بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۴:۴۵
کد خبر : ۱۵۴۷۱۱

بهار سال گذشته بود که كه استاندار خراسان شمالی اعلام كرد كه بانک مرکزی انحلال موسسه میزان را ابلاغ کرده و بر این اساس تمام اموال منقول و غیرمنقول، بخصوص دارایی های نقدی موسسه میزان در اختیار بانک صادرات قرار می گیرد و این بانک تعهدات سپرده گذاران میزان را طبق قرارداد قانونی اجرایی می کند.

 

موسسه مالی و اعتباری میزان که حوزه فعالیتش با بیش از ۸۰ شعبه عمدتا در استان های خراسان رضوی، جنوبی و شمالی متمرکز بود از دی ماه گذشته با بحران مالی مواجه شد که گفته می شود علت آن سرمایه گذاری این موسسه در شرکت بحران زده پدیده شاندیز بوده است.

 

با بحران مالی این موسسه مالی و اعتباری، سپرده گذاران آن قادر به دریافت سپرده های خود نشده اند که در استان خراسان شمالی مقدار مطالبات ۸۰ هزار سپرده گذار در این موسسه حدود چهار هزار و ۵۰۰ میلیارد ریال است که تاکنون کمتر از یک پنجم سپرده به مشتریان بازپس داده شده است.

 

همچنین به دنبال بدعهدی مدیران موسسه میزان در قبال سپرده گذاران، اعضای هیات مدیره این بنگاه اقتصادی که در مشهد فعالیت داشتند با حکم دادستان عمومی و انقلاب شهرستان مشهد بازداشت شدند.

 

 

۱- مدتی است که موضوع نابسامانی بازار غیر متشکل پولی یعنی نهادهای مالی غیر مجاز از جمله صرافی‌ها، لیزینگ‌ها و موسسات مالی و اعتباری غیر مجاز به معضل اقتصادی کشور تبدیل شده است.

 

۲- یکی از اصول اولیه فعالیت بانک‌ها و موسسات مالی و اعتباری در همه کشورها رعایت خطوط قرمز در ارائه تسهیلات است، مثلا نباید به یک ذینفع واحد بیش از سقف معینی تسهیلات داده شود، نباید نسبت کل تسهیلات به سرمایه بانک، از حد مشخصی تجاوز کند. نباید سهم داراییهای ثابت (نقدشوندگی کم) از کل داراییها بیش از نسبت معینی باشد.

 

گرچه رقم این نسبت‌ها در کشورها نوسان اندکی دارد، اما به هر حال تخلف از این حدود منجر به ورشکستگی بانک یا موسسه مالی شده و به دلیل گسترده بودن ارتباطات مردمی این نهادها منجر به بحران‌های اجتماعی و امنیتی می‌شود. از این رو قوانین و ساختارهای به گونه ای تنظیم می‌شود که عبور از این خطوط قرمز برای خاطیان هزینه مند باشد.

 

۳- چندی قبل با تخلفات شرکت پدیده برخورد شد و به تبع آن تسهیلات چند صد میلیارد تومانی موسسه مالی میزان به پدیده مشکل نقدشنودگی پیدا کرد. چند بهانه دیگر هم دست به دست هم داد تا سپرده گذاران به خارج سازی سپرده های خود از میزان روی بیاورند و میزان را ورشکست سازند.

 

علت این واقعه که هنوز تبعات آن در استان‌های خراسان جمع نشده، عدم رعایت سقف مقرر در ارائه تسهیلات به یک ذینفع واحد بود و همین داستان برای برخی بانک‌ها و موسسه مالی و اعتباری دیگر با کم و زیاد اتفاق افتاده است.

 

۴- معمولا با وقوع بحران مالی برای بانک‌ها و موسسات مالی چند نوع مقصر شناسائی می‌شود:

 

اول بانک مرکزی و ضعف نظارتی آن به عنوان اولین مقصر، دوم اوضاع بد بازار و رکود اقتصادی، سوم عدم تناسب نرخ بهره و تورم، چهارم فساد و تبانی مسئولان مرتبط، پنجم خواب بودن نهادهای امنیتی و نظارتی، ششم برخورد دیرهنگام دستگاه قضایی با متخلفان، هفتم رواج بی اعتمادی و فرهنگ اقتصادی غیر اسلامی و هشتم نقایص قانونی در حوزه مقررات پولی و بانکی.

