بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۰۴ مهر ۱۳۹۱ - ۰۷:۰۵

«پاشنه آشيل» سياستمدار كهنه كار

کد خبر : ۷۶۹۰۷
سيد علي محقق
معلوم نيست چند سال بايد طول بكشد تا خاطرات «اكبر هاشمي رفسنجاني» از روزهاي اول تا سوم مهرماه سال 1391 به بازار بيايد. اما هر زمان كه اين اتفاق بيفتد، روزنگاري‌هاي هاشمي از ايام اول مهر91 براي بسياري خواندني خواهد بود. در اين سه روز ايران، شاهد حادثه فراگير سياسي يا اقتصادي، اجتماعي مهم و خاصي نبود. اما براي خانواده رئيس مجمع تشخيص مصلحت نظام، رئيس سابق مجلس خبرگان و رئيس جمهور و رئيس مجلس اسبق كشور، روزهايي التهاب آور، بحراني و متفاوت از همه روزهاي 34 سال گذشته بود. ديروز اما اوج اتفاقات پيش آمده براي خانواده و آقازاده‌هاي آيت الله بود. در اين روز خاص به جز شخص هاشمي رفسنجاني همه اعضاي اين خانواده در محدوده اوين حضور داشتند و به طور قطع پدر در منزل كمي تا قسمتي خونسرد وقايع را از دور دنبال مي‌كرد و احتمالا سراغ قلم و دفتر خاطره نويسي اش را هم گرفت.
«مهدي هاشمي» شب قبل و پس از سه سال پرماجرا، از سفر لندن به تهران بازگشت. او پس از ديدار شبانه با پدر، در اولين ساعات اداري صبح، برگ احضاريه به دست راهي دادسراي امنيتي شد. خواهرش فائزه هم از دو روز پيش در زندان اوين و در يك قدمي همين دادسرا حكم شش ماه حبس خود را از دو روز پيش آغاز كرده بود. اين محاكمه و آن حبس كافي بود تا دو پسر و يك دختر ديگر آيت الله به اتفاق مادر خود همه ديروز را در حوالي اوين به سر ببرند. گروهي در تدارك ملاقات با فائزه بودند و گروهي ديگر، سند ملك به دست، تعيين تكليف برادر از فرنگ بازگشته خود را انتظارمي كشيدند. اما سندهاي آماده شده براي كفالت به كار نيامد و مهدي به تشخيص بازپرس پرونده و به سياق همه پرونده‌ها و اتهام‌هاي مشابه با قراربازداشت موقت راهي اوين شد تا فرزندان متفاوت و جنجالي آقاي سياستمدار پس از سه سال دوري، همسايه شوند.
برخي همزمان شدن حبس و بازداشت مهدي و فائزه را به آقازادگي اين دو و اختلافات سياسي موجود در كشور نسبت مي‌دهند. از اين رو در روزهاي گذشته شائبه عمدي بون اجراي حكم خواهر در آستانه بازگشت برادر در اذهان تداعي شده است. با اين حال سير دو روزه مراحل قضايي انجام شده در خصوص اتهامات مهدي هاشمي نشان گر اين است كه براي قوه قضائيه و دادستاني كشور پرونده پسر و دختر هاشمي رفسنجاني با باقي پرونده‌هاي اين چنيني فرقي نمي‌كند و به اين پرونده همچون همه پرونده‌هاي قضايي ديگر نگاه مي‌شود. اگر از همزمان شدن اجراي حكم فائزه با بازگشت مهدي بگذريم، - كه آن هم از اختيارات قاضي اجراي حكم بوده است- همه روند دادرسي و بررسي‌هاي صورت گرفته در قبال مهدي هاشمي؛ از لحظه به زمين نشستن پرواز شماره EK977 دوبي در فرودگاه بين‌المللي امام خميني تهران تا عصر ديروز و صدور قرار بازداشت موقت، همه روالي منطقي و بر پايه احكام و آئين نامه‌هاي رسمي قضايي صورت گرفته و حتي و مورد تاييد و پيش بيني وكيل خانواده هاشمي بوده است.
اكبرهاشمي رفسنجاني را دوست و دشمن سياستمداري براي همه فصول مي‌شناسند. او به گواه رفقاي سياسي ديروزش مرد عبور از بحران‌ها و مواجهه مدبرانه با ناملايمات بوده است. او در سال‌هاي مبارزه تا انقلاب، از انقلاب تا جنگ و در همه سال‌هاي پس از جنگ تا كنون، بحران‌هاي زيادي را با توفيق از سر گذرانده است. همه گردنه‌ها و پيچ‌هاي صعب العبوري كه هاشمي در همه چهار دهه گذشته از آنها عبور كرده است، همه از جنس سياست و اموركلان مملكتي بوده است و او نه با تعصب و برخورد احساسي و نه حتي با شخصيت كاريزماتيك خود كه با تدبر و هوشمندي بر آنها فائق آمده و تاكنون هاشمي مانده است. در كنار اين نقطه قوت برجسته اما هاشمي را هميشه يك نقطه ضعف تهديد مي‌كرده است و آن برخورد احساسي و متفاوت او در قبال خانواده بوده است. اين مساله خاص در همه دو دهه گذشته به «پاشنه آشيل» اين پير سپهر سياست بدل شده است.
