دوشنبه ۲۵ بهمن ۱۳۸۹ - ۱۱:۳۲

بورس‌های دیگر به دنبال ارتباط معاملاتی با ایران هستند

کد خبر : ۴۳۹۰۶

انجام مطالعات گوناگون بر روی ابزارهای مالی، جمع‌آوری پایان‌نامه‌های مرتبط با موضوع بازار سرمایه در کتابخانه سازمان بورس و اوراق بهادار، انتشار کتاب‌های مالی، جمع‌آوری تاریخچه بورس، انتشار فصلنامه بورس با مشارکت دانشگاه‌های کشور، شکل‌گیری کمیته‌های تدوین مقررات، فقهی و شاخص، برقراری ارتباط با بورس‌های خارجی و برقراری امکان نظارت بر معاملات، از مهم‌ترین دستاوردهای مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی، پس از شکل‌گیری است.
این اقدامات از جمله فعالیت های  مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس است که در گفت‌و‌گو با دکتر علی سعیدی،عضو هیات مدیره و مدیر پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس عنوان شد . مشروح این گفت و گو در ادامه می آید.

 

سنا: در ابتدا توضیحی درباره فعالیت مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی سازمان بورس بدهید؟

دکتر سعیدی: بعد از تشکیل سازمان بورس و اوراق بهادار، مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی تشکیل شد. در این مدیریت فعالیت‌هایی از قبیل آموزش و فرهنگ‌سازی، همچنین مطالعات به منظور بررسی ابزارهای مالی روز دنیا انجام می‌شود. همچنین در این مدیریت موضوعات مرتبط با بازار سرمایه را با رویکردی مستقل بررسی یا بر انجام چنین تحقیقاتی نظارت می‌شود.

 

سنا: در زمینه آموزش و فرهنگ سازی چه فعالیت‌هایی انجام شده است؟

دکتر سعیدی: برگزاری دوره‌های آموزشی درسطح کشور برای سازمان‌ها و عموم مردم به صورت هفتگی و تهیه کتابچه‌های آموزشی، همچنین مسابقه مقاله نویسی در زمینه بازار سرمایه بخشی از فعالیت‌های این مدیریت در زمینه فرهنگ‌سازی بوده که در سایت  rids.irنیز بخشی به همین نام در نظر گرفته شده است. در بخش بین الملل نیز بولتن معرفی بورس به زبان انگلیسی و معرفی بازار سرمایه در همایش‌های خارج از کشور انجام شده است.

در همین حال کتابخانه1400جلدی به زبان انگلیسی از برترین مراجع علمی درباره بازار سرمایه کشور در مدیریت پژوهش دایر شده است. همچنین اطلاعات مالی شرکت‌ها درسال‌های ابتدایی فعالیت بورس جمع‌آوری شده، به علاوه، تمامی پایان نامه‌های مرتبط در این کتابخانه گرد آوری شده و حمایت از پروژهای دانشگاهی درباره بازار سرمایه و مباحث مالی در دستور کار قرار دارد.

سنا: دلیل گرد آوری پایان نامه‌های دانشجویی با محوریت مالی در سازمان بورس چیست؟

دکتر سعیدی: قبل از این اگر دانشجویی یا محققی درحوزه مالی به دنبال موضوعی بود باید به تمامی دانشگاه‌ها مراجعه می‌کرد که این امر با مشکلاتی همراه بود،‌اما با گردآوری تحقیقات در سازمان بورس، نتیجه کارها منسجم‌تر شده است. همچنین سازمان به پروژه‌های تحقیقاتی مرتبط به بورس که باعث توسعه بازار شود کمک مالی هم می‌کند.

سنا: این مدیریت در سال‌های اخیر چه کتاب‌هایی را تدوین کرده و درخصوص کتب آموزشی چه فعالیتی داشته است؟

دکتر سعیدی: در این حوزه، کتاب دو جلدی نهادهای مالی تدوین و همچنین تاریخچه بورس با جمع‌آوری و طبقه‌بندی اطلاعات تهیه شد، این در حالی است که تا به حال چنین کتب و مرجعی وجود نداشته است. در بخش کتاب‌های آموزشی تا به حال انتشارات بسیاری دست به کار شده اند، به همین دلیل در سایت ما بخشی با عنوان پرسش های رایج طراحی شده که در آینده، این بخش به صورت یک کتاب منتشر خواهد شد. فصلنامه بورس نیز با مشارکت تمامی دانشگاه های کشور با رویکرد جمع آوری و بررسی مقالات در حوزه بازار سرمایه به شماره 10 رسیده است.

به طور کلی سیاست مدیریت پژوهش، توسعه و مطالعات اسلامی، انتشار تمامی اطلاعات و غیر انحصاری بودن آن است و در همین راستا تمامی فعالیت های انجام شده، در سایت این مدیریت درج شده است.

سنا: در بحث قوانین و ابزارها چه کارهایی انجام شده است؟

دکتر سعیدی: وضع قوانین و مقررات، تابع نتایج تحقیقات انجام شده و دریافت واقعیت‌های بازار سرمایه است. کارشناسان، محققان و تحلیل‌گران این مدیریت، علاوه بر انجام تحقیقات در خصوص نهادها و ابزارهای مالی و موضوعات مالی اسلامی، به تدوین آیین‌نامه‌ها و دستورالعمل‌های پیشنهادی پرداخته و در طول اجرا با پیگیری شرایط بازار، آن را به روز می‌کنند. به طور کلی تمامی مقررات و آیین نامه‌ها در بازار سرمایه باید در کمیته‌های تدوین مقررات و فقهی مدیریت پژوهش، بررسی شوند، پس از آن در اختیار مراجع مورد نظر قرار می‌گیرد.

سنا: توضیح بیشتری می دهید؟

 دکتر سعیدی: برای مثال کمیته تخصصی فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار در سال 86 تشکیل شد و بر اساس قانون، تمامی ابزارهای مالی باید به تایید این کمیته برسد. در حال حاضر ابزارهای موجود در بازار توسط این کمیته بررسی و تدوین شده و تمام ابزارهای موجود و مورد استفاده در بازار از این کمیته تاییدیه دارند. همچنین کمیته دیگری به نام کمیته شاخص در مدیریت پژوهش بر محاسبه شاخص نظارت دارد.

 

سنا: به چه دستاوردهایی رسیده‌اید؟

 دکتر سعیدی: در حال حاضر فیوچر اسلامی فقط در ایران وجود دارد. همچنین "سمپا" به عنوان یکی از ابزارهای نرم افزار معاملاتی، توسط کارشناسان سازمان بورس طراحی شد که از طریق این ابزار، غیر از تهیه گزارش‌های آماری، امکان نظارت بر معاملات نیز میسر شده است. معرفی بازار سرمایه ایران در بورس‌ها و کشورهای خارجی موجب شده بازار ما و امکانات آن شناخته شود. این امر، زمینه ساز شد تا بورس‌های دیگر به دنبال ارتباط معاملاتی با ایران باشند.

سنا: تا به حال ارتباطی بین بورس ما وسایر کشور ها انجام گرفته است؟

دکتر سعیدی: در حال حاضر با طراحی نرم افزار "سامیپ" ارتباط بین بورس‌ها امکان‌پذیر شده و در مرحله نخست، عمان و ترکیه مدنظر قرار دارند.

اشتراک گذاری :
ارسال نظر