فعاليت كارگزاران در بازارهاي مالي بينالمللي تحت نظارت امكانپذير شود
حسين خزلي خرازي در گفتوگو با خبرنگار اقتصادي فارس درباره تعطيلي بازار فاركس از سوي سازمان بورس اظهار داشت: ابتدا بايد تأكيد كنم طبق قانون اين وظيفه بورس است كه درباره فعاليت اين بازارها تصميم گيري كند و اين يك دخالت نيست.
وي افزود: از دو سال گذشته جلسات متعددي در اين خصوص برگزار و از سازمان بورس درخواست كردم فعاليت اين بازار را ساماندهي و تحت نظارت خود درآورد.
اين كارشناس بازار سرمايه افزود: در اين بازار افراد زيادي به دروغ عنوان ميكنند كه نماينده كارگزاران خارجي در بورس اوراق، كالايي و فاركس هستند و مردم نيز با توجه به اينكه اطلاعي نسبت به اين بازارها ندارند پول خود را در اختيار آنها قرار ميدهند.
خزاري با اشاره به پيشنهادي در خصوص چگونگي فعاليت اين بازارها، گفت: مي توان فعاليت اين بازارهاي را به رسميت شناخت ولي بايد فعاليت كارگزاران را در اين بازارهاي بررسي و به آنها مجوز دهند، همچنين، بهترين اقدامي كه در اين زمينه ميتوان انجام داد اين است كه كارگزارن بورسي ما با نمايندگان كارگزاران خارجي شريك و اين عمليات را با مجوز سازمان بورس انجام دهند.
* خروج 7 هزار ميليارد تومان از كشور توسط شركتهاي هرمي
مجري راه اندازي كارگزاري تات با اشاره عدم پذيرش پيشنهاد همكاري كارگزاران و اعطاي مجوز از سوي سازمان بورس، ادامه داد: بر اساس آمار رسمي 7 هزار ميليارد تومان توسط شركتهاي هرمي از كشور پول خارج شده است.
دبير كل سابق كانون كارگزاران تصريح كرد: براي اين بازارها بايد دستورالعمل خاصي در نظر گرفته شود و اجازه بدهيم كارگزاران خارجي در ايران شعبه داشته و امكان حضور كارگزاران ايراني كه مايلند در بازارهاي مالي خارجي فعاليت كنند، فراهم شود اما همانند همه دنيا تحت نظر مقام ناظر به صوررت قانوني انجام شود.
وي درباره اين بازار و فعاليت آن خاطر نشان كرد: فاركس بازاري است كه سرمايهداران دارايي هاي خود را به ارزهاي مختلف جهان تبديل كرده و به صورت آنلاين دلار را به يورو، يورو را به ين و غيره تبديل ميكنند، بنابراين، با توجه به اينكه كدام ارز ضعيف يا قوي ميشود سود يا ضرر خواهند كرد.
خرازي در پاسخ به اين سؤال كه چه مشكلاتي براي سرمايهگزاران اين بازارها بوجود ميآمد، اظهار داشت: اين بازار بسيار بازار پر ريسكي بوده و مي توان گفت يكي از پر ريسك ترين بازار هاي موجود است. تحليلهاي بسيار وسيع بين المللي و مالي بين المللي لازم است تا بتوان در اين بازارها فعاليت و سود كرد.
*عدم برخودر سلبي با فعاليت بازار فاركس
اين كارشناس بازار سرمايه با اشاره به اينكه 80 تا 90 درصد افرادي كه وارد اين عرضه ميشوند ضرر ميكنند، بيان كرد: ضرر سرمايه گذاران در بازار فاركس به اين دليل است كه اكثر آنها نمي توانند تحليل درستي از اينكه چه زماني بايد ارز را تبديل كند ندارند، اما بايد گفت فاركس يك بازار بزرگ و پر گردش ترين بازار مالي دنيا است.
مجري راه اندازي كارگزاري تات با بيان اين كه اين بازار به دليل اينكه تنظيم بورسي ندارد و بين بانكها و سرمايه گذاران رواج دارد، در همه كشور ها رسوخ كرده است، گفت: نبايد با فعاليت اين بازار برخورد سلبي كرد و بايد براي آن يك چارچوب و تنظيمات خاصي در نظر بگيريم.
وي درباره دليل سازمان براي توقف فعاليت اين بازار تصريح كرد: سازمان طبق قانون ميتواند مجوز دهد و بر فعاليت افرادي كه در بورس هاي خارجي كار ميكنند، نظارت داشته باشند.
دبير كل سابق كانون كارگزاران با اشاره به اينكه من به عنوان كارگزار از ورود كارگزاران خارجي استقبال كرده و معتقدم باعث رشد دانش و تحليل خواهد شد، اعلام كرد: بسياري از دفاتري كه با اين عنوان وجود داشت، فعاليت هرمي داشته ولي به اسم فاركس. مردم نيز بدون اطلاع از اينكه اين بازار چيست، پول خود را در اختيار آنها قرار داده و عملاً معاملات فاركس انجام مي شد.
خزاري درباره اين مسئله كه برخي معتقد بودند با توجه به تحريم ايران، وجود اين بازارها يك پل ارتباطي با خارج استف گفت: به هر حال اين بازار ها ارتباط ما را با خارج و بازارهاي مالي قوي ميكند، ولي مهم اين است كه اين فعاليت ها در كشور ما شناسايي، قانون مند و با مجوز انجام شود.
اين كارشناس بازار سرمايه با بيان اينكه ابتدا بايد اين كارگزاران شناسايي و بانك ها و صرافي هايي كه در اين زمينه فعاليت ميكنند،با مجوز بانك مركزي اجازه فعاليت در بازار فاركس نيز داده شود، گفت: در كيش يك صرافي به نام صرافي آنلاين وجود دارد كه همان فاركس است ولي چون نمي تواند اعلام كند اين اسم را انتخاب كرده است.
وي با تأكيد بر اينكه اگر بانك مركزي يا مقام ناظر بازار سرمايه به افرادي كه خود را نماينده كارگزاران خارجي مي دانند، مجوز دهند مردم نيز اطمينان بيشتري كسب مبكنند، افزود: چند سال پيش بانك مركزي تحقيق مفصلي را در اين زمينه شروع كرد و قرار بود با نظارت بانك مركزي به صرافي و بانكها و كارگزاران بانك ها مجوز داده شود ولي اين كار انجام نشد.