دوشنبه ۲۳ تير ۱۴۰۴ - ۱۰:۲۷

سه چشم‌انداز محتمل برای بازارهای کالایی

به نظر می‌رسد سرعت تحولات در خاورمیانه از آن چه نتایج تغییرات در شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهند بسیار بیشتر است.
کد خبر : ۲۹۷۱۱۳

به گزارش بورس‌نیوز، به نقل از صدای بورس، به نظر می‌رسد تحولات در خاورمیانه با سرعتی بیشتر از آنچه که تغییرات شاخص‌های اقتصادی نشان می‌دهند، در حال وقوع است؛ به‌گونه‌ای که ممکن است زمانی که این گزارش به دست شما برسد، وقایع جدیدی نتایج را به‌طور کلی تغییر دهد.

از زمان درگیری‌های ایران و رژیم صهیونیستی و با گذشت بیش از دو هفته از آتش‌بس، اسرائیل و آمریکا به حملات و تجاوزهای خود ادامه داده و در جبهه‌های غزه و حوثی‌های یمن در حال خرابکاری هستند. در این گزارش به بررسی سناریوهایی می‌پردازیم که در شرایط کنونی و با توجه به مولفه‌های اقتصادی و سیاسی، تأثیر مستقیمی بر بازارهای کالایی دارند. این گزینه‌ها شامل تداوم آتش‌بس و تبدیل آن به یک مصالحه پایدار و یا بازگشت به وضعیت جنگ است. گزینه سومی نیز وجود دارد که شامل عدم مصالحه و جنگ نرم ایالات متحده از طریق تحریم‌های گسترده علیه تهران و فعال شدن مکانیسم ماشه توسط کشورهای اروپایی است. این سه سناریو هر یک اثرات متفاوتی بر بازارهای کالایی خواهند داشت که در این گزارش به بررسی این اثرات می‌پردازیم.

در روز دوشنبه هفته گذشته، نتانیاهو، نخست‌وزیر رژیم صهیونیستی در کاخ سفید به دنبال جلب حمایت ترامپ برای گزینه‌های احتمالی جنگ بود، اما ترامپ همچنان به روال گذشته خود ادامه داد و با افزودن شرطی عجیبی مبنی بر عدم شعاردهی ایران علیه آمریکا و اسرائیل، به موضوع پرداخت. تحلیل آنچه در ذهن ترامپ می‌گذرد، کار آسانی نیست و اگر گفت‌وگوهای رئیس‌جمهور ایران را با درخواست‌های ترامپ مقایسه کنیم، تمایل به گفت‌وگوهای مؤثر در هر دو طرف به وضوح قابل مشاهده است.

اگر مذاکرات ایران و آمریکا با فرض نرمش دو طرف به نتیجه‌ای مناسب برسد، بازارهای منطقه‌ای از شوک ناشی از جنگ‌های اخیر خارج خواهند شد. زیرا این شوک هنوز در سرتاسر خاورمیانه احساس می‌شود و تحلیلگران با احتیاط از بازگشت شرایط به حالت عادی صحبت می‌کنند. نکته حائز اهمیت این است که بازارهای کالایی به‌عنوان شاخص سلامت اقتصاد جهانی عمل می‌کنند و اکنون این بازارها پیام‌های متناقض و محتاطانه ارسال می‌کنند. برخی قیمت‌ها دوباره افزایش یافته‌اند، در حالی که برخی دیگر همچنان پایین مانده‌اند.

قیمت کالاها همیشه با شاخص‌های اقتصادی همخوانی ندارد و عملکرد آنها ممکن است تحت تأثیر عوامل مختلفی قرار گیرد. در حال حاضر، واگرایی بین بازده کالاها نشان‌دهنده عدم قطعیت است. قدرت طلا ممکن است به دلیل نگرانی‌ها از بدهی جهانی و وضعیت ژئوپلیتیک باشد. در مقابل، قیمت کالاهای انرژی مانند نفت کاهش یافته است.

در سناریوی دوم که به عنوان یک گزینه قوی مطرح است، احتمال عدم توافق جمهوری اسلامی با شروط آمریکا همچنان بالاست. استیو ویتکاف، مذاکره‌کننده ارشد آمریکا بر توقف غنی‌سازی تهران تأکید کرده است، در حالی که ایران عنوان کرده که موضوع غنی‌سازی قابل مذاکره نیست. ترامپ نیز به عدم تسلیم ایران اشاره کرده و می‌گوید که حتی بازرسان آژانس هسته‌ای اجازه بازدید از تاسیسات هسته‌ای این کشور را نخواهند داشت. در صورت عدم توافق و از سرگیری جنگ، تأثیرات آن بر بازارهای کالایی به وضوح خواهد بود.

سناریوی سوم نیز به معنای بازگشت به تحریم‌ها بدون جنگ است که می‌تواند به افزایش تجاوزات اسرائیل و درگیری‌ها با ایران منجر شود و اثرات نوسانی بر بازارهای کالایی جهانی داشته باشد. اگر این سناریو تحقق یابد، شرایط نسبت به گذشته سخت‌تر خواهد بود و درگیری‌های بیشتری ممکن است رخ دهد که تأثیرات متوالی بر بازارهای کالایی منطقه خواهد گذاشت.

 

 

انتهای پیام/

این خبر توسط هوش مصنوعی بورس نیوز تهیه شده است.

اشتراک گذاری :
ارسال نظر