کشف فرمول توزیع و قیمت گذاری خاک روی مهم تر از بهره بردار آن است !!!
برخلاف مصوبه دولت مبنی بر پیشنهاد وزارت صنایع و معادن در واگذاری معدن انگوران به کنسرسیومی متشکل از چندین شرکت خصوصی ، تاکنون اقدامی در این خصوص صورت نگرفته است .
در بازدیدی که در روزهای گذشته با حضور جمعی از فعالان بازار سرمایه و نیز شرکت های متقاضی خاک از معدن انگوران صورت گرفت، مجدداً بحث ها و شایعاتی پیرامون واگذاری این معدن از طریق مزایده و یا کنسرسیومی متشکل از شرکت های خصوصی در بازار مطرح شد.
محسن حیدری ، کارشناس بازار سرمایه در ارتباط با این موضوع در گفتگو با خبرنگار بورس نیوز اظهار داشت: پس از ریزشی که در سال های گذشته در معدن انگوران رخ داد، شرکت تهیه و تولید مواد معدنی کار بازسازی و باطله برداری آن را برعهده گرفت و در حال حاضر این معدن آماده بهره برداری شده و بعید به نظر می رسد در این شرایط این معدن واگذار شود. در نتیجه به نظر میرسد این شرکت که متولی باطله برداری و بازسازی معدن بوده، متولی استخراج و بهربرداری از آن نیز باقی خواهد ماند.
وی وجود برخی مسایل سیاسی، منطقه ای و اقتصادی را از دلایل عمده ای برشمرد که مانع از واگذاری این معدن می شود و افزود: و با توجه به اینکه شرکت تهیه و تولید مواد معدنی در صورت واگذاری این معدن باید از درآمدهای قابل توجه آن نیز چشم پوشی کند، احتمال این واگذاری بعید به نظر می رسد .
این صاحب نظر در زمینه فعالیت شرکت های تولید کننده سرب و روی، بحث قیمت واگذاری این معدن در مزایده سال های گذشته را بهانه ای بیش ندانست و گفت: در خصوص این معدن نیز کار می تواند براساس الگوهایی که برای واگذاری معدن به شرکت های ملی صنایع مس ایران و گل گهر یا سایر شرکت های معدنی رعایت می شود ، انجام گیرد اما بحث های فوق الذکر موجب شده تا در حال حاضر این معدن وارد مدار واگذاری چه از طریق مزایده و چه از طریق کنسرسیوم نشده و مصوبه هیأت دولت و پیشنهاد وزارت صنایع و معادن تاکنون اجرایی نشود.
وی با تأکید بر اینکه در خصوص بحث واگذاری، عوامل و حوزه های مختلفی دخیل و اثر گذار است، تصریح کرد: پس از انجام مزایده و اعلام برنده، قیمت پایین واگذاری مانع از قطعیت یافتن واگذاری شد و سپس با دخالت دولت و مجلس موضوع کنسرسیوم مطرح و در این رابطه نیز ایراداتی به هیأت مدیره و سهامداران این کنسرسیوم گرفته شد. با توجه به این فعالیت ها به نظر می رسد که اقدامی در مورد واگذاری آن انجام نشود.
به گفته حیدری نکته حائز اهمیتی که فعالان بازار در رابطه با این معدن بایستی به آن دقت کنند، این است که نحوه قیمت گذاری خاک تحویل شده توسط بهره بردار معدن یعنی شرکت تهیه و تولید مواد معدنی بر اساس چه مدلی بوده و این شرکت که عمده ماده اولیه فعالان صنعت سرب و روی را تأمین می کند ، چگونه خاک استخراجی را بین تولید کنندگان توزیع خواهد نمود. به عبارت دیگر نرخ خاک براساس نرخ هایLME محاسبه میگردد و یا بر طبق روش دیگر و اینکه مکانیزم هر کدام از این روش های قیمت گذاری چگونه است. چرا که نحوه قیمت گذاری ها امکان رقابت شرکت های داخلی را در بازار جهانی فراهم می کند که این موضوع معمولاً با ابهام روبرو است.
وی در ادامه سخنان خود گفت: در حال حاضر تمام توجه و تمرکز بازار به این سمت معطوف شده که بهره بردار این معدن کیست، اما آنچه که مهم است قیمت خاک استخراج شده و نحوه محاسبه و توزیع آن است. پاسخ به این سوال می تواند در ارزیابی سهامداران و فعالان بازار از دورنمای سودآوری و رشد EPS شرکت های تولید کننده فلز سرب و روی کمک شایانی نماید.
این کارشناس بازار سرمایه علت بازدید از این معدن را طی روزهای اخیر اینگونه عنوان کرد: با توجه به آسیب های وارد آمده به معدن و ریزش آن در سال های گذشته ، نیاز به اطلاع رسانی از وضعیت این معدن و اعلام شرایط متعادل و نرمال برای آن وجود داشت تا نگرانی و دغدغه حاکم در بین شرکت های تولید کننده سرب و روی برای تأمین مواد معدنی، سهامداران و فعالان بازار رفع شود .
با تشکر از سایت مفیدتون