بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۰:۱۰
کارشناس ارشد بازار سرمایه:

ابهام فقهی در اوراق اختیار معامله پا برجا است

توجیه فقهی در مورد قراردادهای اختیار خرید و فروش به صورت مجزا برای فعالان بازار روشن نیست . گرچه کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار آن را تایید کرده است ولی ابهام در این زمینه برای سرمایه گذاران وجود دارد و بسیاری از فعالان بازار خواستار توضیحات دقیق سازمان بورس در این رابطه هستند .
کد خبر : ۲۲۷۴۲
نوشتن قوانین برای ورود ابزار جدید  به بازار سرمایه در مدیریت ریسک مدتی است که اجرایی شده است و نحوه استفاده از این اوراق نظیر اوراق اختیار معامله، اوراق رهنی ، استصناع و فیوچر  باعث به وجود آمدن  سوالات گوناگون  فعالان بازار گردید. البته این  بحث در مورد  ابزار اختیار معامله  که در کشور های اسلامی  دیگر چندان پذیرفته شده نیست بیشتر رواج یافته است.

 مشاور بانک توسعه اسلامی در گفتگو با بورس نیوز ؛ در خصوص ابزارهای جدید بازار سرمایه ، توضیح داد : ابزار هایی مانند فیوچر و آپشن  برای مدیریت  ریسک  لازم هستند و در نظام های غیر اسلامی به کارگرفته می شوند  اما از دید اسلامی ، ابزار  استصناع و فیوچر مشکل خاصی ندارند ولی بحث بر سر استفاده از ابزارهای اختیار معامله است که در این زمینه اشکال فقهی وجود دارد .

شاهین شایان آرانی  ادامه داد : توجیه فقهی در مورد قراردادهای اختیار خرید و فروش  به صورت مجزا برای فعالان بازار  روشن نیست . گرچه کمیته فقهی سازمان بورس و اوراق بهادار آن را تایید کرده است  ولی ابهام  در این زمینه  برای سرمایه گذاران  وجود دارد و بسیاری از فعالان بازار خواستار  توضیحات دقیق سازمان بورس در این رابطه هستند .

وی استفاده از ابزار های مختلف مالی را برای  پویایی بازار سرمایه لازم دانست و آن را مشروط بر تکامل  یافتگی بازار اعلام کرد و ادامه داد :بازار سرمایه ایران در بعضی زمینه ها بسیار تکامل یافته است ولی ازبعضی جهات  احتیاج به پیشرفت دارد و ورود  ابزارهای جدیدی که نتواند تمام زمینه ها را پوشش دهد  و بازار همراه با  آن ابزار ، رشد نیافته   باشد و در حجم پایین تر از ابزارها  استفاده شود ،  چندان جالب به نظر نمی رسد .

 دکتر شاهین شایان آرانی ورود ابزارهای مالی جدید را بدون فرهنگ سازی  میسر ندانست و بیان داشت : برای  رواج این ابزار در بازار سرمایه فرهنگ سازی و برگزاری  نشست های تخصصی و ارایه توضیحات مفصل به فعالان  بازار لازم است و بر عهده  متولیان این امر است  که در این رابطه  اقدام نمایند .

وی در خصوص افراد استفاده کننده از این ابزارها توضیح داد : این ابزارها به دلیل پیچیدگی هایی که دارند   باید  توسط افراد حرفه ای  و نهاد های متخصص استفاده شوند که معمولاً سازمان ها  و  یا نهاد های خاص و گاهی  اوقات افراد حقیقی  با سرمایه و تجربه بالا می توانند در این گروه قرار بگیرند.

وی خاطر نشان ساخت : به دلیل ریسک بالای این ابزار در بسیاری از بازار های مالی  دنیا برای افراد استفاده کننده مجوز های خاصی در نظر گرفته می شود  و طبق رتبه بندی  اجازه برخورداری از ابزار های مدیریت ریسک داده می شود و در ایران نیز باید همراه با ورود ابزار های مالی برای مجوز فعالیت در این زمینه ها اقداماتی انجام گیرد .            

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر