روند معکوس در سودآوری و P/E شرکت ها
در یکسال و نیم گذشته علی رغم رشد سود اکثر شرکت های بورسی از جمله شرکت های پتروشیمی، سیمانی، معدنی و ... شاهد کاهش P/E اکثر صنایع و نمادها بوده ایم که قسمت عمده این کاهش در سال جاری صورت پذیرفته است . این در حالی است که اکثر فعالان بازار در انتظار افزایش و تعدیل مثبت در بسیاری از شرکت ها می باشند.
سوالی که در اینجا مطرح می باشد آن است که با توجه به آنکه P/E بیش از هر چیز نشان دهنده انتظار سودآوری از شرکت هاست، آیا قرار است این سودآوری به شدت کاهش یابد و آینده سود اعلامی شرکت ها مناسب نیست و یا آنکه این کاهش مرتبط با ریسک سیستماتیک بوده و هیچ ارتباطی با سود شرکت ها ندارد.
از سوی دیگر هر روز با بالار فتن تورم در جامعه از P/E کلیت بازار کاسته شده و انتظارها از دریافت سود تقسیمی شرکت ها بیشتر خواهد شد که این امر درکنار مشکلات شدید نقدینگی در اکثر صنایع وضعیت نامناسبی را پیش روی بازار قرار داده است.