عملکرد ضعیف شرکت ارزش پرداز آریان در جذب سرمایه و صندوق گردانی!
به گزارش بورس نیوز، شرکت مشاور سرمایهگذاری ارزش پرداز آریان (آیکو) یکی از شرکتهای زیرمجموعه گروه بازار سرمایه پاسارگاد است که در زمینه مدیریت صندوقهای سرمایهگذاری، سبدگردانی، خدمات مشاوره سرمایهگذاری و خدمات مالی فعالیت میکند. این شرکت ۹.۹ همت دارایی تحت مدیریت (AuM) در قالب ۳ صندوق سرمایهگذاری دارد که شامل درآمد ثابت پاسارگاد، هزاره سوم پاد و سهامی تکپاد میشود. نکته مثبتی که میتوان خاطرنشان کرد، ارزش و اعتبار بالای این شرکت مدیریت دارایی و خدمات مالی است که هیچگونه دیدگاه و نظر مخالفی در شبکههای اجتماعی دیده نمیشود و مشتریان سبدگردانی از عملکرد آن، تقریبا راضی هستند.
آیکو با ۶۷۷ میلیارد تومان ارزش ویژه، بزرگترین مشاوران سرمایهگذاری بازار سرمایه میباشد که خدمات متنوعی ارائه میدهد، اما مشکل این است که در توسعه ابزارها و خدمات ضعف دارد! با توجه به وضعیت رقبا به نظر میرسد NAV صندوقهای مجموعه نسبت به ارزش ویژه و جایگاهی که در صنعت دارد، پایینتر از حد استاندارد است و ارزش خالص دارایی که کمتر از رقبا باشد، یک ضعف محسوب میشود. با توجه به فرآیند ارزشگذاری گروه مالی کیان به عنوان یک گروه تثبیت شده و معتبر، اگر ما نسبت AuM به ارزش ویژه را به صورت میانگین ۲۴۰۰ درصد در نظر بگیریم، برای ۳ صندوق شرکت ارزش پرداز آریان چیزی حدود ۱۷ همت دارایی تحت مدیریت انتظار میرود.
در واقع شرکتی که ۶۷۷ میلیارد تومان حقوق مالکانه دارد، باید بیشتر از این ارقام دارایی تحت مدیریت و تعداد صندوق داشته باشد! گروه مالی کیان به عنوان یک رقیب ۱۰ صندوق سرمایهگذاری در زمینههای مختلف (درآمد ثابت، بخشی، شاخصی، طلا و...) دارد که دارایی تحت مدیریت آن را به بیش از ۲۵ همت رسانده است. یا گروه مالی فیروزه که با ۴۶۴ میلیارد تومان ارزش ویژه (نصف آیکو) بیش از ۳۷ همت دارایی تحت مدیریت در قالب ۱۲ صندوق متنوع دارد. اکنون، زمان رقابت کامل و توسعه ابزار مالی نهادهای مالی بورس است و از شرکت ارزش پرداز آریان با ۶۷۷ میلیارد تومان ارزش ویژه به عنوان بزرگترین مشاور سرمایهگذاری بازار بورس، انتظار میرود دارایی تحت مدیریت خود را با سرعت هر چه بیشتر افزایش داده و قویتر از سایر نهادها عمل کند.
سود خالص ارزش پرداز آریان در سال مالی ۱۴۰۳ به مبلغ ۲۴۱ میلیارد تومان به ثبت رسیده که نسبت به سال قبل ۲۰۹ درصد افزایش یافته و عملکرد مطلوب شرکت را نشان میدهد. اینکه شرکت ۷۸ میلیارد تومان سود را به ۲۴۱ میلیارد تومان برساند، نشانگر سودآوری رو به رشد و بهره وری بالای آن است؛ اما مشکل اساسی، توسعه ابزارها و گسترش صندوقهای سرمایهگذاری میباشد که همان تعداد محدود نیز، بازدهی، نقدشوندگی و ارزش و جایگاه ضعیف تری نسبت به رقبا دارد! در حالت کلی، اوضاع مالی و درونسازمانی آیکو مطلوب است، منتها تنها مشکل آن، توسعه و گسترش خدمات به سهامداران است که اگر اوضاع صندوقهایش بهبود یافته و سهامداران راضی باشند، سودسازی و جذب سرمایه بیش از پیش خواهد شد.