اين روز‌ها و با بازگشت به ظاهر لجبازانه و پر سر و صداي مهدي به تهران و همزمان شدن اجراي حكم حبس فائزه با اين بازگشت، بسياري از موافقان و مخالفان هاشمي تلكس خبرگزاري ها، قاب تلويزيون‌ها و صفحات روزنامه‌ها را كنجكاوانه در جستجوي واكنش پدر سياستمدار به اويني شدن دو فرزند پي مي‌گيرند. 
آيا سياستمدار پير همچون روزهاي بحراني سال‌هاي پس از انقلاب و آغازين روزهاي دهه 60 و تمامي روزهاي پر التهاب جنگ تحميلي با سياست برخورد مي‌كند يا مانند هر ازگاهي كه بحث فرزندانش شده است با احساسات رقيق پدر و فرزندي خود پا پيش خواهد گذاشت.
عصر ديروز محسن پسر ارشد هاشمي در گفت‌وگو با خبرنگاري درباره واكنش پدرش به بازداشت مهدي و فائزه هاشمي، گفت: «ايشان مي‌گويند، بچه‌هاي من مثل بچه‌هاي بقيه افراد هستند و فرقي بين بچه‌هاي من با بچه مردم نيست. نظر ايشان اين است که نبايد تبعيضي صورت بگيرد و بايد بدون تبعيض با فرزندان ايشان برخورد شود. ايشان از بازداشت مهدي و فائزه نگران نيستند؛حاج آقا به اين بحران‌‌ها عادت دارند.» از اولين واكنش نيمه رسمي و با واسطه هاشمي رفسنجاني به وقايع سه روز گذشته چنين برمي آيد كه هاشمي كمابيش اين دو اتفاق را همين گونه كه پيش آمده است پيش بيني كرده بود. او فكرهايش را كرده است و با خود قرار گذاشته كه از دريچه رويكرد كلان نگر خود به مسائل مملكتي و نه برخورد احساسي پدر و فرزندي به اين ماجرا و حوادث بعدي آن بنگرد. 
سخني كه هاشمي رفسنجاني بر زبان آورده است از يك سوي گوياي اعتماد و اعتقاد قلبي و عقلي وي به ترازوي عدالت و عملكرد حوزه قضايي كشور و شايد عاقبت اين پرونده است و از سوي ديگرهمان واكنش هوشمندانه اي است كه از او به عنوان مرد دلسوز نظام و انقلاب و سياستمدار كهنه كار، انتظار مي‌رفت. 
براين اساس تا اينجاي كار، هم مسئولان امنيتي و قضايي كشور و هم خانواده هاشمي با رويكردي منطقي ومبتني بر نگاهي حقوقي با هدف روشن شدن ابعاد مخفي اتهامات وارده با اين ماجرا برخورد كرده اند. از اين رو عادلانه تر اين است كه افكار عمومي، فعالان سياسي و دانشجويي و همه كساني كه دغدغه اجراي عدالت دارند، نيز به جاي واكنش‌هاي افراطي و فشارهايي كه صرفا به سياسي شدن اين روند دامن زده و اوضاع سياسي كشور و نيز وضعيت حقوقي اين پرونده را پيچيده تر مي‌كند، اجراي امور را به دور از غوغا سالاري، به دستگاه قضايي كشور واگذارند. 
در اين ميانه، چرايي چراغ سبز پدر به پسر در چنين روزهايي و انتخاب اين زمان براي باز شدن پرونده جنجالي مهدي هاشمي يكي از ابهامات و سوال‌هايي است كه ذهن‌ها را به خود مشغول كرده است. طي دو روز گذشته بسيار گفته شده است كه در انتخاب زمان رجوع مهدي به تهران هاشمي چندان نقشي نداشته است و مهدي هاشمي كه خود را نه آقازاده اي وابسته كه فردي مستقل مي‌داند شخصا براي بازگشت تصميم گرفته است. با اين حال مهدي هاشمي در حالي به تهران آمد و راهي اوين شد كه آرايش سياسي كشور در آستانه انتخابات سال آينده تا حدودي در حال روشن شدن است و به طور قطع اين حضور و خبر سازي‌هاي محاكمات پسر آقاي هاشمي و واكنش‌هاي پس از‌ آن تا حدود زيادي بر موازنه قواي سياسي و يارگيري‌هاي سياسي و حتي امور ديگر اثر خواهد گذاشت. يكي از اصلي ترين پس لرزه‌هاي اين بازگشت اين است كه با وجود برخي شنيده ها، از هم اكنون بايد حضور و يا تاثير گذاري تمام قد هاشمي رفسنجاني در انتخابات 24 خرداد رياست جمهوري را تا حدودي منتفي شده دانست
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر