاکرات می‌تواند تا ۴ درصد از ارزش ریال را کاهش دهد. برطرف کردن این چالش در کوتاه‌مدت ممکن نیست، اما در میان و بلندمدت وابستگی اقتصاد به اتفاقات دیگر بخش‌ها می‌تواند مشکل‌ساز شود و نظام تصمیم‌گیری باید برای آن چاره‌اندیشی کند. 

کمال سید علی، معاون پیشین ارزی بانک مرکزی به افزایش قیمت ارز در بازارها اشاره کرد و گفت: «از آغاز مذاکرات با ایالات متحده، ما شاهد کاهش سریع نرخ ارز بودیم و حال که مذاکرات به تأخیر افتاده، با روندی معکوس مواجه هستیم. اقتصاد ایران در شرایطی است که هر خبر مثبت یا منفی تأثیرات فوری دارد.» 

این تحلیل‌گر حوزه ارزی ادامه داد: «اگرچه در نهایت قیمت ارز باید در بازار تعیین شود، اما نمی‌توان نادیده گرفت که افرادی که در گذشته ارز گران‌تری خریداری کرده‌اند، تلاش می‌کنند فضا را به سمت افزایش قیمت پیش ببرند. این تحرکات در کنار هوش بازار باعث افزایش قیمت‌ها شده است.»

سید علی همچنین به چالش‌های موجود در جزئیات مذاکرات اشاره کرد و گفت: «در دورهای اول مذاکرات، اعتماد بیشتری ایجاد شد و ارزش ریال تقویت شد، اما اکنون به نظر می‌رسد چالش‌هایی در جزئیات وجود دارد.» وی همچنین احتمال داد که اگر مذاکرات شکست بخورد، قیمت دلار به بیش از ۱۰۵ هزار تومان نخواهد رسید مگر اینکه خطر جنگ تقویت شود. 

این کارشناس ارزی با پیش‌بینی آینده قیمت دلار گفت: «اگر مذاکرات به نتیجه برسد، قیمت دلار بین ۷۵ تا ۸۰ هزار تومان خواهد شد.» او همچنین درباره «شرطی شدن» اقتصاد ایران توضیح داد که اقتصاد ما به شدت نسبت به رویدادهای سیاسی واکنش نشان می‌دهد و این وابستگی به موضوعات سیاسی و دیپلماتیک به مرور زمان افزایش یافته است. 

سید علی در پایان به تهدیدات اخیر آمریکا اشاره کرد و گفت: «واشنگتن به‌دنبال ایجاد فشار در مذاکرات است تا در طرف مقابل دست بالاتری داشته باشد. اما ایران احتمالاً در سطح غنی‌سازی خود انعطاف‌پذیری نشان خواهد داد.» 

وی در نهایت پیش‌بینی کرد که مذاکرات به نتیجه خواهد رسید و این توافق فرصت خوبی برای آمریکا ایجاد خواهد کرد تا بر موضوعاتی مانند رقابت با چین تمرکز کند.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر