عواقب حذف ارز ترجیحی برای تأمین گوشت
به گزارش بورسنیوز، مهدی ناظری، کارشناس حوزه کشاورزی در یادداشتی اظهار داشت که حذف ارز ترجیحی از واردات گوشت قرمز، هرچند به دلیل کاهش ۳۰ درصدی منابع این ارز از سوی سازمان برنامه و بودجه در حال عملیاتی شدن است، اما تبعات آن به معنای حذف رقابت برای گوشت تولید داخل است. قیمت این گوشت به دلایل مختلف ۱.۵ تا ۲ برابر نرخ جهانی است و این امر موجب میشود که ۸۵ میلیون مصرفکننده ایرانی ناچار به خرید گوشت قرمز با گرانترین نرخهای جهانی شوند. به نظر میرسد این وضعیت به افزایش فشار مالی بر خانوارها و کوچکتر شدن سفرههای آنها منجر شود.
در حالی که تصمیم به حذف ارز ترجیحی گوشت توسط سازمان برنامه و بودجه اتخاذ شده است، هنوز هیچ برنامهای برای تولید گوشت قرمز گوسفندی همتراز با قیمتهای جهانی وجود ندارد. بررسیها نشان میدهد که قیمت هر کیلوگرم گوشت گرم گوسفندی در کشور به ۷۲۰ هزار تومان رسیده که با نرخ یوروی ۸۰ هزار تومان معادل ۹ یورو است. در مقابل، قیمت لاشه گوشت گوسفندی گرم در کشورهای دیگر بین ۷ تا ۸.۵ یورو است و این تفاوت نشاندهنده عدم رقابتپذیری قیمتها است.
همچنین بر اساس آمار وزارت جهاد کشاورزی، قیمت جهانی گوشت گوساله وکیوم وارداتی بین ۴.۵ تا ۶.۵ یورو با احتساب هزینه حمل است، در حالی که قیمت گوشت گوساله داخلی به ۶.۵ یورو میرسد.
افزایش بهرهوری در تولید یکی از چالشهای اصلی است. با وجود اینکه طبق ماده ۱۶ قانون بهرهوری بخش کشاورزی، افزایش تولید یکی از وظایف مسئولان است، به نظر میرسد کمبود برنامهریزی مناسب در این زمینه منجر به افزایش بیرویه قیمتها و فشار بر مصرفکنندگان شده است.
سازمان برنامه و بودجه با این تصمیم به دنبال صرفهجویی ارزی و اطمینان از رسیدن یارانه به مصرفکنندگان است، اما این اقدامات به تنهایی کافی نیست و باید مکانیسمهای بهتری برای حفظ تعادل بازار طراحی شود.
کارشناسان بر این باورند که تغییر نرخ ارز مرجع میتواند باعث افزایش قیمت گوشت قرمز در بازار شود، و این محصول همچنان با قیمتهایی بالاتر از قیمت جهانی در دسترس مردم قرار گیرد. همچنین پیشنهاد میشود که به جای حذف کامل یارانه، یک مکانیزم ترکیبی از ارز ترجیحی و توافقی در نظر گرفته شود تا از تولیدکنندگان داخلی حمایت شود.
انتهای پیام/