بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
سه‌شنبه ۲۳ ارديبهشت ۱۴۰۴ - ۰۰:۵۳

آیا باید منتظر افزایش قیمت‌ها در بازار روغن باشیم؟

آیا باید منتظر افزایش قیمت‌ها در بازار روغن باشیم؟
رئیس انجمن غلات گفت: دولت سیاست سهمیه‌بندی واردات کالاهای اساسی را پیش گرفته و این سیاست می‌تواند به کاهش عرضه برخی کالاهای مصرفی مردم بینجامد. نیاز به واردات گوشت گرم گوسفندی در سال گذشته و کاهش عرضه روغن خوراکی در سال جاری از پیامدهای این سیاست است.
کد خبر : ۲۹۴۶۸۷
نویسنده :
مینا علیزاده

به گزارش بورس‌نیوز، کاوه زرگران، رئیس انجمن غلات ایران در مصاحبه‌ای به بررسی تأثیر سیاست جدید دولت در زمینه سهمیه‌بندی واردات کالاهای اساسی بر تأمین نیازهای مصرفی مردم پرداخت و بیان کرد: دولت از نیمه سال گذشته، سیاست سهمیه‌بندی واردات کالاهایی که ارز ۲۸۵۰۰ تومانی دریافت می‌کنند را به اجرا گذاشته است. در این راستا، وزارت کشاورزی بر اساس سابقه وارداتی شرکت‌ها در پنج سال گذشته، سهمیه‌هایی برای واردات غلات تعیین می‌کند و ثبت سفارش‌ها انجام می‌شود. در این فرآیند، وزارت کشاورزی سهمیه و وزارت صمت سقف واردات را مشخص می‌کند.

وی خاطرنشان کرد: وزارتخانه‌های کشاورزی و صمت با همکاری سیاست‌های ارزی بانک مرکزی، این شیوه را انتخاب کرده‌اند تا ورود کالا به کشور تحت کنترل قرار گیرد و به نوعی دولت قصد دارد تا واردات کالاهای اساسی را مدیریت کند.

زرگران افزود: در گذشته، واردکنندگان کالاها را وارد و در بنادر تخلیه می‌کردند و پس از تخصیص ارز، کالاها ترخیص می‌شدند، اما با توصیه بانک مرکزی، این رویه تغییر کرده و اکنون واردکنندگان باید قبل از واردات، سهمیه خود را دریافت کنند.

وی گفت: مراحل ابتدایی این طرح در دولت سیزدهم آغاز شده بود و اجرایش به دولت چهارده موکول گردید.

رئیس انجمن غلات ایران به تأثیر این سیاست بر تولید و عرضه کالاهای مصرفی مردم اشاره کرد و گفت: وجود کالاهای اساسی به عنوان مواد اولیه تولید می‌تواند به ایجاد رقابت بین تولیدکنندگان منجر شود و این رقابت گاهی باعث می‌شود که محصولات صنایع مصرفی با قیمت پایین‌تری در دسترس مردم قرار گیرد. اما با سهمیه‌بندی ورود کالا، نیاز به رقابت کاهش یافته و قیمت‌ها با سقف مجاز به فروش می‌رسند.

زرگران تصریح کرد: این سیاست ممکن است به کاهش عرضه برخی کالاهای مصرفی نیز منجر شود. به عنوان مثال، با آغاز سهمیه‌بندی واردات روغن خام، شاهد کاهش عرضه روغن خوراکی در بازار بوده‌ایم.

وی ادامه داد: دولت همچنین تصمیم به این گرفته که واردات کالاهای اساسی مشروط به خرید کالای مشابه تولید داخلی باشد، که این موضوع نیز برای تولیدکنندگانی که به مواد اولیه نیاز دارند، مشکلاتی را به وجود می‌آورد. به همین دلیل، وفور کالاهایی مانند روغن در سال جاری مشابه سال‌های گذشته نخواهد بود، زیرا دسترسی به مواد اولیه دشوار شده است.

رئیس انجمن غلات اظهار داشت: به دنبال همین سیاست، در نیمه دوم سال گذشته کشور با کمبود گوشت گوسفندی به دلیل کمبود خوراک دام مواجه شد و حجم زیادی از گوشت تازه گوسفندی با تخصیص ارز ۲۸۵۰۰ تومانی از استرالیا، کنیا، قزاقستان و روسیه به ایران وارد و در بازار عرضه گردید.

زرگران در پاسخ به سوالی درباره میزان تأمین غلات از تولید داخلی و واردات، گفت: در سال‌هایی که بارش خوب باشد، حدود نیمی از نیاز جوی مصرفی کشور از تولید داخلی تأمین می‌شود و نیمی دیگر عمدتاً از روسیه وارد می‌شود. در خصوص گندم، در برخی سال‌ها خودکفا بوده‌ایم و در برخی سال‌ها ۲۰ تا ۳۰ درصد نیاز کشور از طریق واردات تأمین می‌گردد، به طور کلی واردات گندم بین ۲ تا ۷ میلیون تن در سال نوسان دارد.

وی افزود: ۹۰ درصد ذرت مصرفی کشور از برزیل، اوکراین و روسیه تأمین می‌شود و بیش از ۹۵ درصد کنجاله سویا و دانه سویا مصرفی ایران نیز وارداتی است که بیشتر از آمریکای جنوبی و قدری هم از اوکراین به کشور وارد می‌شود.

 

 

انتهای پیام/

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر