خس و خاشاک نامیدن مردم، عواقبش وضع کنونی است
کد خبر : ۹۴۲۳۹
دانشگاه صنعتی شریف میزبان یکی از نامزدهای احتمالی یازدهمین انتخابات ریاستجمهوری، محمدرضا عارف، بود. روزگاری انجمنهای اسلامی وظیفه این میزبانی را بر عهده داشتند، اما امروز در غیاب انجمنهای اسلامی، این میزبانی بر عهده بسیج دانشجویی قرار گرفته است. یخهای دانشگاه پس از چهارسال رفتهرفته میرود که آب شود. محمدرضا عارف، معاول اول سیدمحمد خاتمی، رییسجمهوری اصلاحات، نیز امیدوار است تا روسای دانشگاه و تصمیم گیران وزارت علوم بهجای تعطیلکردن دانشگاه در خردادماه و ایام انتخابات این فرصت را به دانشگاه و دانشجویان بدهند تا مجددا شور سیاسی را تجربه کنند. عارف به دانشگاه شریف آمد تا هم سخنرانی کند و هم به سوالات دانشجویان پاسخ دهد؛ سوالاتی که اکثر دغدغه این چهار سال دانشجویان را تشکیل میدهند. پس از چهار سال صدای کفوسوت و چون همیشه «هو»کشیدن دانشجویان از سوالاتی که خوشایندشان نبود در سالن دانشگاه شیمی طنینانداز شد. دانشجویی از عارف خواست تا نقاط ضعف و قوت دولت را برشمرد که معاون اول دولت اصلاحات نقاط ضعف را در حوزه اقتصادی برشمرد و بیان نقاط قوت را به دولت واگذار کرد؛ پاسخی که خشم دانشجوی سوالکننده و کفزدن دیگر دانشجویان را در پی داشت و نهایتا دانشجوی سوالکننده به عارف گفت که مطمئن باشد رای او را نخواهد داشت. عارف نیز پاسخ داد که برای قضاوت افکار عمومی به آنجا آمده است و به این دانشجو حق داد که در صورت تمایل به او رای ندهد که ÷اسخ عارف تشویق حاضران را در پی داشت.
بیشترین دغدغه دانشجویان درباره فضای سنگین حاکم بر دانشگاه، حصرها، حضور سیدمحمد خاتمی در انتخابات و مسائل اقتصادی بود. معاون اول دولت اصلاحات در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه آیا شما حاضر هستید برای حضور خاتمی در انتخابات تلاش کنید و آیا تاکنون هیچ تلاشی کردهاید گفت: «فکر میکنم این سوال را با عملکردم جواب دادهام. من بهشخصه مخالف آمدن روسای جمهوری سابق هستم و فکر میکنم اگر کسی بیاید که بتواند از پتانسیل رییسجمهورهای سابق استفاده کند این بهتر است. در سال 88 نیز این را نشان دادیم، در ابتدا بنا بود من نامزد اصلاحطلبان باشم، اما بعد از آمدن خاتمی من بلافاصله کنار کشیدم و رییس ستاد انتخاباتیاش شدم.»
عارف گفت: «الان خاتمی اگر تصمیم بگیرد در انتخابات حضور یابد، با توجه به قولوقراری که گذاشتهایم امکانات و ستادم را در اختیار خاتمی میگذارم.» معاون اول دولت اصلاحات در پاسخ به این سوال که نظر شخصی شما درباره حبس خانگی چیست، نیز گفت: نظر من این است که هر دوی این دوبزرگوار را از بزرگان انقلاب میدانم. کروبی از یاران نزدیک امام و مهندس موسوی نخستوزیر هشت سال جنگ بود. من در دوران معاون اولیام بارها نزد مهندس موسوی رفته و از رهنمودهای او استفاده کردم.» وی افزود: «تاسف میخورم جامعه نمیتواند از حضور موسوی و کروبی استفاده کند. امیدوارم با توجه به نامگذاری امسال این مسئله حل شود و جامعه دوباره از وجود این دو بزرگوار برخوردار شود.» عارف تاکید کرد: «آزادی این دو را شرط حضور در انتخابات نمیدانم و صلاح نمیدانم به این شکل موضوع مطرح شود؛ بلکه تمام تلاش خود را میکنم تا این مشکل حل شود.»
محمدرضا عارف با اشاره به اینکه حوادث سال 88 هنوز جامعه را آزار میدهد اظهار کرد: «اما نباید در گذشته متوقف شد و باید حوادث 88 را پشتسر گذاشت. نامزدها باید در دوران رقابتهای انتخابات اخلاقمداری، صداقت را رعایت کرده و از دادن وعدههای توخالی اجتناب کنند.»
وی در ارتباط با حوادث کوی دانشگاه در سال 78 نیز گفت: «ما نه از حوادث سال 78 گذشتیم و نه از حوادث سال 88، نباید همه معضلات تبدیل به تسویهحسابهای سیاسی کسانیکه تریبون دارند با کسانیکه تریبون در اختیار ندارند، مانند دانشجویان، شود. باید با تحیلی کارشناسانه از بروز اتفاقهای اینچنین جلوگیری کرد.» معاون اول دولت اصلاحات تاکید کرد: «در سال 78 به دانشگاه و دانشجو توهین شد. نهایتا یک مامور نیروی انتظامی محکوم شد و دانشجویان به حقشان نرسیدند.» عارف افزود: «سهم جریان پیروز در اتفاقات 88 بیشتر از جریان شکستخورده بود. وقتی که مردم را خسوخاشاک میخوانند باید منتظر این عواقب هم بود. باید با حرف و منطق مردم را قانع کرد. ما ادعا میکنیم که انقلابمان فرهنگی است در انقلاب فرهنگی نمیتوان با چماق مردم را قانع کرد.» این فعال سیاسی اصلاحطلب با اشاره به اینکه باید از نیروهای کارشناس در مدیریت کشور استفاده شود گفت: ما فرصت تجربهکردن مدیریت افراد کمتجربه را نداریم. عارف در ادامه گفت: «ما نیازمند رییسجمهوری هستیم که عزت مردم دغدغه او باشد. مشکلات اقتصادی را سامان دهد با تعاملی سازنده اجتماعی را که در دنیا علیه ما شکل گرفته است از بین ببرد و شایستهسالار باشد.»
این عضو مجمع تشخیص مصلحت در ادامه با اشاره به اینکه باید نگاههای جناحهای سیاسی تغییر کند خاطرنشان کرد: «باید رفاقت در صحنه مدیریت کشور حاکم شود.» این فعال سیاسی همچنین افزود: «حماسه سیاسی در دانشگاه یعنی احیا و تقویت تشکلهای اصیل دانشجویی، ستارهدار نشدن دانشجویان، آستانه تحمل بالا در دانشگاهها، برگزاری کرسیهای آزاداندیشی و پذیرش نقد در دانشگاه.»
عارف در بخشی دیگری از سخنان خود با اشاره به اینکه کلاسهای دانشگاه حتی در دوران جنگ تحمیلی تعطیل نشد گفت: «اشتباه است که به بهانه انتخابات دانشگاه تعطیل شود.»
بهگفته وی دانشجویان باید مسئولیتپذیر باشند و برای انجام وظیفه خود در قبال جامعه آماده قبولکردن هزینه شخصی باشند.
عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی در پاسخ به این سوال که نظر شما درباره ولایت فقیه چیست گفت: «ولایت فقیه از ارزشهای انقلاب ما بود. جایگاه ولایت فقیه در قانون اساسی مشخص است و من به قانون اساسی تمکین میکنم.»
این فعال سیاسی اصلاحطلب در پرسش به پاسخ دیگری درباره برنامههای دولت در مسئله هستهای اظهار کرد: استفاده از فناوریهای پیشرفته را حق خود میدانیم، اما ما اهل تعامل هستیم و معتقدم با انتخاب یک تیم قوی و آگاه نسبت به قواعد بینالمللی میتوانیم از حق مشروع خود دفاع کنیم. معتقدم پرونده هستهای ایران سیاسی است و باید با راهحل سیاسی با آن برخورد کرد.
عارف در پاسخ به این سوال که برنامه شما در دانشگاهها چیست؟ گفت: «من اعتقاد به فضای باز سیاسی در دانشگاه دارم. باید بدانیم که حذف رقیب، مقدمه حذف خود است. تشکلهایی که امروز مورد حمایت نهادهای بیرون از دانشگاه هستند بدانند که شاید فردا مورد تهاجم آن نهادها قرار بگیرند.»
وی در مورد زندانیان سیاسی سال 88 گفت: «من حبسها و حصرهای سال 88 را استخوان لای زخم برای نظام و کشور تعبیر کردهام. نامزدهای انتخابات نمیتوانند برای حضور در انتخابات شرط بگذارند، اما امیدوارم پس از برگزاری انتخابات مسئله زندانیان سیاسی حل شود؛ هرچند که امیدوارم این مشکلات قبل از انتخابات ریاستجمهوری برطرف شود.» این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که آیا اصلاحطلبان نیروی کافی برای اداره دولت آینده را دارند خاطرنشان کرد: «من اکنون برای هر وزارتخانه میتوانم نام 10فرد برجسته و لایق را نام ببرم. جبهه اصلاحات نیروی کافی را در اختیار دارد و باور من این است که نباید صرفا به یک نیروی خاص اتکا کرد، بلکه باید سهم جناح شکستخورده را در دولت بعدی در نظر گرفت.» وی درباره علت حضور خود در انتخابات گفت: «جریان اصلاحطلب جریان خط امامی هستند و نمیتوانند از مسئولیت دور بمانند. اصلاحطلبان هیچ راهی جز حضور در انتخابات ندارند.»
در ادامه از عارف سوال شد آیا حاضر هستید برای حل مشکل هستهای ایران به آژانس بینالمللی انرژی اتمی اجازه دهید از تمام نقاطی که آژانس خواهان است، بازدید کند که وی در پاسخ گفت: «موافق نیستم. نباید بههیچوجه عزت خود را در مقابل دیگران از بین ببریم. دنیا باید به فتوایی که رهبری در مورد استفاده از انرژی هستهای دادند اعتماد کند. بهنظر من نمیشود اسرار کشور را در اختیار بیگانگان قرار داد.»
این فعال سیاسی در پاسخ به این سوال که برنامههای کلی شما برای اداره کشور چیست گفت: «رویکرد من برای اداره کشور رویکرد برد-برد است. ما در بدترین شرایط 50 تا 60درصد با اصولگرایان وجه اشتراک داریم. اما در مقابل خواستههایمان کوتاه نمیآییم. ما در مرحله اول سعی میکنیم به تفاهم برسیم، اما قاطعیت خود را حفظ میکنیم.»
در ادامه برنامه دانشجویی از عارف خواست تا نظر خود درباره انتخابات 88 اعلام کند. عارف هم در پاسخ گفت: در انتخابات سال 88 تخلفهای فراوانی انجام شد، اما تا سند در دست نداشته باشیم نمیتوانیم از تقلب سخن بگوییم. انتظار ما این است که دستاندرکاران انقلاب قانون را رعایت کنند و در امانت مردم خیانت نکنند.»
وی ساختارشکنی و بیتوجهی به قانون را از نقاط ضعف دولت دانست و افزود: نقاط قوت دولت را از خود دولت بپرسید.»
عارف در ادامه با انتقاد از مدیریت پادگانی دانشگاهها اظهار کرد: «هیچگاه در مورد کاسبیها ساکت نبودهام. در حد وسعم پیگیر مسائل دانشگاه بودهام، ولی راهکار آن را در رسانهایکردن مسائل ندیدهام.»
در ادامه برنامه محمدرضا عارف خطاب به دانشجویی که گفت از اصطلاح حماسه سیاسی سوءبرداشت میشود گفت: «اگر اجازه ندهیم بیانات رهبری تحلیل شود، این عین استبداد است. گرفتاری کشور ما این است که ما همواره خود را محور اسلام و نظام و کشور میدانیم.»
این عضو مجمع تشخیصمصلحت در پاسخ به این پرسش که نظر شما درباره اسلامیکردن علوم انسانی چیست گفت: «من همواره از اول انقلاب طرفدار اسلامیکردن علوم انسانی بودم، ولی متاسفانه هنوز این اسلامیکردن علوم پیاده نشده است.» عضو شورایعالی انقلاب فرهنگی در ادامه با اشاره به اینکه دولت اصلاحات در زمینه توسعه اقتصادی از توسعه سیاسی موفقتر بود به ذکر آمار اقتصادی دولت اصلاحات پرداخت و خاطرنشان کرد: «هدفمندی یارانهها در دوران اصلاحات مدنظر بود، اما در مورد مهار تورم ناشی از هدفمندی یارانهها نگرانیهای و جود داشت. یکی از نقاط قوت دولت احمدینژاد اجرای هدفمندی یارانهها بود که البته بسیار بد اجرا شد.»
وی در پاسخ به این سوال که نحوه حل مشکلات اقتصادی کشور چیست؟ گفت: «افزایش تولید، کنترل نقدینگی کشور، هدایت سرمایههای سرگردان بهسمت تولید، جذب سرمایههای ایرانیان خارج از کشور، گسترش صنعت گردشگری، جذب سرمایههای منطقهای و دستیابی به ثبات راهحل گذشتن از مشکلات اقتصادی است.»
عارف در پاسخ به این سوال که ارتباط شما با نهضت آزادی و دکتر سروش چگونه است اظهار کرد: «من با نهضت آزادی قبل از انقلاب همیشه در ارتباط بودم ولی با آنها هم همیشه دعوا داشتم. آنها بچههای مسلمانی بودند و من هنوز برای آقای بازرگان، سحابی و حاج سیدجوادی احترام قائل هستم من بعد از انقلاب هیچ ارتباطی با نهضت آزادی نداشتهام.»
وی در مورد سروش گفت: «من با وی که در قبل از انقلاب و در بعد از انقلاب مشکل فکری داشتم، اما زمانی که رییس دانشگاه تهران بودم بهدلیل احترامی که برای دانشگاه قائل بودم اجازه ندادم که کلاس درس دکتر سروش در میان ترم تعطیل شود.»
وی در پاسخ به سوال که موضع شما در مقابل اقتصاد مقاومتی چیست گفت: «اقتصاد مقاومتی یعنی یک اقتصاد شکوفا که از تحریمها نمیترسد برنامه اقتصادی من همان اقتصاد مقاومتی است.»
عارف در پایان سخنرانی خود، با انتقاد از تعطیلشدن کلاسهای دانشگاهها گفت: «تعطیلشدن کلاسها را باید به حساب مسئولان وزارت علوم و روسای دانشگاه گذاشت.»
ارسال نظر