آیا شرایط بیمه البرز عامل اصلی اشتباه قیمت گذاری دانا شد ؟
در حالی طی معاملات دیروز چهاردهمین شرکت مشمول اصل چهل و چهار قانون اساسی با صف فروش بیش از 600 هزار سهمی مواجه شد که تنها 4 روز کار از حضور این شرکت2610 تومانی در بورس می گذرد اما نکته قابل توجه در این رابطه زیان 13 تومانی سرمایه گذاران حقیقی و حقوقی این شرکت به ازای هر سهم تا به امروز می باشد .
بنابرگزارش بورس نیوز در حالیکه برخی کارشناسان علت اصلی اشتباه بازار در قیمت گذاری هر سهم بیمه دانا را در تأخیر 8 ماهه عرضه این شرکت و صحبتهای کرد زنگنه رییس سابق سازمان خصوصی سازی و اعلام ارزش 3 هزار تومانی هر سهم بیمه دانا در جلسه معارفه این شرکت می دانند برخی می گویند که اشتباه بازار در قیمت گذاری این سهم تنها در یک موضوع می باشد .
معمولاً برای کشف قیمت واقعی یک شرکت باید انتظار از روند آتی بر اساس محاسبه سود در روال عادی شرکت انجام پذیرد .
به عبارت دیگر در همگن سازی سود یک شرکت باید عوامل تعدیل کننده را در نظر گرفت و اگر فروش دارایی شرکت باعث تعدیل سود آن شده است با توجه به اینکه این عامل تنها برای سود سال جاری بوده و در سال آتی وجود نخواهد داشت این عامل تعدیل کننده باید جدا محاسبه شود .
بر همین اساس یکی از اصلی ترین مشکلات شرکت بیمه دانا که باعث ایجاد تأخیر 8 ماهه در عرضه سهام آن به بورس شد مشکل زیان انباشته این شرکت بود بر همین اساس به این شرکت از سوی سازمان بورس پیشنهاد شده تا برای پوشش زیان انباشته فوق و رفع مشکل عرضه سهام اقدام به فروش برخی از دارایی ها خود نماید و این شرکت نیز که از ماندن پشت درب های بسته بورس خسته شده بود با فروش چهار ساختمان توانست با افزایش سود از حدود 750 ریال به 1973 ریال هم زیان انباشته خود را پوشش دهد هم درهای تالار حافظ را بروی خود گشوده شده ببیند.
اما بازار سرمایه ما که مدت مدیدی است تحلیل از آن رخت بر بسته با در نظر گرفتن پی بر ای 14 شرکت بیمه البرز که بر اساس سود آوری با روال عادی لحاظ شده قیمتی را برای بیمه دانا رقم زد که حتی برای مدیر عامل این شرکت نیز غیر قابل تصور بود یعنی پی بر ای 14 را در سود 1973 ريالی ضرب کردند و حاصل شد قیمت عرضه اولیه .
بر همین اساس اگر قرار بود قیمت واقعی بیمه دانا بر تابلوی بورس درج شود باید سود 750 ريالی آن قبل از فروش دارایی با پی بر ای در حدود 12 یا 13 در نظر گرفته می شود که آنگاه بیمه دانا در حدود 9000 تا 9750 ريال را بر خود می دید که البته رقم معقولی نیز برای آن بنظر می رسید .