بازگشت به بازارهای جهانی فرش ایرانی؛ نیازمند رفع موانع تحریمی داخلی و خارجی/ رشد ۲۰ درصدی هزینههای انتقال پول به خاطر تحریمها
به گزارش بورس نیوز، مرتضی حاجیآقامیری، رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران در مورد تأثیر حذف تحریمها بر وضعیت صادرات فرش دستباف اظهار داشت: بازار اصلی فرش در سطح جهانی، ایالات متحده آمریکا است که ۴۴ درصد از سهم بازار جهانی را در اختیار دارد. یکی از دلایل اصلی کاهش صادرات فرش در سالهای اخیر، تحریمهای آمریکا بوده است. بنابراین، رفع این تحریمها اثرات مثبت و سازندهای بر صادرات فرش خواهد داشت و بزرگترین مانع را از سر راه ما برمیدارد.
حاجیآقامیری در ادامه افزود: به عنوان نماینده فعالان اقتصادی، به ویژه در حوزه فرش و صنایع دستی، تأکید میکنم که باید از مسئولان کشور بخواهیم که مذاکرات را به طور جدی دنبال کنند و به نتیجه برسانند تا تحریمها مرتفع گردد.
او همچنین خاطرنشان کرد: تا زمانی که موانع اصلی تجارت، از جمله تحریمها و موضوع FATF، از بین نرود، نمایشگاه اکسپو که به تازگی برگزار شد، تأثیر چندانی نخواهد داشت و هزینه آن بیشتر از منافع آن خواهد بود. اگر میخواهیم صادرات، خصوصاً صادرات فرش که به دلیل تحریمها بازار خود را از دست داده، توسعه یابد، مذاکره و رفع تحریمها کلید اصلی این مسئله است.
حاجیآقامیری تصریح کرد: گشایشهای اقتصادی به شدت به چارچوب مذاکرات بستگی دارد. در زمان برجام، تنها در عرض سه ماه، بازار آمریکا دوباره به روی فرش ایران باز شد و این کشور به عنوان بزرگترین واردکننده فرش از ایران شناخته شد.
این فعال اقتصادی ادامه داد: در سالهای اخیر، هندیها تلاشهای زیادی برای تغییر ذائقه بازار آمریکا انجام دادهاند.
وی اشاره کرد: البته برای بازپسگیری جایگاه قبلیمان در بازار آمریکا، به چند سال زمان، هزینه و تبلیغات نیاز داریم؛ اما از آنجایی که این بازار، بزرگترین بازار دنیا محسوب میشود، میتواند در همان ابتدای کار باعث افزایش چشمگیر صادرات فرش ایران شود.
به گفته حاجیآقامیری، حذف تحریمها نه تنها بر صادرات به آمریکا، بلکه بر صادرات به تمامی کشورها تأثیر میگذارد، چرا که آثار ثانویه تحریمها دیگر بازارها را نیز تحت تأثیر قرار داده است. به ویژه در کشورهایی که نظام مالی و بانکی سختگیرانهای دارند، با مشکلاتی روبرو هستیم. برای مثال، در ژاپن، وجوه تنها باید به حسابهایی واریز شود که فاکتور رسمی دارند و همین موضوع باعث افزایش هزینه دریافت پول میشود. در برخی موارد، هزینه انتقال پول تا ۲۰ درصد افزایش مییابد که این مسئله بسیار سنگین است.
رئیس کمیسیون فرش، هنر و صنایع دستی اتاق بازرگانی ایران تصریح کرد: مهمترین مشکل در صادرات فرش دستباف، تحریمها هستند و همچنین قوانینی که در شرایط غیرمعمول ناشی از تحریمها وضع شدهاند، مانند پیمانسپاری ارزی، روند صادرات را پیچیده کردهاند و این مقررات نیز نتیجه تحریمها هستند.
او افزود: به طور کلی، حکمرانی ما به صادرات و تولید آسیب وارد کرده است. برای نمونه، برخورد دولت و مجلس با مسئله بازگشت فرشهای ایرانی به کشور نادرست است، چون تفاوت ماهوی فرش با سایر کالاها را در نظر نمیگیرند و قانون یکسانی برای همه حوزهها وضع میکنند که این موضوع در مورد فرش قابل اجرا نیست، اما اصلاح آن مورد توجه قرار نمیگیرد.
حاجیآقامیری در پایان گفت: با این حال، به اعتقاد من، مهمترین مانع توسعه صادرات، تحریمها و شرایط غیرعادی ایجاد شده است.
انتهای پیام/