رفتار شناسی سهام در بورس اوراق بهادار تهران

سرمایه گذاران فعال در بورس اوراق بهادار کشور همواره برای خرید و فروش سهام به تحلیل های خود یا مشاورین سرمایه گذاری خود و همچنین اخبار پیرامون شرکت اتکا می نمایند ، در حالی که توجه به رفتار سهم های مختلف نیز ، یکی از عوامل فوق العاده اثرگذار در افزایش و کاهش قیمت یک سهم است که البته در تحلیل های تکنیکی تا حدی به این رفتار توجه می شود .
در این گزارش بورس نیوز به بررسی رفتار جالب چند سهم بازار سرمایه کشور پرداخته است که می تواند در سرمایه گذاری های بورس بازان کشور مفید واقع شود .
بانک سینا ، مخابرات و جدیداً همراه اول سه سهمی هستند که تحت هدایت مخابرات ، افت و خیز قیمتی می کنند به گونه ای که اگر شما یکی از این سه سهم را در پرتفوی خود داشته باشید می توانید از تحولات مثبتی که در مخابرات رخ داده است منتفع و یا از تحولات منفی آن متضرر شوید .
از دیگر نکات جالب توجه این سه سهم ، ثبات نسبتاً طولانی مدت و سپس رشد به یکباره و هیجانی می باشد ، به گونه ای که تقریباً شاهد یک رشد پلکانی در آنها هستیم و معمولاً ضرر و زیان چندانی را نصیب سهامداران خود نمی کنند ، هر چند که ممکن است تا مدت ها منجر به راکد شدن سرمایه تان شوند بنابر این رشد سریع و افت تدریجی رفتار غالب این سهام می باشند.
گل گهر و چادر ملو که به دوقلوهای سنگ آهنی بورس شهرت دارند نیز تقریباً رفتار مشابهی در بازار سرمایه دارند اما رفتار جالب توجه آنها صعود دفعتی و با شدت و نزول های تدریجی است به گونه ای که روزهایی که شاهد اقبال بازار به آنها هستیم حجم معاملات بالا سبب رشد خوبی در قیمت آنها می شود اما معمولاً در روز های منفی و همراه با عدم اقبال چون شاهد حجم کمی در معاملاتشان هستیم ، افت تدریجی را نیز شاهد می باشیم و تا حدی سرمایه گذاری معادن و فلزات به رشد نزول این دو سهم واکنش سریع نشان می دهد البته در حال حاضر بیشتر سرمایه گذاری معادن و فلزات وابسته به حرکتهای ملی مس است .
بنابر این بالارفتن آسان و پایین آمدن مشکل رفتار غالب این دو سهم در بورس می باشد . بیمه البرز نیز از دیگر سهم های جالب بازار است که برخلاف سهم های قبلی که رشد و افت تدریجی را دنبال می کردند افت های دفعتی و رشد های تدریجی را در نمادش مشاهده می کنیم. این مسئله به گونه ای است که در روزهای مثبت بازار شاهد نوسان های مثبت زیر یک درصدی این سهم هستیم ولی در روزهای منفی بازار این سهم به راحتی و سرعت تا محدوده منفی 4 درصدی نیز افت می کند .
بیمه دانا از دیگر سهم هایی است که به اخبار منفی بازار واکنش های سریعی نشان می دهد ولی در مقابل اخبار مثبت به سختی رشد قیمت را تجربه می کند که البته عرضه اولیه وحشتناکش اثرگذارترین عامل برای رفتار آن می باشد .
تجهیزاتی های بورس نیز که در اثر پذیری از شایعات شهره عام و خاص می باشند تحت رهبری صدرا ، افت و خیز می کنند و برخلاف سهم های قبلی ذکر شده به همه اخبار ، شدیداً واکنش نشان می دهند.
یعنی به محض ورود اخبار مثبت می توانیم نظاره گر صف خرید و به محض اخبار منفی می توانیم نظاره گر صف های فروش در این نمادها باشیم به عبارتی دیگر سهام این گروه صعود و نزول هایشان دفعتی است .
"خصدرا " ، " فاراک " ، " فاذر " ، " رمپنا " و " حفاری " به ترتیبی که ذکر شد بیشترین و کمترین حساسیت ها را به اخبار پیرامونی داشته و نمادشان با صف های خرید و فروش بسته به نوع خبر های رسیده همراه می شود .
سهام گروه دارویی بورس نیز از سهم هایی هستند که به علت تقسیم سود خوب در مجامع بیشتر در اختیار حقوقی های بورس هستند و چندان به حقیقی های تازه وارد و با سرمایه کم توصیه نمی شوند ، زیرا روزانه معاملات اندکی را شاهد هستند و نقد شوندگی پایینی دارند . معمولاً در نیمه دوم سال قیمت سهام این گروه با توجه به افزایش سرمای هوا و فروش خوب محصولاتشان افزایش می یابد و خریدشان در نیمه اول و فروش در نیمه دوم می تواند بازده خوبی به سهامدارانشان بدهد .
در گروه فلزات اساسی بورس ، ملی مس ایران از جمله سهم هایی است که به سرعت در مقابل عوامل منفی که اصلی ترین آن کاهش قیمت های جهانی است واکنش نشان داده و قیمتش کاهش می یابد اما در مقابل عوامل مثبت با توجه به حجم مبنای بالای خود رشدی که شایسته این سهم می باشد معمولاً رخ نمی دهد و آن سهم به دلیل فروش سهامداران عمده در این نماد است .
در گروه روی بورس نیز تقریباً شاهد همین منوال هستیم یعنی قیمت سهام شرکتها معمولاً با کاهش اندکی در قیمت های جهانی به سرعت افت می کند در مقابل افزایش قابل توجه قیمت های جهانی فلزات اساسی نیز نمی تواند به سادگی قیمت سهام این گروه را تا حد مورد انتظار افزایش دهد .
در گروه بانکی بورس سهام بانکهای دولتی معمولاً بسیار سنگین حرکت کرده و زمان زیادی برای رشد یا افت آنها صرف می شود اما در بانکهای خصوصی شاهد معاملات حجیم و روانتری می باشیم . البته شاید سهام بانک اقتصاد نوین به نوعی تافته جدا بافته بانکهای خصوصی بورس باشد که سهام آن در دست عده خاصی بوده و روند قیمتی آن ارتباطی با مثبت و منفی شدن کل بازار ندارد .
این ها نمونه هایی از رفتار سهم های مختلف بورس می باشد که می تواند در تصمیم گیریهای سرمایه گذاران بازار سرمایه کشور کمک کننده و راه گشا باشد . البته شایان ذکر است امکان عوض شدن این رفتارها با توجه به شرایط بازار وجود دارد.
