كارشناسان شرايط كنوني بازار سهام را طبيعي و تكنيكي ميدانند
به گزارش خبرنگار اقتصادي فارس، بازار سهام اين روزها با افت قيمت سهام اكثرشركت ها و در نتيجه سير نزولي شاخص مواجه است. سهامداران هم و خصوصا " سهامداران حقيقي با نگراني به دنبال دليل يا دلايل تغيير وضعيت بازار نسبت به ماه هاي گذشته هستند.
در اين ميان برخي اجراي هدفمند كردن يارانه ها را دليل اصلي افت قيمت ها مي دانند. گروهي هم مسائل خارجي را عامل عمده معرفي مي كنند. عده اي هم معتقدند افزايش نرخ ارز و سكه موجب خروج بخشي از نقدينگي بازار سهام و حركت به سمت بازارهاي پول و سكه شده است. دسته اي ديگر هم خصوصا " سهم اولي ها كه امسال به جرگه سهامداران پيوسته اند بدون هيچ تحليل و دليلي و صرفا " از روي احساس نگراني با مشاهده سير نزولي شاخص و قيمت ها اقدام به فروش سهام مي كنند و در آخر تعدادي هم با نگاهي بدبينانه اميدي به بهبود شرايط ندارند و آيه ياس مي خوانند و تشكيل صف هاي فروش و كاهش قيمت سهام اكثر شركت ها در روز هاي اخير را دليلي بر خروج از بازار سهام مي دانند.
اما تحليل گران و كارگزاران بورس كه با تكيه بر دانش علمي و تجربه، افت و خيزهاي بسياري را به چشم ديده اند براين باورند در كنار اثرگذاري مسائل بيروني مانند هدفمند كردن يارانه ها، رفتار كنوني بازار طبيعي و تكنيكي بوده و در ميان مدت جاي نگراني ندارد.
*بازاري براي نوسان 10 درصدي
در اين باره حميدميرمعيني مدير سرمايه گذاري شركت سرمايه گذاري پارس آرين به فارس گفت: با توجه به رشد قيمت سهام اكثر شركتها در نيمه اول سال و لحاظ شدن بهبود وضعيت سوددهي 6 ماه اول سال شركت ها ، اين روز ها دليلي براي بالا رفتن نرخ سهام و شاخص وجود ندارد.
وي با بيان اينكه اثرات هدفمند كردن يارانه ها هم در 6 ماه اول سال قيمت ها لحاظ شده ادامه داد: در شرايط كنوني مي توان انتظار داشت نوسان 10 درصدي مثبت و منفي قيمت ها موجب رفتار نوسان گيري گروهي از سهامداران شود. چرا كه تا زمان انتشار گزارش 6 و 9 ماهه خبري ازجهش هاي قيمتي نخواهد بود.
اين كارشناس افزود: با اين حال در سه ماهه سوم سال به دو دليل اعلام پيش بيني سود سال آينده شركت ها و ارايه گزارش سه ماه سوم سال جاري، وضعيت بازار سهام نسبت به حال حاضر بهتر خواهد شد.خصوصا " آن دسته از شركت هايي كه داراي صادرات محصولات هستند به دليل افزايش نرخ ارز با شرايط مناسبتري روبرو خواهند شد.
*رقتار بازار تكنيكي است
كاميار فراهاني تحليل گر و ازكارشناسان بازار نيز در رابطه با شرايط حال حاضر بورس ضمن تاييد اينكه بخشي از بازار سهام در شرايط نوسان گيري قرار دارد گفت: طبق نظريه هاي تحليل تكنيكي، زماني كه قيمت سهام بالا مي رود اكثر سهامداران بين ترس و طمع حركت مي كنند و همه در فكر حفظ سود بدست آمده هستند بنابراين اين گروه ازكسب بازدهي بيشتر چشم پوشي كرده و با هدف شناسايي سود اقدام به فروش مي كنند.
وي ادامه داد: با اين حال و با توجه به بازدهي حدود 50 درصدي بازار سهام در نيمه اول سال طبيعي است كه اين روزها گروهي از فعالان بازار اقدام به شناسايي سود كنند. برهمين اساس مي توان گفت شرايط كنوني بورس كشور طبيعي و ناشي از رفتار تكنيكي است.
فراهاني با اعلام اينكه بسياري از فعالان بازار سهام معتقدند هدفمند كردن يارانه ها اجرا نخواهد شد خاطر نشان كرد: از اواسط معاملات امروز بازار سهام روند مثبت و جمع آوري صف هاي فروش شروع شد.بنابراين
مي توان انتظار داشت طي روزهاي آينده بازار با نوسان 500 واحدي شاخص بورس و در محدوده 18 هزارو 500 تا 19 هزار واحد حركت كند.
*مسائل بيروني هم اثرگذارند
اسماعيل فرقي مدير معاملات اوراق بهادار شركت كارگزاري بانك صنعت و معدن هم روند كنوني بازار سهام و شاخص و قيمت ها را طبيعي ارزيابي كرد و اظهار داشت: هرچند بخشي از اين شرايط عادي بوده و به دليل رشد نيمه اول سال اكثر گروه ها قابل پيش بيني بود اما در عين حال مسائل بيروني مانند تصميمات گروه 1+5 از جمله متغيرهايي هستند كه گروهي از سهامداران را به تامل و رفتار احتياطي وامي دارد.
وي با بيان اينكه افت و سير نزولي شاخص و قيمت سهام هم به مانند رشد و روند صعودي جزء ذات هميشگي بازارهاي سهام همه كشور ها بشمار مي رود ادامه داد: ازطرف ديگر در شرايطي اين روزها برخي از سهامداران حقوقي چندان فعال نيستند كه اثرات ناشي از بحث يارانه ها و چگونگي اجراء و تاثير آن در بازار سرمايه براي فعالان بازار ابهاماتي را ايجاد كرده بنابراين با اعلام هر خبر، نكته و اظهار نظري از سوي مسئولان رفتارهاي متفاوتي در بورس به همراه دارد.
اين كارگزار افزود: با اين همه نمي توان انتظار داشت روند بازار در اين شرايط صعودي باشد و اگر بازار به اين گونه مسائل بيروني عكس العملي نشان ندهد بايد نگران شد.
فرقي با اشاره به تعديل شدن قيمت ها در روز هاي آينده و ازسر گيري خريد فعالان به سهامداران توصيه كرد: سرمايه گذاران خصوصا " سهامداران حقيقي در اين شرايط بهتر است با تامل و فكر رفتار كنند چرا كه روند كلي بازار سهام تا پايان سال به دليل چشم انداز اقتصاد و مسائلي كه بورس و سازمان خصوصي سازي مطرح كرده و پيگيري مي كنند روند مثبتي خواهد بود.
*گروهاي مقبول بازار كدامند
علي اصغر مهري زاده مديرعامل كارگزاري ارديبشهت ايرانيان هم اثرات وقايع بيروني بر شرايط كنوني بورس را از جمله دلايل افت قيمت ها برشمرد و گفت: گران شدن ارز و سكه و طلا در روزهاي گذشته موجب شده تا برخي از سهامداران فكر كنند اين بازارها براي سرمايه گذاري مناسب است اما به دليل كاذب بودن رشد قيمت ها خصوصا " ارز و كنترل دولت ، اين گونه سرمايه گذاري ها براي مردم عادي مطلوب نخواهد بود.
اين كارگزار بورس با بيان اينكه ازاعداد شاخص بورس در روزهاي آينده چندان كاسته نخواهد شد و نوسان اين روزها در كوتاه مدت هم تكرار خواهد شد ادامه داد: در ميان گروه هاي حاضر در تابلوي معاملات شرايط بانك ها ، خودرو سازها، معدني ها و آن دسته از شركت هايي كه وابسته به نرخ جهاني محصولات هستند مانند مس و روي با اقبال بهتري نسبت به ساير گروه ها مواجه خواهند شد.
گزارش از علي رضايي زاده