بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۲۴ دی ۱۳۸۶ - ۱۵:۴۸
کد خبر : ۱۱۵۳۲

دیدگاه‌یک کارشناس مسایل اقتصادی در مورد رشد شاخص سهام در بورس

بورس اوراق بهادار تهران برای پنجمین بار در دو سال گذشته شاهد عبور شاخص قیمت از مرز ‪ ۱۰هزار واحد بود و این در حالی است که شاخص با رشدی حدود ‪ ۵۸واحد ، به این رقم بالغ شده است.

به‌گفته کارشناسان ، افزایش شاخص بورس در روزها و هفته‌های اخیر به دلیل رشد قیمت سهام دو گروه سیمان و خودرو بوده است.

یک کارشناس بازار سرمایه روز دوشنبه در گفت و گو با خبرنگار ایرنا، افزایش شاخص بورس اوراق بهادار را مقطعی دانست و گفت: بخش تولید در زمان حاضر با موانعی نظیر افزایش قیمت مواد اولیه داخلی و خارجی به‌دلیل افزایش قیمت نفت مواجه شده است.

"عباس هشی" با بیان آنکه، بازار سرمایه مکانی برای معامله سهام شرکت -های سهامی عام است، اظهار داشت: شرکت‌های سهامی عام بخش کوچکی از کل اقتصاد کشور هستند وعملیات بازار سرمایه نیز بیش از ‪ ۱۰درصد تولید ناخالص ملی (‪ (GNPنیست.

این اقتصاددان گفت:از آنجایی که قیمت سهام بر اساس سوددهی شرکت‌ها تعیین می‌شود، سوددهی شرکت‌ها روند رونق و رکود اقتصاد کشور را نشان می‌دهد.

وی افزود: در صورتی که فعالان اقتصادی فعالیت مناسبی انجام داده‌و میزان سوددهی بنگاه‌های اقتصادی را افزایش دهند، قیمت سهام ارتقا یافته و در صورتی که بنگاه‌ها نتوانند فعالیت مناسبی داشته باشند، قیمت سهام آنها افت خواهد کرد.

به گفته وی، شاخص گزارشی از قیمت سهام و وضعیت شرکت‌های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار است .به عبارت دیگر شاخص "میزان الحراره" اقتصاد کشور است.

هشی با بیان آنکه،روند رو به رشد شاخص نشان‌دهنده بهبود وضعیت اقتصادی شرکت‌های سهامی عام است، افزود: بهبود این شاخص روزنه رونق اقتصادی کشور است.

این کارشناس مسایل اقتصادی افزایش شاخص را به دو بخش مصنوعی و واقعی تقسیم بندی کرد و افزود: متغییر بودن شاخص و یا ثبات نسبی در آن نشان دهنده مصنوعی و یا واقعی بودن شاخص است.

وی گفت: از آنجایی که بورس بر اساس وظایف نظارتی خود به معاملات و عملکرد هیات مدیره‌ها و کارگزاران باید نظارت داشته باشد می‌تواند از ایجاد شاخص‌های مصنوعی جلوگیری کند.

هشی سپس حسابرسان و هیات‌های مدیره را از دیگر ارکان نظارتی بورس اعلام کرد و افزود: البته هنوز آیین نامه حاکمیتی هیات‌های مدیره اجرایی نشده و بورس می‌تواند پس از اجرایی شدن این آیین نامه از این طریق نیز نظارت خود را افرایش دهد.

وی در ادامه اظهار داشت : با توجه به اینکه ‪ ۸۵درصد از سهام شرکت‌های پذیرفته شده در بورس متعلق به دولت و شرکت‌های شبه دولتی است، اختیارات و تصمیمات دولت در خصوص تعرفه‌های گمرکی، حذف و یا افزایش یارانه‌ها و آزاد - سازی قیمت‌ها می‌تواند تاثیرات آنی بر قیمت سهام داشته باشد.

این کارشناس بازار سرمایه افزود: با آزادسازی قیمت سیمان فعالان بازار تصور کردند که سود کارخانه‌ها افزایش می‌یابد و این امر سبب شد تا تقاضا برای سهام سیمان رشد یابد.

وی در خصوص سهام شرکت‌های خودروسازی نیز گفت: دولت در سال‌های گذشته به افزایش تعرفه واردات خودرو اقدام کرده بود که این امر سبب افزایش سود تولیدکنندگان داخلی شده بود.

هشی تصریح کرد: دولت در دو ماه پایانی سال طبق روال سنواتی تعرفه واردات خودرو را کاهش می‌دهد و این امر بر سوددهی شرکت‌های خودروساز تاثیر منفی خواهد گذاشت.

این کارشناس مسایل اقتصادی در پایان گفت: افزایش شاخص بورس اوراق بهادار ناشی از دخالت دولت در تعرفه‌ها و آزادسازی قیمت‌ها است.
?

اشتراک گذاری :
ارسال نظر