رمزگشایی از افت بورس
همچنین در این روز "شنفت" با 6 واحد افزایش شاخص، بیشترین تأثیر مثبت را بر جا گذاشت و در مقابل "فارس" با 97 واحد کاهش، بیشترین تأثیر منفی را بر روی شاخص داشت.
شاخص فرابورس نیز با 17 واحد افت به رقم 812 واحد رسید.
در این شرایط امروز "قاسم" با 0.38 واحد رشد شاخص فرابورس بیشترین تأثیر مثبت را برجا گذاشت و در مقابل "پترول" با 2 واحد کاهش آن، بیشترین تأثیر منفی را بر این نماگر در پی داشت.
گفتني است ارزش كل معاملات در بازار بورس به رقم 1582 میلیارد ریال و ارزش کل معاملات در بازار فرابورس به رقم 1509 میلیارد ریال رسید.
طی معاملات روز جاری نیز شاهد روند نزولی قیمت سهام شرکت ها و شاخص های بورس بودیم، امروز نیز مداری دیگر از نوع نزول برای شاخص بورس به ثبت رسید، به هر حال پس از پایان جو منفی و هیجانی بورس در روز سه شنبه هفته گذشته، کم کم بورس داشت راه خود را پیدا می کرد بطوریکه بازگشت روند صعودی به اغلب سهام شرکت ها پس از روز مذکور سبب شد تا نگاه اهالی تالار به معاملات روز شنبه بسیار خوشبین تر و مثبت تر باشد که البته همین موضوع نیز اتفاق افتاد اما به یکباره از ساعت 10 صبح روز گذشته جو منفی بر بازار سرمایه حاکم شد و فشار فروش بر تقاضای خرید سهام چیره گشت. این آغاز گمانه زنی اهالی تالار از وقوع اتفاقات احتمالی و تأثیر آن بر بازار سرمایه بود. اما به راستی چه چیزی باعث از عرش به فرش رسیدن بورس طی چند دقیقه در معاملات روز گذشته شد؟ شاید رمزگشایی آن در مطالب ذیل باشد .
روز گذشته در حالیکه دولت خبر از افزایش احتمالی نرخ دلار در بودجه سال 94 از رقم 2650 به 2850 تومان را عنوان کرد، سیف رییس کل بانک مرکزی اعلام کرد که بحث یکسان سازی نرخ ارز فعلاً منتفی است و این موضوع خود دلیلی بود برای آغاز روند صعودی در بازار ارز چراکه با توجه به تفاوت نرخ ارز مبادله ای در بازار آزاد باید این بار هم همین رابطه حفظ شود پس زمانیکه نرخ دلار در بودجه 2650 و در بازار آزاد 3300 تومان است پس منطقی به نظر می رسد که با نرخ دلار 2850 بودجه شاهد دلار 3400 یا 3500 تومانی در بازار آزاد باشیم لذا افزایش نرخ دلار طی یکی دو روز گذشته تا مرز 3500 تومان منطقی است اما گذر از این محدوده می تواند بنابر جو روانی منفی باشد هرچند که به جز عامل مذکور عوامل دیگری نیز وجود دارد که می توانست به عاملی محرک برای بازار ارز تبدیل شود که در ادامه آمده است.
براین اساس روز گذشته وزیر امور خارجه کشور در مجلس سخنانی را عنوان کرد شاید از نظر فعالان اقتصادی کمی با دیپلماسی شناخته شده از آقای وزیر تفاوت داشت، دیروز ظریف در خانه ملت خبر از برخی زیاده خواهی های آمریکا در موضوع توافق هسته ای داد که مهمترین آن پیش کشیدن موضوع حقوق بشر در ایران و نیز تسلیحات موشکی کشورمان بود که به عنوان خط قرمز مذاکرات شناخته شده لذا اگر این دو مورد را جزیی از 6 مورد اختلاف عنوان شده با غرب و آمریکا توسط ظریف بدانیم پس دستیابی به توافق یا غیر ممکن است یا دشوار که البته ظریف نیز این را گفته بود چراکه وی عنوان کرده بود که در صورت تداوم این زیاده خواهی ها از مذاکرات عقب نشینی کرده و مجدداً رویه گذشته را در بحث غنی سازی در پیش خواهیم گرفت. پس این موضع ظریف نیز با ایجاد تردید در موضوع هسته ای برای فعالان سبب واکنش آنها در بورس و کاهش قیمت سهام شرکت ها به تبع افزایش عرضه ها شد.
