{mosimage}چادرملو بهواسطه موقعيت جغرافيايي کويري داراي آب و هواي خشک و سرد در زمستان و گرم در تابستان است ميزان سرما در شبهاي زمستان گاه تا 16 درجه زير صفر ميرسد و گرماي هوا در تابستان تا 45 درجه بالا ميرود. سرعت باد تا 90 کيلومتر در ساعت هم رسيده است که باعث توفانهاي شن ميشود.
گفتوگو با مديرعامل شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران: سال آينده كشور از واردات زغالسنگ بينياز ميشود
بنابر گزارش بورس نیوز-معدن سنگآهن چادرملو در قلب کوير مرکزي ايران، در دامنه شمالي کوههاي خاکستري رنگ چاه محمد در حاشيه جنوبي نمکزار ساغند بهفاصله 180 کيلومتري شماليشرقي شهر يزد و 300 کيلومتري جنوب طبس قرار گرفته است. چادرملو بهواسطه موقعيت جغرافيايي کويري داراي آب و هواي خشک و سرد در زمستان و گرم در تابستان است ميزان سرما در شبهاي زمستان گاه تا 16 درجه زير صفر ميرسد و گرماي هوا در تابستان تا 45 درجه بالا ميرود. سرعت باد تا 90 کيلومتر در ساعت هم رسيده است که باعث توفانهاي شن ميشود. ذخيره معدن 400 ميليون تن و ذخيره قابل استخراج 320 ميليون تن است و با توجه به ظرفيت توليد فعلي عمر معدن 50 سال خواهد بود.
توليدات شركت و مصرف كنندگان نيز شامل توليدات اصلي شركت كنسانتره، سنگآهن دانهبندي شده (درشت دانه و ريزدانه) و كنسانتره آپاتيت است. مصرفكنندگان محصول سنگآهن، مجتمعهاي فولاد سازي، كه به روش احياي مستقيم مبادرت به توليد محصولات فولادي ميكنند، هستند. سنگآهن بهعنوان ماده اوليه اصلي مورد نياز در صنايع فولاد است. بنابراين يكي از مزيتهاي مهم اقتصادي در توليد فولاد هر كشور، استفاده از سنگآهن داخلي است.
در ايران مجتمع هاي فولادسازي، بهخصوص فولاد مباركه و ذوبآهن اصفهان كاملا از اين مزيت برخوردار هستند. با استفاده از سنگآهن داخلي با توجه به ملاحظات موجود علاوه بر صرفهجوييهاي ارزي، زمينه كاهش عمده در قيمت محصولات فولادي را در اين دو واحد فراهم ميكند.آنچه در ادامه ميخوانيد حاصل گفتوگو با دكتر سعدمحمدي مديرعامل شركت تهيه و توليد مواد معدني ايران پيرامون آخرين وضعيت اين مجتمع معدني و وضعيت توليد ساير مواد معدني كشور است.
خط چهارم طرح توسعه مجتمع سنگآهن چادرملو چه زماني به بهرهبرداري ميرسد؟
خط چهارم توليد كنسانتره از چادرملو بهطور آزمايشي راهاندازي شده و در آينده نزديك برنامه افتتاح رسمي آن را داريم. گندلهسازي كارخانه نيز به مرحله نهايي رسيده و الان در مرحله توليد و آماده افتتاح است. اين كارخانه اكنون در حال توليد است.
توليد سنگآهن تا پايان امسال در مجموع به چقدر ميرسد؟
ما امسال براي نخستين بار در كشور از مرز 20 ميليون تن توليد سنگآهن عبور خواهيم كرد كه ركورد بسيار خوبي است، در حاليكه اين ميزان در سال گذشته حدود 17 ميليون تن بود. توليد سنگآهن كشور مازاد بر نياز داخلي است.
