بورس‌نیوز، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
جمعه ۰۶ دی ۱۳۹۲ - ۱۸:۳۰
کد خبر : ۱۱۳۵۵۹
روزنامه حریت ترکیه نوشت: انتظارات پس از دیدار  نمایندگان ایران 1+5 و دستیابی به توافق موقت، نسب به حل بحران هسته ای بالار رفته است.

به گزارش سرویس بین الملل «انتخاب»،‌امریکا، اروپا، اسرائیل و کشورهای عرب ادعا می کنند که ایران برخلاف ان پی تی در جهت برنامه هسته ای نظامی حرکت می کند. ایران تاکید می کند که مقاصدش صلح امیز است.

با توافق ژنو، پس از سال ها مذاکره و تحریم های شکست خورده، طرفین  نخستین گام را برای رفع نگرانی های یکدیگر برداشته اند. هدف نهایی، مذاکره بر سر توافق نهایی در جهت پایان دادن به بحران هسته ای است.

بدون شک، ایران از دستیابی به راه حل، بیشتر نفع می برد تا درگیری و مناقشه. لغو تحریم های آمریکا و اروپا فرصت نفسی تازه به اقتصاد ایران می دهد.

این توافق برای آمریکا نیز منافعی در بر دارد از جمله حل بحران هسته ای و جلوگیری از یک رویارویی نظامی که می توانست باعث بی ثباتی خاورمیانه شود.

توافق نیز می تواند راه را برای توافق های بیشتر بر سر مسائل مهم منطقه از جمله سوریه و جلوگیری از درگیری فرقه ای در عراق و مبارزه علیه القاعده هموار کند.

در این میان جایگاه ترکیه دچار تغییراتی می شود. این کشور برای مدتی، بازیگری منطقه ای بود که به شدت به حل مسئله هسته ای تمایل داشت. حتی تلاش هایی در این زمینه کرد اما موفق نبود.

در همین حال، جنگ داخلی در سوریه موجب شکاف بین ایران و ترکیه شده است. اما انکارا به هیچ وجه از بی ثباتی بیشتر در منطقه نفعی نمی برد. 

توافق هسته ای ایران و امریکا حتی می تواند در مورد سوریه نقش مفیدی داشته ابشد. با این حال می تواند منجر به به حاشیه راندن ترکیه در مسائل مختلفی از سوریه گرفته تا عراق و مسئله ی فلسطین و اسرائیل شود.

حریت در ادامه نوشت: با این اوصاف، ترکیه نقشی مخرب در ماجرای توافق ایران و امریکا ایفا نخواهد کرد اما دیگر بازیگران منطقه از جمله عربستان و اسرائیل به گونه ای دیگر فکر می کنند.

اسرائیل نگران است که پرزیدنت اوباما که به دنبال موفقیتی بزرگ در سیاست خارجی است به توافقی رضایت دهد که تضمین های اندک در مورد برنامه هسته ای ایران فراهم کند.

بعلاوه، دولت اسرائیل نگران است که توافق بتواند منجر به ایجاد روابط حسنه بین ایران و امریکا شود. 

عربستان سعودی رقیب اصلی ایران در خلیج فارس به شدت در جهت انزوای ایران فعالیت کرده است.

این کشور در پشت پرده سیاستی تهاجمی علیه ایران در مورد تحریم و حمله ی نظامی اتحاذ کرده است.سعودی ها می ترسند که روابط سازنده ایران با امریکا منجر به ترجیح تهران به ریاض توسط واشنگتن شود.

جای تعجب ندارد که عربستان و اسرائیل نشانه های نگرانی و عصبانیت خود از این موضوع را بروز دهند.  این اظهارات پیامی به حامیان امریکایی اتحاد با عربستان و اسرائیل مبنی بر مخالفت با هرگونه توافقی است که منجر به تقویت ایران شود،‌ است.

اگر اوباما به دنبال فرصتی در جهت رها کردن متحدان منطقه ای امریکا و دستیابی به توافق است،  باید با مخالفان توافق به جنگ و مبارزه رود تا نشان دهد که استراتژی جدید او در خدمت منافع امریکا است. 
اشتراک گذاری :
ارسال نظر