بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۱۵ فروردين ۱۳۸۸ - ۱۳:۵۳

ایسنا : ايجاد بورس نفت مستقل ضروري است

کد خبر : ۱۹۱۲۵
تاسيس بورس نفت و تعيين قيمتي عادلانه براي نفت خام، كمك بزرگي به شفافيت قيمت به طور غيرمستقيم حتي براي كالاهاي ديگر از قبيل سنگ آهن، زغال سنگ، فولاد، نرخ حمل و نقل، نرخ كرايه كشتي‌ها و غيره خواهد بود و آنان را نيز از سرگرداني نجات خواهد داد.
 
احمد رضايي ـ مدير قراردادهاي آتي شركت بورس كالاي ايران ـ در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: توليدكنندگان، مصرف‌كنندگان و سرمايه‌گذاران در معاملات نفت خام از وضعيت حاكم و رويه‌هاي يك جانبه گرايانه قدرت‌هاي مرموز پشت پرده نفت در دنيا خسته شده‌اند و به دنبال راه حلي مي‌گردند، اما با هيچ منطقي نمي‌توان توجيه كرد كه نفت بشكه‌اي 147 دلار ناگهان بدون هيچگونه علائم مستدل، طي يك تا دو سال سقوط آزاد كرده و به كمتر از 50 دلار كاهش يابد.
 
 وي افزود: فراموش نكنيم كه طبق قانون عرضه و تقاضا، مصرف نفت در جهان در سال 2007 بيش از يك درصد نسبت به سال قبل افزايش يافت و پيش‌بيني‌ها نيز اعلام مي‌كنند كه قرار است در سال 2009 مصرف نفت به ميزان يك درصد كاهش يابد و از طرفي مصرف نفت و محصولات نفتي در كشورهاي خاورميانه طي سال‌هاي 2000 تا 2007 حداقل شش درصد افزايش يافته است، لذا سقوط قيمتي تناسب منطقي ندارد.
 
 او گفت: شكي باقي نمي‌ماند كه نفوذ قدرتمند صهيونيسم در بورس‌هاي نفت امريكا و انگليس از يكطرف و فشار آمريكا به منظور سيطره و تسلط دلار و حفظ قدرت آن، همواره از اهرم نفت و بازي با قيمت آن با تمام توان برنامه‌ريزي كرده و دموكراسي اقتصادي و قانون عرضه و تقاضا را نيز به منظور ادامه استيلاي خود بر منابع سرشار نفت از طريق بورس‌هاي نايمكس و لندن به دلخواه خود تفسير كرده و با قيمت‌هاي صوري خود، خاكستر ذلت بار آن را به چشم كشورهاي نفت‌خيز خواهند نشاند كه اينهمه به خاطر نداشتن يك استراتژي فعال بوده كه طي 35 سال گذشته قيمت نفت جهان همواره به دست امريكا، انگليس و در دل آنها صهيونيسم تعيين شده است.
 
 رضايي معتقد است: امروز بيش از هر زمان ديگري اكثر توليدكنندگان، مصرف‌كنندگان و سرمايه‌گذاران مستقل در دنيا به دنبال مرجعي شفاف و عادل كه ايجاد بورس نفت مستقلي باشد را خواستارند و ايران نبايد از اين فرصت نادر و استثنايي غفلت كند.
زيرا تاسيس بورس نفت و تعيين قيمتي عادلانه براي نفت خام، كمك بزرگي به شفافيت قيمت به طور غيرمستقيم حتي براي كالاهاي ديگر از قبيل سنگ آهن، زغال سنگ، فولاد، نرخ حمل و نقل، نرخ كرايه كشتي‌ها و غيره خواهد بود و آنان را نيز از سرگرداني نجات خواهد داد.
 
از اين منظر نبايد از تاسيس بورس نفت خام ايران و انجام معاملات نقدي و مشتقه در آن هراس بدل راه دهيم. وي ادامه داد: مگر هم‌اكنون كه دو بورس نايمكس و لندن كه معاملات نفت در آنها انجام مي‌شود و به طور مطلق، افسار اسب قيمت را به دست گرفته و رام خود كرده‌اند، از چه مزيتي برخوردارند؟ مگر نه اين است كه هم‌اكنون نحوه قيمت‌گذاري در بورس نفت لندن (Ice) براساس قيمت نفت خام واقعي در 7 منطقه جهان شامل كانادا، آمريكاي لاتين، درياي شمال، نفت افريقا، استراليا، خاورميانه و روسيه تعيين و محاسبه مي‌شود؟ ايران نيز مي‌تواند براي تعيين قيمت شاخص نفت خود (Iran Grade) با مشخصات و آناليز مربوطه وارد معاملات نقدي و آتي شده و در محيط عرضه و تقاضا به طور عملي به اين مهم دست يافته و قيمت اصلي نفت خام ايران در بورس كشف شده و با تكيه به اخذ اطلاعات از بازارهاي ديگر نفت در جهان، با استفاده از پريميوم مثبت يا منفي (Premium) راه خود را طي كند.
 
 او گفت: شكي نيست كه راه ورود سرمايه‌گذاران و معامله‌گران خارجي نيز بايد طبق قوانين مصوب و با حمايت قاطع دولت مجاز به معامله در بورس نفت ايران باشند. گر چه مسير فوق، سخت است ولي قابل انجام بوده و مسوولان و تصميم‌گيران كشور بايد با تمام قدرت اين كار را انجام دهند.
در اين فرصت تاريخي به دست آمده، هيچگونه واهمه و درنگ قابل گذشت نيست و تابوي شكست نيز در مقوله بورس نفت بي‌معناست. مدير قراردادهاي آتي شركت بورس كالاي ايران ابراز عقيده كرد: بزرگترين تراژدي براي ايران و خاورميانه اين است كه نداشتن يك بورس نفت مستقل،‌ شكست سنگيني است نه داشتن آن.
 
زيرا هم‌اكنون تجاوز از 60 درصد نفت خام دنيا در منطقه خاورميانه توليد مي‌شود، ولي هيچگونه قدرتي براي تعيين قيمت آن نداريم و قدرت‌هاي زورگو به كمك از عدم برنامه‌ريزي توليدكنندگان اين طلاي سياه، آنرا به قيمت پائين به تاراج مي‌برند و عنان اختيار را از كف فروشندگان نفت ربوده و بر سرنوشت همه ما حاكميت دارند!
 
وي ادامه داد: تنها اميدي كه بايد به آن دل بست، همت است، امروز نيز پرچم تعيين قيمت و سرنوشت نفت ايران را بايد بدست با كفايت بورس داد. از زماني كه ايجاد بورس نفت توسط زنگنه، وزير وقت در ايران مطرح شد، پنج سال مي‌گذرد، بنابراين بيائيم اين نغمه را از نو بنوازيم.
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر