حمزه بهاديوند چگيني: مبادلات محصولات پتروشيمي در واپسين روزهاي سال 92 همچنان با قدرت ادامه دارد و رونق بازار طي ماه گذشته اميدواريها را به بهبود اين بازار مهم افزايش داده است. در دو ماه گذشته دو سياست مهم در تالار اين محصولات در بورس كالا اتخاذ شد كه اين دو موضوع در رونق بازار اثرات فراواني از خود بر جاي گذاشتند؛ نخست افزايش دامنه نوسانات قيمتي در اين بازار از 5 درصد به 10 درصد بود كه با تلاش مدير واحد صنايع تكميلي ملي پتروشيمي، وزارت صنعت، معدن و تجارت و بورس كالا عملي شد و اين مساله انگيزههاي لازم را براي ورود عرضه كنندگان به بازار ارتقا بخشيد.
اين مساله به دليل اختلاف قابل توجه قيمت برخي محصولات در بورس و بازار، ضروري بود و بهرغم آنكه پيشبيني اوليه نابساماني بازار و افزايش شديد قيمتها در بورس كالا و به تبع آن بازار بود، اما روند خودتنظيمي بازار طي مدت اخير تا حدي به ثبات بازار منجر شد. اين موضوع با توجه به اينكه در روزهاي پاياني سال قرار داريم و در عين حال خريداران بازار معتقدند قيمتها در سال جديد افزايش خواهند يافت، تقاضاي بازار روند رو به رشدي را پشت سر ميگذارد و اين مساله هم رقابت بازار را قويتر از گذشته رقم زده و هم باعث شده عرضه كنندگان با رغبت بيشتري نسبت به حضور در تالار محصولات پتروشيمي اقدام كنند.
مساله ديگر نيز خروج ثبت سفارش برخي محصولات از كانال بهين ياب است كه اين سياست نيز به گفته محتشمي پور باعث شد ميزان برگشت اين محصولات تا حدي اصلاح شده و تقاضا متوجه اين بازار شود.
به هر حال تالار محصولات پتروشيمي اين روزها منظمتر از بازار به مسير خود ادامه ميدهد، اما انتظار بر اين است كه بازار آزاد اين محصولات نيز از روند بورس كالا تبعيت كرده و به ثبات برسد مضاف بر اينكه تعادل بين بورس كالا و بازار در سال جديد برقرار شود. در اين رابطه نيز مدير معاملات شركت كارگزاري كالاي خاورميانه در گفتوگو با «سنا» اعلام كرد در هفته اخير به محض افزايش عرضه برخي محصولات پتروشيمي در بورس، قيمت آن كالاها در بازار آزاد هم كاهش يافت كه اگر اين روند در همه محصولات ادامه يابد، قيمتها در بازار پتروشيمي به نقطه تعادل ميرسد.
به گفته علي محمدي، در هفتههاي گذشته با وجود اينكه تقاضا براي گروه پلي پروپيلنها در رينگ پتروشيمي بالا بود، اما رشد عرضهها باعث كاهش منطقي قيمتها شد كه اميدواريم رشد حجم عرضهها در بورس ادامه يابد تا تمام توليدكنندگان نياز خود را بهطور كامل از بورس تامين كنند.
وي افزود: يكي از اصليترين مشكلات توليدكنندگان و صنايع پاييندستي در معاملات بورس اين است كه آنها نميدانند محصولي كه اين هفته در بورس عرضه شده، آيا هفته آينده نيز عرضه ميشود يا خير، به اين ترتيب سعي ميكنند فراتر از نياز خود خريد كنند تا اگر هفتههاي بعد محصولي راهي بورس نشد، آنها مشكلي نداشته باشند.
وي تصريح كرد: اما اگر مجتمعهاي پتروشيمي به صورت مستمر و براساس نياز توليدكنندگان كالاهاي خود را در بورس عرضه كنند، هم تقاضا فروكش ميكند و هم قيمتها در رقابت آزاد و منطقي عرضه و تقاضا كشف ميشود. علي محمدي همچنين با اشاره به عملكرد مطلوب بورس كالا در سال 92 اظهار كرد: با توجه به رويكرد مثبت و نگاه ويژه دولت به بورس كالا، اميدواريم كه از سال آينده مسير رشد و توسعه معاملات فيزيكي و كاغذي بورس كالا هموارتر شود.
