بانک تجارت در مسیر رشد
معرفي اجمالي : بانک تجارت در 28 ارديبهشت 88 با کشف قيمت 120 توماني هر سهم به عنوان نهمين شرکت اصل چهل و چهاري و دومين بانک وارد بورس شد. بانک تجارت 22 درصد از حجم تعهدات اعتبار اسنادي و 33 درصد از تعهدات ضمانت نامه هاي صادره در سيستم بانکي را به خود اختصاص داده است و به نوعي بانک تجارت پيشروی بازار در اين بخش به شمار مي آيد.
سرمايه
در حال حاضر سرمايه ثبت شده بانک مبلغ 17500ميليارد ريال است که 40 درصد آن به کارگزاري سهام عدالت منتقل شده 5 درصد سهام نيز عرضه اوليه در بازار بورس و 5 درصد نيز به کارکنان واگذار شده است , از بلوک هاي عرضه شده مجموعه آستان قدس رضوي در مجموع 8 درصد, گروه تامين اجتماعي 5 درصد, سرمايه گذاري ملي ايران 2 درصد و 5 درصد از سهام نيز در اختيار شرکتهاي زير مجموعه گروه بهمن و کنسرسيومي از اشخاص حقيقي قرار دارد با عرضه 5 درصدي بلوک اخير سهم دولت در اين بانک به 20 درصد کاهش خواهد يافت.
عملکرد سال گذشته
در شرايطي پيش بيني ابتدايي بانک براي سال 89 مبلغ 280 ريال به ازاء هر سهم بود که عملکرد واقعي 330 ريال سود به ازاء هر سهم را نشان مي داد. از جمله دلايل افزايش سودآوري افزايش درآمدهاي تسعير ارز و کاهش هزينه ها نسبت به پيش بيني ابتدايي بود ساير شاخص هاي عملکردي سال گذشته مطابق جدول زير است:
سود سال 90
پيش بيني سود هر سهم بانک براي سال 90به مبلغ 310 ريال است که از رشد خوبی نسبت به سال 89 برخوردار بوده است
پيش بيني شاخص هاي عملکردي بانک براي سال جاري مطابق جدول زير است:
همان طور که از جدول بالا ومقايسه آن با سال قبل مشخص مي باشد بانک سهم سپرده ها ي هزينه زا را از کل منابع خود بالا برده است از سويي ديگر هزينه پول را نيز افزايش داده به عبارتي ديگر نسبت سود پرداختي به سپرده هاي سرمايه گذاري به کل سپرده ها بالا رفتن بهاي پول را براي بانک نشان مي دهد البته بايد توجه نمود که مابه التفاوت نسبت سود دريافتي از تسهيلات به سود پرداختي به سپرده ها به کل سپرده ها کاهش يافته است به عبارتي ديگر اين مارجين سود از عملکرد واقعي 0.7 درصد در سال گذشته به 0.4 درصد در پيش بيني سال جاري کاهش يافته مي تواند از جمله موجبات افزايش سودآوري نسبت به پيش بيني باشد. اگر اين مارجين را در سال جاري 0.6 درصد در نظر بگيريم پيش بيني زير را مي توانيم داشته باشيم:
· درآمد مبادلات ارزي در سال 88 عدد 2079 ميليارد ريال بوده است که براي سال جاري توسط بانک 790 ميليارد ريال پيش بيني گرديده که با توجه به تغييرات نرخ ارز در سال جاري اين انتظار مي رود اين درآمدها رشد مناسبي را نسبت به پيش بيني بانک داشته باشند.
· هزينه ها ي پرسنلي با افزايش 30 درصدي نسبت به سال 89 محاسبه شده است .
· نسبت هزينه مطالبات مشکوک الصول به کل تسهيلات در سال گذشته يک درصد بوده که توسط بانک در سال جاري 1.4 درصد در نظر گرفته شده است و ما در محدوده سال 89 محاسبه کرده ايم.
· ساير هزينه ها را متناسب با سال 89 رشد 10 درصدي داديم
· نسبت ماليات به سود قبل از کسر ماليات در سال هاي اخير در محدوده 12 درصد بوده است
تازه ترين تحولات شرکت :
افزايش سرمايه اين بانک در تاريخ 1390.07.20 در مرجع ثبت شرکتها به ثبت رسيد و سرمايه شرکت از مبلغ 13,568,599 ميليون ريال به 17,500,000 ميليون ريال افزايش يافت. ضمن آنکه طبق آخرين پيشبيني شرکت براساس عملکرد 9 ماهه، تسهيلات اعطايي سال جاري در بودجه 345 هزار ميليارد ريال اعلام شده که در 9 ماهه نخست 268 هزار ميليارد ريال آن محقق شده است. جمع درآمدهاي مشاع شرکت در بودجه 41 هزار ميليارد ريال اعلام شده که در 9 ماهه نخست 25 هزار ميليارد ريال آن محقق شده است. همچنين درآمدهاي غيرمشاع بانک در بودجه 16 هزار و 500 ميليارد ريال اعلام شده که در 9 ماهه نخست 12 هزار ميليارد ريال آن محقق شده است. در مجموع از کل 24 هزار ميليارد ريال درآمدهاي شرکت، 16 هزار ميليارد ريال آن در 9 ماهه نخست محقق گرديده است. در مجموع، ماحصل عملکرد مزبور باعث شده که سود هر سهم شرکت در بودجه و با سرمايه جديد 339.1 ريال برآورد گردد که 235 ريال آن در 9 ماهه نخست محقق شده است. در جريان برگزاري مجمع فوقالعادهاي که برگزار شد، اعضاء حقوقي هيئت مديره بانک تجارت شامل دولت، شرکتهاي کارگزاري سهام عدالت استان يزد، بينالمللي عمران رضوي، سرمايهگذاري صبا تامين و صندوق بازنشستگي کارکنان بانکها براي دو سال آينده انتخاب شدند. نمايندگان حقيقي اين اعضاء براي تاييد صلاحيت بايد به سازمان بورس ارسال شوند. همچنين اساسنامه اين بانک مشمول اصل 44 بورسي با اساسنامه نمونه بورس منطبق شد.
نکات مثبت: امکان افزايش سهم عقود مشارکتي در کل تسهيلات اعطايي بانک در سالهاي آتي از پتانسيلهاي افزايش سودآوري بانک تجارت در سال جاري و سالهاي اتي است.
نکات منفي: با توجه به سخت تر شدن بازار پولي کشور افزايش سهم بانک از بازار قدري مشکل به نظر مي رسد ضمن اينکه رشد نقدينگي نيز در اين مهم تاثيرگذار است.
بررسي صورتهاي مالي شرکت بانک تجارت
تمامي داراييها با رشد همراه بوده اند و همين عامل منجر به افزايش 21 درصدي جمع داراييها شده است.
در
بخش بدهي ها تمامي هزينه ها بجز بدهي به بانک مرکزي، ماليات پرداختني و ذخاير و ساير
بدهي ها با رشد همراه بوده اند و همين عامل منجر به افزايش 22 درصدي جمع بدهي ها شده است. هرچند مي توان گفت افزايش 22
درصدي جمع بدهي ها بيشتر ناشي از رشد سپرده هاي مدت دار و رشد سپرده هاي ديداري و
بدهي به بانک بابت پذيرش اعتبارات اسنادي است چون اين سه قلم بيشترين سهم را از ميان
بدهي ها دارند.
افزايش 19 درصدي حقوق صاحبان سهام بيشتر تحت تاثير رشد 30 درصدي سرمايه است.