شنبه ۱۴ ارديبهشت ۱۳۹۲ - ۰۶:۰۱

جنب پل حافظ

کد خبر : ۹۵۱۷۸
همایون دارابی: بورس اوراق بهادار تهران هفته گذشته در شرایطی بازدهی 91/5 درصدی هفتگی را به ثبت رساند که اکثر رکوردهای بازار در اين مدت جابه‌جا‌ شدند.

در هفته گذشته بار دیگر بازار مشکل قدیمی خود در توقف دراز‌مدت برخی نمادها به نمایش گذاشت تا لزوم اصلاح شرایط توقف و بازگشایی نمادها بیش از پیش خود‌نمایی کند. هر چند که تا‌کنون بیشتر توقف‌های طولانی مدت نظیر آنچه سال‌های گذشته در مورد فولاد مبارکه رخ داد و زیان سنگینی را به سهامداران همراه آورد این‌بار در پالایشگاه‌های تهران، شیراز و تبریز به نفع سهامداران از جمله سهام عدالت مالک 90درصد پالایشگاه تهران و باقی پالایشگاه‌ها ختم شد. به اين ترتيب در حالی که 3ماه به پایان دولت باقی است، سهام عدالت بالاترین رکوردهای بازدهی را در طول حیات خود شاهد خواهد بود. در همین حال باوجود بازگشایی 5نماد مهم پالایشگاهی همچنان نماد یک پالایشگاه و دو پتروشیمی مهم بازار يعني پتروشیمی‌های خارک و زاگرس متوقف است. اکثر کارشناسان توقف نمادها و حاکمیت شایعات در مورد این شرکت‌ها بر تحولات شرکت‌های دیگر را از جمله مشکلات کنونی بازار سرمایه ارزیابی می‌کنند. 
در کنار تحولات درون بازار، معامله‌گران در تحولات سیاسی شاهد پر‌رنگ شدن روند انتخابات ریاست‌جمهوری در روزهای اخیر هستند؛ امری که در هفته جاری با آغاز روند اجرایی ثبت‌نام کاندیداها و پررنگ شدن جناح‌بندی‌های سیاسی تشدید خواهد شد. در این میان اما آرامش نسبی حاکم در مسائل سیاسی همچنان می‌تواند به کمک بازار بیاید. در تحولات سیاسی دکتر سعید جلیلی موافقت کرد در تاریخ 25 اردیبهشت 1392 (15 می‌2013) با کاترین اشتون ملاقات کند. در حالی که اشتون پس از مذاکرات آلماتی 2 اعلام کرده بود ظرف چند روز با وزرای خارجه گروه 1+5 مشورت کرده و پاسخ لازم را به ایران ارائه خواهد کرد، با گذشت حدود یک ماه از مذاکرات ایران هنوز پاسخی به پیشنهادهایش دریافت نکرده است.
ایران انتظار دارد این پاسخ را در نشست دو جانبه 15 اردیبهشت که در استانبول برگزار می‌شود، دریافت کند. در تحولات اقتصادی معامله‌گران در هفته گذشته شاهد برخی خبرها در مورد احتمال افزایش نرخ سود بانکی بودند؛ هر چند که این خبر اندکی بعد تکذیب شد اما به نظر می‌رسد در شرایط رکود تورمی حاکم براقتصاد کشور که برخی منابع نرخ‌های بالایی را برای تورم عنوان می‌کنند ديدگاه موافقان با مهار تورم از طریق سیاست‌های انقباضی نسبت به موافقان سیاست‌های انبساطی برای افزایش اشتغال و خروج از رکود اولويت دارد. هفته گذشته در هنگام بحث در مورد قیمت‌گذاری خودرو توسط شورای رقابت نرخ تورم‌بخشی در صنعت خودرو نزدیک به 60درصد اعلام شد که نسبت به 30درصدی که به صورت رسمی عموما برای اعلام تورم استفاده می‌شود، فاصله جدی دارد. در صورتی که نرخ سود بانکی افزایش یابد بازار سهام و بازار پول از حالت تعادل کنونی خارج می‌شوند که ماحصل مورد انتظار از آن کاهش بهای سهام براي تطبیق بازدهی سهام با بازدهی بدون ریسک اقتصاد خواهد بود. در آخرین اظهار‌نظرها در مورد این موضوع ريیس کل بانک مرکزی گفت: تغییر نرخ سود بانکی در دستور کار شورای پول و اعتبار قرار دارد. به گزارش خبرگزاري مهر، محمود بهمنی در پاسخ به این پرسش که آیا نرخ سود بانکی در سال جاری تغییر می‌کند؟ اظهار داشت: تغییر نرخ سود بانکی موضوعی است که باید مجموعه اعضای شورای پول و اعتبار درباره آن توافق کنند.