چه ميزان از توليدات سنگآهن در بازار داخلي و چه بخشي از آن به صادرات اختصاص مييابد؟
آن بخشي كه مورد نياز كارخانههاي فولادسازي نيست بهدليل افزايش توليد، مقدار كمي از آن صادر ميشود و براي توسعه سرمايهگذاري معادن سنگآهن هزينه ميشود تا بتوانيم در سالهاي آينده توليد سنگآهن را در سالهاي آتي به ميزان مورد نياز براي توليد 28 ميليون تن فولاد برسانيم و با راهاندازي معادن گلگهر 2، 3 و 4 و سه معدن جديد كه براي سال آينده تجهيز و آمادهسازي آن را در برنامه خواهيم داشت، به اهداف مورد نظر برسيم.
توليد زغالسنگ تا پايان امسال به چه ميزاني ميرسد؟
توليد زغالسنگ در سال جاري قطعا به رقمي بالاتر از سال گذشته خواهد رسيد ضمن اينكه معدن طبس هم راهاندازي شده و در سال 87 كشور از واردات زغالسنگ بينياز خواهد شد. در سال آينده از 5/1 ميليون تن توليد كنسانتره زغالسنگ عبور خواهيم كرد.
ككسازي زرند چه زماني به بهرهبرداري ميرسد؟
ككسازي زرند در دهه فجر امسال آماده افتتاح است و اميدواريم بتوانيم با توليد 400 هزار تن كك در كارخانه زرند، از واردات كك هم در سال 87 بينياز شويم.
انعقاد قرارداد زرشوران چرا به تعويق افتاد؟
زرشوران مراحل نهايي را طي ميكند زيرا ادعايي مبني بر اين كه سيستم ديگري هم وجود دارد كه بتواند شرايط سهلتري را براي استحصال طلا داشته باشد، مورد بررسي قرار گرفت و اكنون مراحل نهايي را ميگذراند و در آينده نزديك با ارائه گزارشي، انعقاد قرارداد زرشوران را به اجرا ميگذاريم.
چند طرح اكتشافي در حال اجرا داريد؟
در مجموع 32 طرح اكتشافي در شركت تهيه و توليد مواد معدني در حال اجراست و بيشتر جهتگيري ما در سنگآهن، زغالسنگ، طلا و عناصر فلزي است كه خوشبختانه در حال بهدست آوردن نتايج جديدي هستيم.
اقدامات دولت نهم در بخش معدن چه بوده است؟
ما در 5/2 تا 3 سال گذشته در بخش سنگآهن توانستيم حدود يك ميليارد تن سنگآهن اكتشاف كنيم كه اين يك عملكرد فوقالعاده است و در بخش زغالسنگ نيز حدودي 450 ميليون تن اكتشاف داشتيم اميدواريم در راهاندازي معادن جديد سنگآهن از جمله معادن سنگآهن گلگهر 4، جلالآباد كه اكنون فعال شده، چاهگز كه در مرحله تجهيز است، ميشدوان كه فعال شده و زاعيا و معادني كه سال آينده راهاندازي خواهيم كرد و معادن جديدي كه اكتشافات آنها تكميل شده مثل آنومالي شمالي بتوانيم در افزايش اكتشاف مثمرثمر باشيم.
در مورد كاهش حوادث معدني آخرين وضعيت چيست؟
در تمام موارد با وجود اينكه ساعات كار مفيد در 8 ماهه امسال نسبت به سال قبل بيش از 20 درصد افزايش يافته و به 36 ميليون ساعت رسيده، در تمام موارد شامل ضريب شدت حوادث، تكرار حوادث و تعداد حوادث، كاهش آمار داشتيم و با خريد تجهيزات، آموزشهاي مكرر، بازديدهاي مداوم و استفاده از كارشناسان خبره شرايط مساعدتري داشتيم و توانستيم شرايط را به حد مثبت هدايت كنيم اما اعتقاد داريم هنوز جا براي كار و رسيدن به شرايط بهينه وجود دارد كه در اين خصوص برنامهريزي كردهايم و خوشحال هستم كه بگويم براي نخستين بار سيستم راديومتري را در معادن زغال ايجاد كرديم و اكنون به دنبال سيستمها و تكنيكهاي جديدي براي افزايش ضريب ايمني در كار معادن هستيم.