چه کسانی تحت پوشش بیمه سهام بورس قرار میگیرند؟
به گزارش بورسنیوز، به نقل از نبض بورس، قادر معصومی خانقاه، مسئول نظارت بر بررسیهای سازمان بورس، در خصوص راهاندازی بیمه سهام بورس و حفاظت از سرمایههای خرد اظهار داشت: اصطلاح بیمه تضمین بازدهی سهام برای ابزار خاص اختیار فروش تبعی به کار میرود و این اختیار فروش میتواند برای یک نماد خاص، چند نماد یا حتی سبد داراییها طراحی و اجرا شود.
وی در ادامه افزود: اولین بار طرحی به نام طرح حامی برای افرادی که سبد یا پورتفوی زیر ۱۰ میلیون تومان دارند، با سررسید ۱۵ ماهه به اجرا درآمد که در آن افراد با بازدهی ۲۰ درصد بیمه شدند. در صورتی که پورتفوی فرد دچار تغییرات ارادی نشود، این اختیار از بین میرود، اما اگر تغییرات ناشی از وضعیت شرکتها باشد، این امر متفاوت است. این اوراق سررسید شدند و به برخی از افرادی که بازدهی موردنظر را نداشتند، مبالغی پرداخت شد.
معصومی خانقاه همچنین اظهار کرد: در آبان ۱۴۰۱ این طرح تحت عنوان سهامییار برای افرادی با پورتفوی زیر ۱۰۰ میلیون تومان و با سررسید یک ساله به اجرا درآمد. در پایان، تعدادی از این افراد نتوانستند بازدهی ۲۰ درصد را کسب کنند و مابهالتفاوت آن به حسابشان واریز شد.
وی خاطرنشان کرد: اکنون، پورتفوی زیر ۵۰۰ میلیون تومان را نیز شامل این طرح قرار دادهایم. به این صورت، افرادی که در روز ۱۷ تیرماه داراییهای آنها در سبدهای بورس، بازار اول و دوم فرابورس و بازار نوآفرین فرابورس به همراه سهام موجود در کد سبدگردانیشان مجموعاً زیر ۵۰۰ میلیون تومان باشد، میتوانند با خرید یک ورقه نماد همیار، سبد خود را تا سررسید یک ساله با نرخ بازدهی ۲۰ درصدی بیمه کنند. اگر یک سال بعد، داراییهای فرد بیشتر از ۲۰ درصد بازدهی داشته باشد، این بازدهی متعلق به خود فرد خواهد بود. اما در صورتی که کمتر از ۲۰ درصد بازدهی داشته باشد، میتواند از این حق خود استفاده کند و مابهالتفاوت ۲۰ درصد و آنچه که کسب کرده است به شکل نقدی به حساب او واریز میشود.
معصومی خانقاه در ادامه گفت: برای مثال، اگر فردی سهم الف را با ارزش ۵۰۰ میلیون تومان در پورتفوی خود داشته باشد و ۲۰ درصد بازدهی برای آن متصور شویم، سال بعد اگر ارزش آن ۶۰۰ میلیون تومان یا کمتر باشد، شامل این طرح خواهد شد. اما اگر بیشتر از ۶۰۰ میلیون تومان شود و بازدهی بیشتری کسب کرده باشد، نیازی به اعمال اختیار نخواهد بود.
او افزود: هرگونه تغییر در پورتفوی شامل خرید و فروش داراییهای موجود در پورتفوی تعیین شده در تاریخ ۱۷ تیرماه، موجب از بین رفتن این حق میشود. البته اگر فرد ۱۰۰ واحد سهم الف داشته باشد، میتواند ۵۰ واحد خرید و ۵۰ واحد بفروشد، به شرطی که داراییاش کمتر از دارایی روز ۱۷ تیرماه نشود.
مدیر نظارت بر بررسیهای سازمان بورس گفت: سهام عدالت شامل این طرح نمیشود زیرا نمادهای آن بسته شده و نمیتوان بازدهی برای آن محاسبه کرد.
معصومی خانقاه در پایان تصریح کرد: افرادی که میخواهند از این بیمه استفاده کنند، باید بدانند که در کشورهای دیگر به این مفهوم به عنوان بیمه اشاره نمیشود و تنها از ابزار اختیار فروش تبعی که یک طرفه منتشر شده، استفاده میشود. از روز ۲۳ تیرماه ۱۴۰۴ معاملات این اوراق انجام شده و تا روز گذشته، ۹۱ هزار و ۴۱۹ نفر این اوراق را خریداری کردهاند که از این تعداد، ۶ هزار و ۴۲۱ نفر خریداران غیرمجاز بودهاند.
انتهای پیام/