پنجشنبه ۲۵ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۲۳:۳۰
دست دلالان بر بازار سیمان؛

صنعت ساختمان در خطر تعطیلی قریب‌الوقوع

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده گفت: بازار سیمان در اختیار دلالان است و کارخانه‌های بتن آماده به‌دلیل کمبود و گرانی سیمان در آستانه تعطیلی هستند و بحران به صنعت ساختمان می‌رسد.
کد خبر : ۲۹۴۸۰۰

به گزارش بورس‌نیوز، محمدرضا رئیسی، دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده، امروز (چهارشنبه، ۲۴ اردیبهشت) در یک نشست خبری به وضعیت بحرانی صنعت بتن آماده و تأثیر آن بر صنعت ساختمان کشور هشدار داد و گفت: فاجعه‌ای که در حال حاضر در حال وقوع است، به صنعت بتن آماده و ساختمان کشور مربوط می‌شود. ما اکنون در وسط این بحران قرار داریم و اگر به آن رسیدگی نشود و راه‌حلی برای آن پیدا نشود، این بحران به یک فاجعه ملی تبدیل خواهد شد.

وی با اشاره به افزایش ناگهانی قیمت سیمان در هفته‌های اخیر تصریح کرد: این بحران به‌خصوص در یکی دو هفته گذشته، به دلیل کمبود سیمان و افزایش قیمت‌های غیرمعقول، شدت گرفته است؛ به‌گونه‌ای که تولیدکنندگان بتن آماده در تأمین سیمان با مشکلات جدی مواجه شده‌اند.

رئیسی تأکید کرد: سیمان، مهم‌ترین ماده اولیه در کارخانه‌های تولید بتن آماده است و این مسئله به هیچ شهر یا استانی محدود نمی‌شود، بلکه معضلی کشوری است. گزارشی که از بازار دریافت کرده‌ایم نشان می‌دهد قیمت سیمان در یک ماه گذشته تقریباً دو برابر شده و در عین حال ارزش واقعی آن به نصف کاهش یافته است. در حال حاضر، قیمت سیمان در بورس کالا، قیمت کف محسوب می‌شود و در بازار آزاد با نرخ‌هایی نزدیک به ۵ میلیون تومان و حتی بالاتر معامله می‌شود.

وی ادامه داد: این وضعیت یک فاجعه بزرگ است. با اینکه هنوز فصل گرما آغاز نشده و بحران برق به‌طور گسترده مطرح نشده است، اما بسیاری از کارخانه‌ها به دلیل کمبود سیمان به تعطیلی اجباری روی آورده‌اند و سطح تولید آن‌ها به یک سوم یا یک چهارم ظرفیت رسیده است. اگر این روند ادامه یابد، کارخانه‌های بیشتری تعطیل خواهند شد.

رئیسی در خصوص دلایل این بحران گفت: به نظر من چند عامل کلیدی در بروز این وضعیت نقش داشته‌اند. یکی از این موارد کمبود برق است که دولت در این زمینه اقداماتی را انجام داده، اما با وجود سهمیه‌بندی برق در صنعت سیمان، می‌شد با رعایت برخی موارد از وقوع این بحران جلوگیری کرد.

وی همچنین بیان کرد: یکی از مسائل اصلی، نسبت خروج به ورود خرید سیمان با کدهای بورسی مختلف است. برخی از این کدها چند ماه پیش سیمان را با قیمت پایین خریداری کرده‌اند اما هنوز آن را از کارخانه خارج نکرده‌اند و اکنون در این شرایط بحرانی قصد خروج آن را دارند. تا سال گذشته قانونی وجود داشت که خریداران باید ۸۰ درصد سیمان خریداری‌شده را ظرف یک هفته از کارخانه خارج می‌کردند، اما این قانون لغو شده و اکنون سیمان‌هایی که خروجی نداشته‌اند، همچنان در انبارها باقی مانده‌اند.

رئیسی افزود: موضوع بعدی، کدهای نقش‌دار در بورس است. تا پیش از سال گذشته، برای دریافت کد بورسی، نیاز به ارائه پروانه کسب یا مجوز تولیدی بود، اما در حال حاضر هر فردی می‌تواند بدون ارائه مستندات مشخص، کد بورسی دریافت کند و خرید انجام دهد، بدون اینکه مشخص باشد واقعاً در این صنعت فعال است یا خیر. با حذف این الزامات، دلالان و واسطه‌ها سودهای کلانی به جیب می‌زنند.

دبیر انجمن صنفی تولیدکنندگان بتن آماده تأکید کرد: کارخانه‌های بتن آماده که مصرف‌کننده واقعی سیمان هستند، مجبورند برای تأمین مواد اولیه به واسطه‌ها مراجعه کرده و سیمان را با قیمت‌های غیرواقعی تهیه کنند. در حالی که سال جاری به‌عنوان سال «سرمایه‌گذاری برای تولید» نام‌گذاری شده، عملاً به سال سرمایه‌گذاری برای دلالان و واسطه‌ها تبدیل شده است که این موضوع یک معضل جدی است.

وی همچنین افزود: لازم است نسبت خروج به ورود دوباره اعمال شود و تا زمانی که موجودی قبلی خریدار از کارخانه خارج نشده، اجازه خرید جدید به او داده نشود. همچنین کدهای بورسی و نقش‌دار باید به دقت بررسی شوند و تنها به افرادی داده شود که دارای پروانه کسب و مجوز تولید باشند.

رئیسی در پایان خاطرنشان کرد: مهم‌ترین راهکار در این شرایط، اولویت‌بندی فروش سیمان به صنایع وابسته مانند کارخانه‌های بتن آماده است. این مجموعه‌ها باید در اولویت خرید قرار گیرند و پس از تأمین نیاز آن‌ها، باقی‌مانده سیمان به سایر خریداران از جمله واسطه‌ها عرضه شود. اگر این موارد اجرایی شود، می‌توان تا حدودی این وضعیت نابسامان را کنترل کرد، اما در صورت عدم رسیدگی، بحران سیمان در هفته آینده به معضلی بزرگ بدل خواهد شد و صنعت ساختمان به عنوان یکی از بزرگ‌ترین صنایع کشور به طور کامل با تعطیلی مواجه می‌شود.

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
ارسال نظر