{mosimage}سهام شرکت های پتروشیمی پس از اعلام و انتشار خبر آزاد سازی نرخ محصولات پتروشیمی و همچنین لغو مالیات بر صادرات فرآورده های نفتی، طی هفته گذشته روند مثبتی را تجربه نکرد.
آزادسازی قیمت محصولات پتروشیمی، اشک ها و لبخند ها
بنا بر گزارش بورس نیوز-سهام شرکت های پتروشیمی پس از اعلام و انتشار خبر آزاد سازی نرخ محصولات پتروشیمی و همچنین لغو مالیات بر صادرات فرآورده های نفتی، طی هفته گذشته روند مثبتی را تجربه نکرد.
به گزارش بورس نیوز- شرکت هایی چون پتروشیمی اراک و اصفهان طی روزهای گذشته معامله های رضایت بخشی را نداشته و سهام آنها بیشتر در قیمتهای منفی معامله شده اند. پتروشیمی خارک نیز که تا روز گذشته روند مثبتی داشت در این روز ( سه شنبه11/10/86) روند منفی را تجربه کرد و در این میان پتروشیمی آبادان نیز از روند مثبتی برخوردار نبود.
در همین حال به اعتقاد کارشناسان بازار سرمایه آزادسازی محصولات پتروشیمی علاوه بر تاثیراتی روی سهام پتروشیمی ها، می تواند برای شرکت هایی که خوراک اولیه آنها نفتا است، تاثیر منفی داشته باشند به این دلیل که این شرکت ها در صادراتی که در گذشته داشته اند، فروش محصولاتشان با قیمت هایی نزدیک به قیمت های جهانی به فروش می رسید در نتیجه اجرای این قانون در قیمت فروش محصولات آنها افزایش چشمگیری نخواهد داشت از سوی دیگر تصویب این قانون موجب می شود که قیمت خوراک آنها افزایش یابد به این دلیل این احتمال در بین سرمایه گذاران ایجاد شده که سود این شرکتها با آزاد سازی تا حدودی کاهش یابد.
همچنین برای برخی از شرکت های پتروشیمی که مواد اولیه آنها گاز است آزاد سازی قیمت مواد اولیه قیمت آنها را به شکل قابل توجهی افزایش نمی دهد در نتیجه شرکت هایی چون پتروشیمی خارک که مواد اصلی اولیه آن گاز است تغییر و تاثیر چندانی را تجربه نمی کند و به نظر نمی رسد سهام آنها دچار تغییرات ناگهانی شود. به گفته ناسوتی فرد کارشناس بازار سرمایه با? آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی به نظر می رسد وضعیت سهام شرکتهای پتروشیمی از حالت ابهام به حالت یقین و اطمینان تغییر یافته و این شفافیت و مشخص بودن وضعیت، موجب بهبود شرایط کلی پتروشیمی ها شود. بنابر این می توان امیدوار بود که در صورت اجرای صحیح این قانون سردرگمی و مشکلات ناشی از وجود قیمت گذاری های دولتی از این شرکت ها رخت بربندد که این موضوع هم می تواند در وضعیت سودآوری آنها تاثیرگذاری مثبت داشته باشد.
بر اساس گزارش های موجود، عدم آزاد سازی نرخ محصولات پتروشیمی سالانه با رانتی حدود 569 میلیارد تومان همراه بوده است.
علی خرم نژاد کارشناس بازار سرمایه در گفتگو با بورس نیوز با اشاره به اینکه با آزاد سازی محصولات پتروشیمی این رانت به شرکت های پتروشیمی باز می گردد می گوید: (( بازگشت رانت و سوددهی آن از دلالان به شرکتها سود مناسبی را برای سهامداران ایجاد می کند. از طرف دیگر بیشترین تاثیر آزادسازی بر شرکت های خارج از بورس و دولتی خواهد بود چون قیمت گذاری دولتی داشته اند. اما شرکت های خصوصی که در بورس فعال هستند به دلیل آنکه صادراتشان در بازارهای جهانی انجام می شود سوددهی برای آنها شناسایی نمی شود.
اما در مورد محصولات داخلی شان چون مواد اولیه خود را با تخفیف دریافت می کنند با حذف این تخفیف محصولاتشان افزایش قیمت می گیرد که با آزاد سازی این ویژگی حذف شده بنا بر این نفعی نمی برند. ))
وی درباره سهام شرکتهای پتروشیمی های فعال در بورس می گوید. (( پتروشیمی اراک چون بیشترین فروش داخلی را دارد بیشترین سود سهام درنتیجه آزادسازی برای آن شناسایی می شود. پس از این شرکت پتروشیمی اصفهان، آبادان و خارک قرار دارند. اما از آنجایی که در شرایط فعلی، بازار یک دوره هیجان و اساسی را می گذراند توصیه می شود سهامداران در خرید و یا فروش سهام های پتروشیمی با دقت تر عمل کنند. ))
در این زمینه حسین صالحی کارشناس کارگزاری بانک کشاورزی نیز در خصوص تاثیر آزادسازی نرخ محصولات پتروشیمی در بازار می گوید: (( در وهله اول مهم این است که به دنبال آزاد سازی، نرخ خوراک آزاد شود و یا نرخ معافیت مالیاتی و صادراتی حذف شود. با این دیدگاه می توان گفت برای پتروشیمی خارک چون تنها سه در صد فروش داخلی دارد حذف معافیت مالیاتی و صادراتی به ضرر آن است اما برای پتروشیمی آبادان که 60 در صد داخلی دارد آزاد سازی نرخ محصولات سودمند است، پتروشیمی فارابی نیز چون محصولاتش را در بازارهای داخلی گران به فروش می رساند این آزاد سازی تغییری برای آن ایجاد نخواهد کرد. اما چون مواد اولیه اش را از پتروشیمی اراک و شرکت بازرگانی پتروشیمی دریافت می کند بهای مواد اولیه اش بالا رفته به نفع او نخواهد بود.
اما پتروشیمی اراک و اصفهان نیز چون 30 درصد مواد اولیه خود را با تخفیف می گیرند با آزاد سازی، این 30 در صد حذف خواهد شد و پتروشیمی اصفهان هم چون 75 در صد صادرات خارجی دارد تنها 25 درصد فروش داخلی اش تحت تاثیر قرار خواهد گرفت. همچنین پتروشیمی شیراز که عمده ترین فروش داخلی را دارد و مصرف تولیداتش در صنایع کشاورزی و نظامی است به همین خاطر آخرین شرکت پتروشیمی خواهد بود که نرخش آزاد می شود اما اگر نرخ محصولات پتروشیمی نظامی و کشاورزی آزاد شود این شرکت اولین پتروشیمی خواهد بود که قیمت و ارزش سهام آن افزایش خواهد یافت. ))