از سویی دیگر سقوط بی سابقه نرخ نفت در بازارهای جهانی موضوع مهم دیگری بود که به اتفاقات پیش آمده دامن زد چراکه کاهش قیمت نفت از یک سو سبب پایین آمدن درآمدهای کشور و کاهش حجم بودجه های عمرانی و جاری دولت را در پیش دارد و از سویی دیگر دولت را ترغیب می کند تا به جهت جبران کسری بودجه با افزایش نرخ ارز موافق باشد.
از همین رو بازیگران بازار ارز از شرایط شکننده فعلی استفاده و یا بهتر بگویم سوء استفاده کردند و به رشد قیمت ها و هیجان ایجاد شده در بازار ارز افزودند.
اما گلایه امروز فعالان اقتصادی از دولت همان اشکالی است که به دولت های نهم و دهم گرفته می شد یعنی نوسانات زیاد در بازارها و عدم واکنش سریع و منطقی به اتفاقات و نوسانات.
امروز نیز در ابتدای معاملات بازار سرمایه ابتدا بازیگران این بازار به جهت ایجاد روندی تعادلی و کاهش هیجانات وارد گود شدند اما وقتی دیدند که مسئولین امر در دولت برنامه ای برای مهار روند نزولی شکل گرفته در بورس ندارند و قیمت دلار نیز در سکوت دولتی ها در حال رشد می باشد آنها نیز پاپس کشیدند و حجم عرضه ها تا جایی افزایش یافت که بازار در حالتی قفل در سراشیبی نزول قرار گرفت و به اصطلاح افسار گسیخته شد.
اما جناب مسئول آیا واقعاً زشت نیست که در عین صحبت های خوب و مثبت از توافق هسته ای و نیز با افزایش رقم آزادسازی دارایی های بلوکه شده کشور از 450 میلیون دلار به 700 میلیون دلار در ماه قیمت سهام بانک ها در بورس به زیر ارزش اسمی برسند و این قیمت ها مجدداً به رقم های گذشته خود قبل از توافقات ژنو برسند؟
مگر اعلام نکرده بودید که از ایجاد هیجان در بازارها جلوگیری می کنیم و دیگر از اتفاقات رخ در سال های پیش خبری نیست، پس چه شد که امروز بازار ارز با هیجان مثبت و بازار سرمایه با هیجان منفی دست به گریبان است.
مسئول محترم باید خاطر نشان کنیم که مهترین اقدام دولت که از آن به عنوان افتخار دولت یازدهم یاد می شود مهار تورم است اما ظاهراً این افتخار با توجه به اتفاقات دو روز اخیر در حال از بین رفتن می باشد، لطفاً دست بجنبانید.
به هر حال تا کی باید کل برنامه های دولت و کشور معطوف به بحث توافق هسته ای باشد؟ حال اگر توافق نشد چه بلایی بر سر اقتصاد خواهد آمد؟ آیا تدبیری اندیشیده اید. فعالان اقتصادی کشور سؤالات متعددی دارند که متأسفانه تا به امروز پاسخ درستی از آنها دریافت نکرده اند.
به عنوان مثال وزیر صنعت در رسانه ها خبر از فروش 2000 میلیارد تومان دارایی در دو شرکت خودروسازی ایران خودرو و سایپا داده است اما هیچ کجا اثری از این رقم نیست، نه در صورت های مالی آنها را مشاهده می کنیم و نه می دانیم که این دارایی ها چه بود و به چه کسانی فروخته شده، مگر رقم دو هزار میلیارد تومان رقم کمی است که به این راحتی در حساب های مالی این دو شرکت گم شده است، واقعاً چگونه در چنین رکود اقتصادی چنین معامله ای انجام گرفته؟
از طرفی دیگر مشکل ساختاری بورس گویا دست از سر اهالی تالار بر نمی دارد. در بازار شلوغ روز گذشته دسترسی مشتریان آنلاین به سیستم ها قطع شده و این خود هیجان بازار را دو چندان کرد، اگرچه حتماً عمدی در کار نبوده اما روز گذشته برای اهالی تالار این شائبه به وجود آمد که این اتفاق عمدی و به جهت جلوگیری از فروش سهام انجام گرفته که متأسفانه چون پاسخگویی برای اینگونه مشکلات وجود ندارد به این شایعات دامن زده می شود.
در پایان یکبار دیگر یادآور می شویم که اهالی تالار از این بالا و پایین ها در بورس زیاد دیده اند اما دلخوری اهالی تالار از آنجایی سرچشمه می گیرد که دولتی را انتخاب کرده اند که با شعار برنامه محوری هیچگونه برنامه مدونی برای اقتصاد و بورس تا به امروز نداشته است و همچنان خیلی از پارامترها نامعلوم است، از جمله آنکه نرخ خوراک پالایشگاه ها به کجا رسیده؟ بحث نرخ گاز و قطعی آن تا به کی برای سیمانی ها ادامه دارد؟ قیمت گذاری خودرو سرانجام به دست چه نهادی سپرده شدو ...راستی آیا در زمان کنترل نرخ تورم کالایی هم در کشور بود که ارزان شود؟
خخخخخخخخخخخ
حتی با اینکه در دولت قبلی از بورس بعنوان قمارخانه یاد میشد وبه طبع آن خیلی مخالف داست وخیلی ها سعی داشتند تیشه به ریشه بورس بزنند.طی یکسال شاخص چند برابر شد واکثر سهامداران ریز ودرشت به سودهای کم وبیش رسیدند.البته دربعضی گروها سهامداران آن سرمایه شان چند برابر شد.
اما دراین دولت متاسفانه هر روز شاهد کاهش رقم شاخص هستیم.حتی حرفه ای های بازار نیز درسقوط هر روزه شاخص.مات ومبهوتند.
مدتهاست که سهامم درپالایشگاهای شیراز وبندرعباس واصفهان بلوکه است.وبیش از10بار باهرکدام تماس گرفتم.اما دریغ از یک جواب قانع کننده.ومثل اینکه مردم وسرمایشون برای هیچکس هیچ اهمیتی ندارد.وفکرمیکنم تااسفندماه این نمادهابسته بمانند.
اینا به دولت ربط نداره پس به من ربط داره ؟
امروز 60 درصد سهامهایم را که قابلیت فروش داشت رو فروختم و دلار خریدم . حداقل مطمئن هستم ارزش آن با تورم بالا خواهد رفت.
کاش هر بار بجای این مصاحبه های بی ثمر همین نویسنده ی محترم مطلب مینوشت.
سپاس
باورم نمیشه دارن ریشه ی مردم را میزن و یه نفر مسئول پاسخگو تو این مملکت نیست که جواب ما بیچاره ها را بده.
جدیدا صبحانه ی کاری جایی نبودن
تحریم واردات فلزات گرانبها به ایران فعلا برداشته شده.
ایران مقدار زیادی طلا دارد.
طلا ها رو دست دولت باد کرده و نیاز به آب کردنشان و تبدیل کردن آنها به پول میباشد.
پس از تمام اینها نتیجه میگیریم که دولت با دادن این جو به جامعه میخواهد بخشی از طلای وارداتی خود را با جو ایجاد شده به مردم و با قیمت بالا بفروشد تا کمبود بودجه خود را جبران کند.
وقتی آقای نوبخت به عنوان سخنگو صبح تا شب به فکر لفظ قلم صحبت کردن است جایی برای عمل باقی نمی ماند.
این دولت دولت حرف است.
روحانی نقشی در شرایط فعلی از جمله عدم توافق هسته ای ندارد .
اصولا باید تا بینهایت مرگ بر این و مرگ بر ان بگیم اونم به هرقیمتی !
گویا راه توجیه همیشه برای شما باز هست. همانطور که دولت قبل در مسائل ناکارآمد بود دولت جدید هم چندان توانی از خودش به نمایش نگذاشته است.
تمدید و امید
آقای روحانی من به شما رای دادم که این بلارو سرم بیارید بخدا رحم کنید به ما تا کی ......