 

۵- حتما همه عوامل فوق سهمی در نابسامانی بازار غیر متشکل پولی دارند. اما اگر بخواهیم مهمترین عامل را شناسائی کنیم، باید بر مورد آخر دست بگذاریم. مشکل اساسی نقایص قانونی در حوزه فعالیتهای نهادهای بازار غیر متشکل پولی است. نه اینکه دستور العمل و مصوبات قانونی نداریم. البته بعضا هم نداریم. اما در این مورد حداقل مصوبات لازم داریم[۱]. مثلا شورای پول و اعتبار سقف داراییهای ثابت موسسات مالی و اعتباری را ۳۳ درصد کل داراییهای آن تعیین کرده[۲]. نسبت کفایت سرمایه بانک را ۸ درصد تعیین کرده و یا سقف تسهیلات کلان به ذینفع واحد را ۲۰ درصد سرمایه تعیین کرده است[۳].

 

۶- مشکل از اینجاست که مصوبات مهم شورای پول و اعتبار از جمله «کفایت سرمایه»، «تسهیلات و تعهدات کلان» و «ذینفع واحد» ضمانت اجرای لازم ندارد.

 

در موارد تخلف حداکثر این است که بانک مرکزی تذکر می‌دهد یا ادغام می‌کند و در موارد بسیار نادر به قوه قضائیه شکایت می‌کند تا بعد از یک فرآیند زمانبر (به دلیل تبعات امنیتی اجتماعی ورشکستگی بانکها) حکم انحلال بانک یا موسسه مالی صادر شود که آنهم به دلیل همان تبعات هیچ وقت صادر نمی‌شود.

 

به عبارت دیگر قانون هیچ گزینه دیگری جز انحلال ندارد، درحالیکه در درجه اول باید هیات مدیره بانک و موسسه مالی به عنوان مقصران اصلی مجازات کیفری و مالی شوند. اگر تنها همین یک مورد به عنوان ضمانت اجرای عدم تبعیت از مصوبات شورای پول و اعتبار لحاظ شود، بسیاری از نابسامانی‌ها و تخلفات کاهش می یابد.

 

۷- نابسامانی اصلی اینجاست که برخي مدیران بانک و موسسات مالی در یک سپر حفاظتی ناشی از خلا قانونی به سر می‌برند. تخلف می‌کنند و بار خود را می‌بندند و ........دستگاه‌های نظارتی جرات انحلال موسسات مالي را ندارند. اگر نهایتا هم موسسه ای منحل شود، بانک مرکزی و دستگاه‌های نظارتي می‌مانند و مردم ناراضی! این فرآیندی است که ذاتا استمرار دارد. مگر اینکه نمایندگان مجلس برای این حفره بسیار مهم قانونی فکری کنند. البته تا دیر نشده و بحران ورشکستگی مالی بانکها از حد یک شهر و یک استان فراتر نرفته است!

منبع:نیک نیوز

اشتراک گذاری :
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
پیمان
ROMANIA
دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۲
اینقدر سر خط تکراری نذاری جز اینکه مردم خسته پریشان خاطر بشن چیزی عاید مردم نمیشه مردم هم که خودشون میدونند که چقدر اینا کلاهبردار هستند چقدر میخوان با پول مردم سود به جیب بزنند ببسه دیگه
مریم
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۳۰
چرا موسسه مالی و اعتباری میزان ورشکست شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟یعنی میشه 1 روز به جای این جمله خنده دار تکراری نوشته باشه پول سپرده گذاران بدبخت بی کس داده شد؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟؟نه نمیاد اونروز.خدایا خسته ام از این همه دروغ
اسماعیلی
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۶:۴۱
باسلام واقعا این قضیه میزان شگفت انگیزه چطورمسیولین به بانک مرکزی اجازه میدن که برای ملیونهانفرخراسان بزرگ اینقدرنارضایتی بوجودبساره
یک تحقیق بکنیدببینید مردم چی میگن استانهای خراسان بزرگ همیشه به اعتقادبه نظام مشهوربودن یک تحقیق انجام بدیدببینید حالاچه وضعی بوجودامده
اقایان دلواپسان واقعا دلواپس این همه نارضایتی نیستن وضعیتی برای مردم خراسان بوجودامده که کارایی که هیچ موقع توخراسان بزرگ شاهدش نبودیم متاسفانه الان علنا درکوچه خیابان گفته میشه این جریانات استان بیش ازده ملیون نفوس این مملکت رو مستقیم یاغیرمستقیم بدبخت کرده ایا واقعا کاریکه بانک مرکزی کرده تشویش اذهان ملیونهانفروایجادنارضایتی اونهم برای موضوعیکه هم ازجهت مبلغ درسطح ملی بسیارناچیزه وهم براحتی قابل حله وهرپولیم برداشت بشه دوباره تویکی ازهمین بانکهای این مملکت میره قابل حله من شک ندارم دسیسه هایی درکاره تا بدخواهان نظام ورهبری مردم روبرعلیه نظام بشورونن
مسیولان دلسوز نظام روهشدارمیدم یک توطیه درکاره وگرنه حالادیگه همه میدونن میزان مجوزداشته وبهمین دلیل بانک مرکزی بایدهمان اول تمام پولومردمومیداد
ولی خدانگزره ازاونهاییکه قصدصدمه به نظام مقدس ماکه باخون شهدا امنیتش بدست امده دارند
حسین
GERMANY
دوشنبه ۳۰ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۷:۱۵
مسئولان محترم تا حالا فکر کردند برای انها دروغ گفتن یک چیز عادی شده است .اگر مسئولی شلوار جین بپوشدبا او برخورد میشود ولی دروغ بگویدبرخوردی در کار نیست .زشته درباره موسسه میزان هر روز یک حرفی میگوید بس کنید بخدا خسته شدیم
بی نظر
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
سه‌شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۰۹:۲۳
آقای ثروتی که چند روز پیش فرمودن مردم با مراجعه به شرکت پدیده فعالیت های خود را ادامه دهند.!!!!
مرد حسابی مگر سهامداران چه فعالیتی قراره انجام بدن
این بنده خداها پول سهامشونو میخوان که الان بصورت یک حواله بی ارزش رو دستشون مونده
کدوم فعالیت ؟ شما ظاهرا موضوع پدیده رو با یک موضوع دیگه اشتباه گرفتی سر صبح از خواب پاشدی و یک موجی دادی دیگه....
اصلا نماینده بجنورد چه ربطی به پدیده داره
نصف بدبختیای ما اینه که هر مقامی خودش رو در هر موضوعی دخالت میده پس فردا باید شاهد باشیم وزیر آموزش پرورش و رییس کانون پرورش فکری کودکان هم در مورد پدیده نظر بدن
انتظاری
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
سه‌شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۰۵
با تقدیر از خبر رسانی و درج نظرات مخاطبین
این دولت و مجلس هر دو در برابر زیاده خواهی های اختلاس کنندگان که مشخص است از سوی کدام ... می باشند باید در انتخابات دولت و مجلس در آینده نزدیک تغییر و بر کنار شده تا شاهد محاکمه مردمی اختلاس کنندگان و همدستان آنها در کشور باشیم. منتظر زیاد نمی مانید
هوالحق
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
سه‌شنبه ۳۱ شهريور ۱۳۹۴ - ۱۵:۱۹
ما اعضای کمپین هو الحق تا ایجاد تغییر در مجلس حد اقل در خراسانها و در اینده دولت در انتخابات آینده جهت ایجاد کشوری پاک از اختلاس تمام تلاش خود را انجام داده و می دهیم.همانا او حق و درست است.