به گفته ريیس کل بانک مرکزی، رشد نقدینگی نیز که به 5/37 درصد رسیده بود، اکنون به 8/30 درصد رسیده است. در همین حال در حوزه پولی همچنان بحث در مورد حذف ارز مرجع ادامه دارد، پس از مدتی کش و قوس سرانجام قیمت روغن خوراکی براساس 50درصد ارز مرجع به‌علاوه 50درصد ارز مبادلاتی اعلام شده است که نشان می‌دهد حداقل در شرایط کنونی خروج از وضعیت ارز مرجع 50درصد محقق شده و احتمالا همين امسال می‌توان انتظار حذف ارز مرجع به صورت کامل را داشت.
در حوزه بازارهای جهانی، بهای فلزات پایه همچنان نوسانی بود به‌گونه‌اي که در آخرین معاملات قیمت فلزات رنگین افزایش یافت. در این حوزه بهای مس بارديگر به بیش از 7هزار دلار در هر تن رسیده است. بهای سه فلز آلومینیوم، روی و سرب نیز به ترتیب هزار و 801دلار در هر تن،روی هزار و 826دلار و سرب هزار و 964دلار در هر تن رسیده است. در بازار جهانی بهای فولاد کاهش یافت و موجب شد بهای سنگ‌آهن نیز با دو تا سه درصد کاهش همراه باشد. در حوزه بورس کالا نیز به دلیل ثبات قیمت ارز همچنان بهای اکثر کالاها ثبات نسبی را تجربه می‌کنند و حداکثر در محدوده یک تا سه درصد در حال نوسان است.
در بازار چه خبر بود؟
بازار داد‌و‌ستد سهام روز چهارشنبه همچنان تداوم رشد قيمت‌ها را شاهد بود؛ و با حرکت یکپارچه قیمتی نمادهای مورد اقبال در گروه پالایشگاهی و پتروشیمی همراه شد. هر‌چند دلیل بخش عمده‌ای از رشد بازار افزایش تصاعدی سود شرکت‌های بزرگ است اما در بازار نشانه‌های واضحی از حضور نقدینگی تازه به چشم می‌خورد. برخی منابع این نقدینگی تازه را متعلق به بانک‌ها و برخی نهادهای سرمایه‌گذاری از جمله صندوق توسعه ملی و صندوق ثبات بازار ارزیابی می‌کنند.در این میان کم نیستند افرادی که رکود بازارهای موازی از جمله ارز، سکه و طلا به همراه وضعیت خاص بازار املاک را عامل هدایت نقدینگی به بورس ارزیابی می‌کنند. از دیدگاه این گروه، افزایش قیمت املاک و مستغلات موجب شده است سرمایه‌های خرد نیز از این بازار خارج شوند. از سوي ديگر با نزدیکی زمان برگزاری نمایشگاه بازار سرمایه به صورت سنتی بازار با رونق نسبی در ایام این نمایشگاه مواجه خواهد بود.
در همین حال با تداوم انتشار گزارش‌های 12ماهه معامله‌گران ارزیابی جدیدی را در مورد حضور در مجامع صورت داده‌اند. بر اين اساس سهامداران نظیر سال 91 به دستچین كردن شركت‌ها برای حضور در مجامع دارای بازدهی مناسب اقدام مي‌کنند.
در بازار سهام در گروه پالایشگاهی تداوم توقف پالایشگاه لاوان موجب افزایش شایعات شده است. این امر می‌تواند تاثیراتی را بر این گروه داشته باشد.در این گروه اکثر پالایشگاه‌ها همچنان با صف خرید همراه بودند. در این گروه تعدیل سود نفت پارس از 821ریال به یک هزار و 249ریال موجب شد این نماد در بازگشایی با جهش 45درصدی مواجه شود. در این گروه، نفت بهران همچنان با رشد قیمت همراه است. افزون بر اين، وضعیت نماد متوقف ایرانول در این گروه همچنان مورد بحث معامله‌گران است؛ عدم اعلام تعدیل سال 92 و توصیف غیر قابل اتکا بودن سود سال 91موجب شده است تا وضعیت گزارش بعدی این شرکت با دقت مورد توجه باشد.
