چهارشنبه ۰۵ مهر ۱۳۹۱ - ۰۸:۴۱

روز پـركار تالار مبادلات ارز

کد خبر : ۷۷۰۰۴
روز گذشته مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز كار خود را آغاز كرد تا بتواند ضمن كاهش نوسانات نرخ ارز در بازار آزاد، ارز مورد نياز واردكنندگان را 2 درصد پائين‌تر از نرخ بازار تأمين كند. ساختمان مركز مبادله ارز كه در ميدان وليعصر، ساختمان شهيد اسدالله وزارت صنعت و معدن و تجارت است با آغاز به كار با جمعيت قابل توجهي روبه‌رو شد كه همه آنها براي درخواست‌هاي خود در صف طولاني ايستاده بودند. قيمت ارز در نخستين روز از فعاليت مركز مبادلات ارزي توسط بانك مركزي 2 هزار و 404 تومان تعيين شد كه اين قيمت بيش از 2 درصد از بازار آزاد پائين‌تر بود. در اتاق ملاقات دارندگان و متقاضيان ارز در مرحله اول فقط به اولويت سوم ارز اختصاص يافت اما طي روزهاي آينده تمام اولويت‌هاي سوم تا پنجم مي‌توانند ارز ارزان‌تر دريافت كنند و دو گروه اول كالايي مانند سنوات گذشته از ارز هزار و 226 تومان برخوردار خواهند بود. 
به هر ترتيب قرار شده است در اين مركز هر روز ساعت 8 صبح قيمت نرخ ارز از سوي بانك مركزي اعلام شود تا اين مجموعه بتواند با سرعت به درخواست متقاضيان پاسخ دهد.در اين طرح سفارش واردكنندگان پس از اقدام به ثبت سفارش كالا، در كارگروهي مورد بررس قرار گرفته و وزارت صنعت، معدن و تجارت براساس اولويت‌هاي كالايي آنها را براي دريافت ارز به بانك‌هاي عامل هدايت مي‌كند.پس از اين‌كه خريدار درخواست ارزي خود را ارائه كرد، بانك عامل معادل ريالي آن را از خريدار دريافت كرده و پس از كسر معادل ارزي آن از حساب شركت نفت يا صندوق توسعه ملي ارز درخواست‌شده برداشت شده و معادل ارزي درخواست‌شده از سوي خريدار را به حساب بانك خارجي كارگزار او واريز مي‌كند.مهدي غضنفري وزير صنعت، معدن و تجارت در توضيح آغاز به كار مركز مبادلات ارزي گفت: در این مرحله ارز به طور مشخص برای گروه سوم کالایی که مواد اولیه تولید است، اختصاص می‌یابد، بدين جهت همه آنهایی که ثبت سفارش معتبر برای اولویت سوم کالاها دارند می‌توانند به بانک‌های عامل مراجعه کنند. وي با بیان این‌که گروه‌های کالایی سوم تا دهم نیز می‌توانند از این ارز استفاده کنند، گفت: بزودی اولویت‌های دیگر نیز اعلام خواهد شد. البته متقاضیان ارز بايد شخصاً به این مرکز مراجعه کنند.وي گفت: بانک‌ها درخواست‌های مشتریان براي دريافت ارز را جمع‌آوری و به بانک‌های عامل طرف بانک مرکزی که بانک ملت و کشاورزی است، ارجاع می‌دهند و این بانک‌ها پرونده‌ها را به بانک مرکزی اعلام می‌کنند.بانک مرکزی نیز در همین مرکز، ارز لازم را از طریق بانک های عامل طرف مشتری به آنها تخصیص می‌دهد و مشتریان نیز با پرداخت معادل ریالی، ثبت سفارش خود را تبدیل به گشایش اعتبار می‌کنند و واردات انجام می‌شود.غضنفری اذعان داشت: بانک مرکزی میزان خرید و فروش‌های روز قبل را جمع‌بندی و عددی را به صورت متوسط محاسبه می‌کند و نرخ اعلامی بانک مرکزی 2 درصد کمتر از این عدد خواهد بود که هر روز حدود ساعت 8 اعلام می‌شود و تا پایان روز معتبر است. 
وی افزود: بخشی از این ارز مربوط به صندوق توسعه ملی، بخشی هم ناشی از فروش محصولات پتروشیمی و بخشی سهم نفت از ارز است و معادل ریالی آنها در اختیار بانک مرکزی قرار نمی‌گیرد. 
وی گفت: در یک ماه گذشته که نرخ ارز مرجع فقط به اولویت‌های اول و دوم کالایی اختصاص یافت، گروه‌های دیگر مجبور شدند از بازار آزاد ارز خود را تهیه کنند که بتدریج با اجرای این سیستم، نرخ ارز به آرامی به جایگاه تثبیتی برمی‌گردد.وی افزود: در مراحل بعدی بانک مرکزی ساختارهای خود را آماده می‌کند که همه بانک‌های عامل بتوانند ارز را از مردم خریداری کنند و در اختیار واردکننده‌ها قرار گیرد و تعداد متقاضیان و همچنین فروشندگان ارز گسترده‌تر و متعدد خواهد شد. 
