فولاد گیلان و بخش خصوصی مقصر زیان "فوکا" نیستند
اگر چه از اسفند ماه سال 85 خانواده دانیال زاده با خریداری سهام فولاد کاویان از شرکت سرمایه گذرای توسعه معادن و فلزات بخش اعظمی از کرسی های هیأت مدیره این شرکت تولید کننده ورق های فولادی را به خود اختصاص داده اند اما وقوع برخی اتفاقات همچون بحران جهانی صنعت فولاد در سال 88 ، عدم تأمین مواد اولیه کافی و همچنین نبود تناسب بین تغییرات قیمت مواد اولیه و فروش محصولات عملاً رویه سودآوری این شرکت را به زیان آوری تغییر داده بطوریکه این شرکت تا پایان عملکرد مالی سه ماهه سوم منتهی به آذرماه سال گذشته با رشدی 170 درصدی نسبت به دوره قبل ، با زیان انباشته 48 میلیارد تومانی مواجه بوده است .
این در حالی است که با توجه به درصد پایین سهام شناوری این شرکت در بازار سهام (2 درصد) ، سهامداران این شرکت وقوع چنین اتفاقاتی در "فوکا" را ناشی از سیطره مدیریت بخش خصوصی برآن می دانند .
در همین رابطه خاوری ، معاونت مالی و اقتصادی فولاد کاویان در گفتگو با خبرنگار ما روند زیان دهی این شرکت را ناشی از وقوع نوسانات شدید قیمتی از اواسط سال 87 اعلام کرد و افزود : اینکه بخواهیم مدیریت بخش خصوصی "فوکا" را مقصر اتفاقات اخیر بدانیم به هیچ وجه درست نبوده چرا که حجم سرمایه گذاری های صورت گرفته از سوی این بخش با سودآوری این شرکت اصلاً قابل مقایسه نیست .
این در حالی است که با توجه به تداوم تبعات ناشی از بحران های اقتصادی سالهای گذشته باید با نگاه کارشناسانه تری روند سودآوری شرکت در قبل و بعد از اتفاقات اخیر را مورد نظر قرارداد و تنها راجع به یک مقطع زمانی خاص اظهار نظر نکرد .
وی در برابر این سوال که آیا اینکه گفته می شود بخش اعظمی از تولیدات فولاد کاویان به شرکت مجتمع فولاد گیلان به عنوان یکی از سهامداران عمده شرکت (مالکیت 27.5درصدی) و به نرخ های نازلی واگذار شده که خود یکی از عوامل زیان دهی "فوکا" است ، صحت دارد ؟ پاسخ داد : علاوه بر مدارک و اسناد مربوط به روند تولید و فروش شرکت ، سازمان بورس و حسابرسان معتمد آن کاملاً بر فعالیت شرکت اشراف داشته و از اینرو نه تنها هیچ کالایی از فولاد کاویان به مجتمع فولاد گیلان فرستاده نمی شود بلکه در این قضیه بطورمعکوس این مجتمع در حال برطرف کردن نیازهای "فوکا" بوده و اگر حمایت های این شرکت نبود در حال حاضر چیزی از فولاد کاویان باقی نمانده بود .
این مقام مسئول با بدیهی دانستن افت و خیز در روند سرمایه گذاری های شرکت ، خاطر نشان کرد : نگاه سهامداران عمده در فولاد کاویان مبتنی بر دیدگاه صنعتی و حفظ منافع سهامداران بوده و وقوع بحران های اقتصادی در تمامی صنایع کشور تبعات خود را به صورت یکسان در بر داشته است و این تنها مختص به یک صنعت یا شرکت خاص نیست .
وی در برابر این سوال که آیا تعطیلی پی در پی خط تولید در کارخانه فولاد کاویان با دلیل خاصی انجام شده است ؟ گفت : این شرکت همچون شرکت های دیگر به دلیل تحمیل متغییرهای خارجی از جمله مشکلات ارزی ، وارداتی ، نبود مواد اولیه و غیره با تعطیل شدن مقطعی چرخه تولید مواجه بوده که این موضوع نباید به عنوان مصداق خلف مطرح شود چرا که به رغم تولید 10 ماهه شرکت نباید دو ماه کاهش تولید را به پای تعطیلی شرکت گذاشت .
خاوری روند خوب حجم تولید و فروش فولاد کاویان در یک ماه اخیر را متذکر شد و افزود : تجویز ، تأمین و صرف دقیق دارو برای درمان هر عارضه ای لازم بوده و از اینرو می توان عنوان نمود که در صورت رعایت همه اصول و صرف مدت زمان لازم دوباره حرکت صعودی "فوکا" در بازار سهام آغاز شود .
افزون براین شیب شدید کاهش قیمت ها که پیشتر منجر به زیان شرکت شده بود در حال حاضر کاهش یافته و زمان بیشتری برای جبران خسارت ها می طلبد .
وی حضور هیاتی از سازمان بورس طی سال گذشته در کارخانه فولاد کاویان را خاطر نشان شد و افزود : هر چند سازمان بورس می توانست با اقداماتی همچون ارایه مجوز افزایش سرمایه 40 میلیارد تومانی بیش از این برای بهبود وضعیت "فوکا" گام بر دارد اما به هر ترتیب ورود بورس در این قضیه مبنی بر تداوم فعالیت شرکت در نهایت به نفع شرکت ، سهامدار و کارکنان آن بود.
به هر حال از مجتمع فولاد گیلان و سهامداران عمده گرفته تا سازمان بورس و سیستم بانکی در تلاش اند تا فولاد کاویان همچنان حیات 20 ساله خود را ادامه داده و از اینرو مخاطرات مقطعی دو ساله که ناشی از مسایل بحران های جهانی بوده نمی تواند به توقف فعالیت شرکت بیانجامد.
معاونت مالی و اقتصادی فولاد کاویان با استناد به گزارش حسابرس شرکت مبنی بر توقف روند زیان دهی به دلیل کسب سود در نیمه دوم سال مالی گذشته ، ابراز امیدواری کرد : در آینده ای نزدیک به شرط تحمل زمان از سوی سهامداران ، وضعیت شرکت به طور قطع بهبود خواهد یافت .
این در حالی است که به دلیل مشمولیت ماده 141 قانون تجارت برای شرکت ، بانک ها برای ارایه تسهیلات با شرکت همکاری نداشته و اگر حمایت سهامداران عمده و مجتمع فولاد گیلان در زمینه های مالی نبود در حال حاضر این شرکت باید تعطیل می بود .
از اینرو تلاش می شود با طرح دوباره موضوع افزایش سرمایه یا استفاده از ابزارهای مالی همچون اوراق مشارکت دوباره وضعیت مناسبی را برای شرکت فراهم کرد .
وی در پایان از برگزاری مجمع عادی سالیانه "فوکا" در تیرماه سال جاری خبر داد و خاطر نشان کرد : با توجه به تأمین 100 درصدی نیاز داخلی هر چند هنوز بحث صادرات مطرح نیست اما با توجه به منافع شرکت ، چنانچه برنامه ای در این خصوص مطرح باشد به طور جدی پیگیری خواهد شد .