در گروه پتروشیمی رکوردشکنی مجتمع‌های پتروشیمی در سود‌آوری مي‌تواند همچنان ادامه داشته باشد. در شرایطی که بازار بی‌صبرانه در انتظار گزارش نمادهای متوقف است، در این گروه پتروشیمی لاله زیر مجموعه پتروشیمی مارون هفته گذشته با برگزاری مجمع شرایط مناسب این گروه را در معرض دید کارشناسان قرار داد. پتروشیمی لاله در مجمع خود 400 میلیارد تومان تقسیم و بقيه را به حساب انباشته منتقل کرده است. سهم مارون از این تقسیم 256 میلیارد تومان خواهد بود كه این رقم در بودجه مارون 200 میلیارد تومان بوده است. بنابراین مارون از این تقسیم حدود 56 میلیارد تومان سود کسب خواهد کرد. از این رو انتظار می‌رود نماد مارون نیز به زودی براي تعديل متوقف شود. از سوي ديگر پتروشیمی پردیس نیز سهامداران خود را برای برگزاری مجمع افزایش سرمایه فراخوانده است، امری که می‌تواند توام با اعلام تعدیل سود این شرکت باشد. در این گروه، خبرهای اولیه حکایت از وضعیت مطلوب گزارش‌های سه پتروشیمی خارک، زاگرس و اصفهان دارد. اين در حالي است كه گمانه‌زنی‌هایی مبنی بر عدم افزایش راکتی قیمت گاز و احتمال افزایش نرخ اوره داخلی به 650 تا 700 تومان (فروش اوره به سازمان حمایت کشاورزی) موجب باز‌بینی ارزش گذاری معامله‌گران در مورد سناریوهای احتمالی شده است. در همين حال انفجار قیمتی پالایشگاه شیراز و تبریز به همراه انتظار برای بازگشایی نماد زاگرس در ورای مرز 30هزار ریال موجب شده است، پارسان بازهم با صف خرید روبه‌رو شود؛ هر چند این صف روز چهارشنبه با عرضه‌هايي همراه بود. در گروه شرکت‌های هلدینگی، سرمایه‌گذاری صندوق بازنشستگی روز چهارشنبه با اقبال بازار مواجه شد. به نظر مي‌رسد با تغییر مدیریت صندوق بازارگردانی این سهم به میزان قابل ملاحظه‌ای نسبت به گذشته بهتر شده است. در گروه سیمانی همچنان معامله گران شاهد تداوم اقبال نسبی به گروه سیمانی هستند. افزایش میزان صادرات و انتظار برای بهبود شرایط قیمت‌گذاری این محصول موجب شده است تا برخی از کارشناسان در انتظار تداوم رونق معاملات سهام سیمانی باشند. در گروه خودرویی معامله‌گران شاهد تداوم اعتراض شرکت‌های خودرویی و قطعه‌ساز نسبت به قیمت‌گذاری شورای رقابت هستند. 
کارشناسان معتقدند در صورتی که شرکت‌های خودرو ساز در سه ماه نخست امسال نتوانند به سود دهی برسند، وضعیت مالی این شرکت‌ها عملا به شرایط بحرانی خواهد رسید. در این گروه معاون بازاریابی و فروش ایران خودرو نیز از توافق خودروسازان با شورای رقابت در اجرای دستور العمل جدید قیمت‌گذاری خودرو خبر داد. در گروه غذایی شرکت سرمایه‌گذاری صنعت و معدن عرضه یک درصد از سهام توسعه صنایع بهشهر را در قمیت 2هزار و 900ریال به صورت نقد برای روز 16 اردیبهشت اعلام کرده است. به نظر می‌رسد این فروش نیز در راستای پرداخت بدهی‌های سرمایه‌گذاري صنعت و معدن برنامه‌ریزی شده است. در گروه فلزی، گزارش کالسیمین و تقسیم 900ریالی فرآوری مواد معدنی آخرین امیدهای سهامداران به تحول جدی در سود شرکت‌های سرب و روی متعلق به گروه توسعه معادن روی را بر باد داده است. در حوزه فلزکاران استان زنجان اینک نگاه‌ها به زرین معدن آسیاست که بتواند تغییری را به نمایش بگذارد. 
اشتراک گذاری :
ارسال نظر