امكان فروش ارز توسط مردم در شعب برخي بانك‌ها 
در اين راستا مينو كياني‌راد معاون ارزي بانك مركزي گفت: از هفته آينده برخي بانك‌هاي عامل مي‌توانند ارز موجود در دست مردم را از آنها خريداري كنند و مردم با اين كار ديگر نيازي به مراجعه‌ به صرافي‌ها نخواهند داشت. وي در پاسخ به اين سؤال كه اين ارز با چه قيمتي از مردم خريداري مي‌شود، گفت: قيمت آن همان عددي است كه در مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز وجود دارد. كياني راد در پاسخ به اين سؤال كه طبيعتاً مردم دوست دارند ارز خود را با قيمت بيشتر كه در بازار آزاد يا صرافي‌ها مبادله‌ مي‌شود به فروش برسانند بنابراين چگونه چنين طرحي ارائه شده است، توضيح داد: يافته‌هاي ما نشان مي‌دهد مردم بيشتر به بانك‌ها اطمينان دارند تا صرافي‌ها، ضمن اين‌كه در ارقام بالا مردم ترجيح مي‌دهند با بانك معامله كنند يا يك دلال در بازار آزاد. 
وي با اعلام اين كه نرخ دلار آزاد هم‌اكنون روند نزولي طي مي‌كند، گفت:‌ نرخ تعادلي در نرخ‌نامه بانك مركزي به صورت روزانه به اين مركز اعلام مي‌شود. 
وي با اشاره به اين‌كه اين طرح‌ مي‌تواند در كاهش نرخ ارز مؤثر باشد، افزود: با شركت همه دستگاه‌ها مانند وزارت نفت، صندوق توسعه ملي، وزارت صنعت، معدن و تجارت و وزارت اقتصاد و با كمك صادركنندگان غير نفتي اين مركز اداره خواهد شد. 
پاسخگوي ساير نيازهاي ارزي خواهيم بود 
كياني‌راد با تأكيد بر اين‌كه براي شروع كار فعلاً كالاهاي اولويت‌ سوم تا پنجم مي‌توانند از ارز موجود در اين بازار استفاده كنند، افزود: اميدواريم با عرضه بيشتر ارز بتوانيم پاسخگوي ساير نيازها باشيم. معاون ارزي بانك مركزي با بيان اين‌كه از صبح روز گذشته همه بخشنامه‌هاي مربوط به اين مركز به بانك‌هاي عامل ابلاغ شده است، گفت:‌ با هماهنگي وزارت نفت سهم 15/14 درصدي اين وزارتخانه و نيز سهم قابل تبديل به ريال صندوق توسعه ملي به اين مركز تزريق مي‌شود. 
بررسي مدارك متقاضيان ارز در حداقل زمان 
رئيس سازمان توسعه تجارت نيز گفت: در اين مركز به مرور به اولويت‌هاي سوم تا دهم ارز با 2 درصد كمتر از نرخ بازار پرداخت مي‌شود.
حميد صافدل با اشاره به اين كه متقاضيان واردات پس از ثبت سفارش يك نسخه از ثبت سفارش خود را به نماينده بانك مركزي مي‌دهند، گفت: بانك مركزي نيز پس از برقراري ارتباط با بانك‌هاي عامل و دو بانك رابط، درخواست متقاضي را براي اختصاص ارز بررسي مي‌كند. 
وي افزود: بانك مركزي براساس چهار مؤلفه عرضه، تقاضا، نقل و انتقال ارز و كشف قيمت، ارز اختصاص داده شده به واردكنندگان را تعيين مي‌كند. او با ابراز اميدواري از اين كه بررسي مدارك متقاضيان دريافت ارز در حداقل زمان ممكن انجام شود، گفت: هر چند هنوز نمي‌توانيم در اين زمينه برنامه‌ريزي مشخصي را اعلام كنيم. 
هدف دولت كنترل نرخ ارز در بازار است 
صمد كريمي سخنگوي مركز مبادله دارندگان و متقاضيان ارز هم هدف از راه‌اندازي اين مركز را جلوگيري از نوسانات شديد نرخ ارز در بازار اعلام كرد و گفت: ارزي كه در مركز مبادله ارز به متقاضيان اختصاص خواهد يافت، به حساب دولت نمي‌رود و در گام نخست صادركنندگان مشمول ماده 27 قانون بودجه، ارز خود را در اين مركز عرضه خواهند كرد. وي افزود: متقاضيان دريافت ارز بعد از دادن مدارك لازم به بانك‌هاي عامل و انجام توافقات نهايي با بانك، كد تخصيص ارز دريافت مي‌كنند و بانك مركزي هماهنگي‌هاي لازم براي پرداخت ارز به آنها را انجام خواهد داد. به گفته كريمي، ‌بانك مركزي توسط شبكه صرافي‌هاي مجاز تحت نظارت خود نرخ ارز آزاد را به صورت روزانه رصد مي‌كند و در اتاق ارزي به متقاضيان با 2 درصد كمتر از نرخ ارز آزاد، ارز داده مي‌شود.
اشتراک گذاری :
ارسال نظر