جالب است بدانید، شرکتهای مشاور سرمایهگذاری که ارزش ویژه و سودآوریشان حتی به ۵۰ درصد ارزش ویژه و سودآوری ارزش پرداز آریان نمیرسد، دارایی تحت مدیریت (AuM) بسیار بیشتری دارند. به طور مثال، مشاور سرمایهگذاری ترنج با ۲۵۵ میلیارد تومان حقوق صاحبان سهام و ROA تقریبا ۲۵ درصد، بیش از ۳۵ هزار میلیارد تومان دارایی تحت مدیریت دارد که شامل ۸ صندوق میشود. میدانید نسبت ROA شرکت آیکو چه قدر است؟ ۴۴ درصد ناقابل! فکر میکردیم آیکویی که ۴۴ درصد بازده دارایی و ۵۵ درصد بازده حقوق صاحبان سهام دارد، شرکتهای رقیب را در جیب خود بگذارد، اما متاسفانه قدرت ابزارها و ارزش داراییها به اندازه مورد انتظار نیست.
نقطه ضعف دیگری که ارزش پرداز آریان دارد، نوسان شدید درآمد و NAV صندوقهاست که ثبات نسبی ندارد و همین مورد نگرانی سهامداران و مشتریان را بیش از پیش کرده است. رشد ۲ هزار و ۶۱۴ درصدی ارزش خالص داراییهای صندوق هزاره سوم پاد کمی عجیب است! اینکه از ۲۸۸ میلیارد تومان به ۷.۸ همت برسد و در این مسیر به میزان قابل توجهی، افت و رشد داشته باشد. در حال حاضر، اکثر صندوقهای درآمد ثابت بیش از ۳۰ درصد سود پرداخت میکنند؛ این در حالی است که صندوق هزاره سوم پاد به ۲۷.۴ درصد سود سالانه بسنده میکند. صندوق هزاره سوم پاد به عنوان بزرگترین بازوی جذب سرمایه آیکو با ۱۱.۵ سال سابقه فعالیت به دارایی، جایگاه و بازده مورد انتظار نرسیده که تمرکز پایین مدیران و کارشناسان شرکت بر روی این بخش را نشان میدهد.
از طرف دیگر، تکپاد که تنها صندوق سهامی ارزش پرداز آریان است، فقط ۲۰۰ میلیارد تومان NAV دارد که در مقایسه با صندوق سهامی نهادهای مالی کوچک، بسیار کم است و با توجه به وضعیت رقبا، اگر نسبت NAV صندوق به ارزش ویژه نهاد مدیر را ۶۰۰ درصد در نظر بگیریم، ارزش خالص دارایی صندوق سهامی تکپاد متعلق به ارزش پرداز آریان باید چیزی حدود ۴ تا ۵ همت میشد. ۲۰۰ میلیارد کجا و ۵ هزار میلیارد کجا؟ واقعیت این است که از شرکتی مثل آیکو با جایگاه ویژهای که در صنعت دارد، انتظار میرود دارایی تحت مدیریت و سودآوری بیشتری داشته باشد و در زمینههای مختلف از طلا و زعفران گرفته تا سهام و جسورانه پذیره نویسی کند.
برای یک صندوق با ۲۰۰ میلیارد تومان NAV فقط ۲۰۰ میلیون تومان ارزش معاملات؟ الان که بازار سرمایه کمی نفس میکشد، ارزش معاملات و عمق سفارشات این قدر است؛ چه برسد به روزی که بازار دوباره روند ریزشی-فرسایشی را طی کند. احتمالا در آن زمان، همین ۲۰۰ میلیون تومان هم کاهش یافته و نقدشوندگی صندوق به مشکل جدی برمیخورد! صندوق سهامی اکسیژن، عرش و همتا نیز، از لحاظ ارزش خالص دارایی، رقبای تکپاد محسوب میشوند و عجیب است که از ۸ تا ۵۰ میلیارد تومان ارزش ویژه دارند؛ اما با این وجود در جذب سرمایه قویتر از شرکت ارزش پرداز آریان عمل کردهاند.
هادی بهرامی_ پژوهشگر بازار سرمایه