در اين بين به تحليل «دنياي اقتصاد» سال 93 متفاوت از 92 رقم خواهد خورد و اين تفاوت از ديدگاه هزينههاي توليد، وضعيت بازار داخلي (بورس كالا و بازار آزاد) و بازارهاي جهاني قابل بررسي است. بهطور مختصر ميتوان گفت افزايش هزينههاي توليد از جمله اجراي قانون هدفمندي يارانه ها، افزايش قيمتهاي حمل و نقل، دستمزد، ماليات و... عواملي هستند كه هزينههاي توليدكننده را افزايش خواهند داد و از آنجا كه محاسبات قيمتي در بورس كالا بر اساس قيمتهاي جهاني است تعادل بين قيمتهاي جهاني و قيمت تمام شده، مساله اساسي اين دسته از توليدكنندگان در سال جديد است.
در عين حال، در بازارهاي داخلي نيز انتظار ميرود رونق صنايع در سال 93 انگيزههاي خريد بيشتر را فراهم سازد. پيش بينيها بر آن است كه در بستر يك اقتصاد آرام، سال جديد سالي توأم با حركتهاي واقعي بازار و بدون سفتهبازي باشد و اين مساله ميتواند به رونق بازارهاي داخلي منتهي شود. البته به اين دو نكته بايد موضوع تجارت محصولات پتروشيمي را نيز افزود. حذف يا كاهش محدوديتهاي تجاري، چه از نوع محدوديتهاي دولتي و سياستي و چه از نوع محدوديتهاي ناشي از تحريم ميتواند به رونق اين بخش منتهي شود و انتظار ميرود با توجه به اينكه صادرات با فرض تامين نياز داخل صورت ميگيرد، بازارهاي صادراتي و رونق صادرات به بازار داخل ضربهاي نزند.
پيشبينيها از سال 93 افزايشي است
روزهاي خوش در انتظار پتروشيمي
گروه بورس كالا- سحر نمايشي: با آنكه افزايش نرخ محصولات پتروشيمي در سال جاري و كاهش عرضه اين محصولات در بورس كالا ركود بازار را به همراه داشت، اما با اين حال، يك ماه گذشته رونق بازار مثالزدني بود. با اين حال، بازار محصولات پتروشيمي در حالي قدم به سال 93 ميگذارد كه عواملي همچون افزايش نرخ خوراك گاز مجتمعهاي پتروشيمي، افزايش 2 درصدي نرخ ماليات بر ارزش افزوده و اجراي فاز دوم هدفمندي يارانهها موجب شده پيشبيني اغلب كارشناسان و معامله گران
اين صنعت در ارتباط با قيمت محصولات پتروشيمي در سال آينده افزايشي باشد.
به گفته كارشناسان محصولات پتروشيمي، اگر اين رشد قيمت همانند سال 92 باشد و تحليل درستي به معامله گران در خصوص تاثيرات واقعي اين موضوع ارائه نشود، مجددا با التهاب بازار مواجه خواهيم شد كه در اين مواقع بيشتر اخبار و شايعات به سرعت بر روند بازار تاثيرگذار خواهند بود. اين در شرايطي است كه به گفته مدير كارگزاري توسعه سرمايه دنيا روند قيمت پتروشيمي در سال 93 افزايشي خواهد بود و اين رشد قيمتي به نفع بازار اين محصولات است.
دكتر احساني معتقد است افزايش قيمتها در بازار محصولات پتروشيمي نه تنها به ضرر بازار نيست، بلكه به نفع صنعت و خريداران است، چراكه موجب ميشود رانتخواران از بازار اين محصولات خارج شوند و تنها مصرفكنندگان واقعي باقي بمانند.
وي افزود: برداشتن قانون و محدوديت ثبت نام در سايت بهين ياب همراه با افزايش قيمتها ميتواند كمك بزرگي به بازار در راستاي جذب معاملهگران واقعي به بورس كالا باشد.
دكتر احساني در ادامه گفت: پيشبيني بنده براي روند قيمت پتروشيمي در سال آينده اين است كه نرخ اين دسته از محصولات براي 93 افزايشي خواهد بود و احتمالا تا خرداد ماه رشد 20 درصدي تجربه خواهد شد كه با توجه به شرايط موجود اين افزايش نرخ منطقي و به جا است.
به عقيده مدير كارگزاري سرمايه دنيا قيمتها هنوز پايين است و همين موضوع پتانسيلهاي زيادي را براي بازار به همراه دارد. وي افزود: حال كه شرايط براي كاهش رانتها فراهم شده، بهتر است از اين شرايط به بهترين نحو استفاده كرد و موقعيت خوبي را براي بهبود اين بازار رقم بزنيم، حتي اگر به زمان زيادي نياز باشد و بهبود روند بازار به طول بيانجامد، اما ارزش سامان دادن به اين صنعت را دارد.
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه