بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۰:۳۶

چرا وضع تحریم‌های جدید علیه ایران از سوی کنگره «غیرقانونی» است؟

کد خبر : ۱۴۰۵۷۲
از زمان اعلام تمدید مذاکرات، بعضی از اعضای کنگره آمریکا مرتب از ضرورت وضع تحریم‌های جدید علیه ایران حرف می‌زنند. آنها - به همراه لابی‌ها و رسانه‌های همسو - چنان پای تحریم‌های جدید را به میان کشیده‌اند که گویی دارند از یک امر "قانونی" صحبت می‌کنند. اما آیا به واقع موضوع آنگونه که آن ها ادعا می کنند ساده است؟

به گزارش «تابناک»، رضا نصری، حقوقدان و عضو موسسه عالی مطالعات بین المللی ژنو در مطلبی که در نشریه «هاروارد اینترنشنال ریویو» منتشر کرده به بررسی ابعاد حقوقی ادعای کنگره آمریکا مبنی بر ضرورت وضع تحریم های جدید پرداخته و ایرادات قانونی آن را بر شمرده است.

در این مطلب آمده است:

تنها چند ساعت پس از اینکه ایران و گروه ۵+۱ در وین اعلام کردند قصد دارند توافق‌نامه ژنو را تا ماه جولای آینده تمدید نمایند، لابی ایپک (لابی طرفدار اسرائيل در واشنگتن) بیانیه‌ای صادر کرد که در از کنگره ایالات متحده دعوت می‌کرد که قوانین تحریمی جدید علیه ایران به تصویب برساند. این لابی اسرائيلی در بیانیه‌اش مدعی شده بود که تصویب تحریم‌های جدید در زمان تمدید، اقدامی "اساسی" برای موفقیت مذاکرات خواهد بود.

در همین راستا، در واکنش به خبر تمدید مذاکرات، برخی اعضای کنگره نیز فوراً با صدور بیانیه‌های جداگانه، خواستار وضع تحریم‌های جدید علیه ایران شدند. سناتور مارک کرک، از حزب جمهوریخواه، اعلام کرد که "اکنون بیش از هر وقت، وضع تحریم‌ علیه ایران اقدامی حیاتی است". اد رویس، عضوء کمیته سیاست خارجه کنگره، نیز پس از شنیدن خبر تمدید مذاکرات، طی اطلاعیه‌ای اعلام کرد که "از این هفت ماه تمدید باید برای تشدید فشارهای اقتصادی علیه ایران استفاده کنیم". همچنین، سناتور جان مک‌کین، لیندزی گراهام و کلی آیوت نیز در یک نامه مشترک اعلام کردند که " زمان‌ِ تمدید باید با تحریم‌های قوی‌تر همراه شود". از آن پس نیز، برخی از سیاستمدارن و نمایندگان سنا و مجلس عوام مدام بر ضرورت اعمال تحریم‌های جدید در زمان تمدید مذاکرات پافشاری نموده‌اند.

اما سوال اینجاست که آیا کنگره - مطابق حقوق بین‌الملل - واقعاً‌ می‌تواند بدون نقض تعهدات ایالات متحد تحریم جدید علیه ایران وضع نماید یا خیر؟

پاسخ به این پرسش قطعاً منفی است.

به واقع، در میان هیاهوی حملات لفظی و تهدیدات ایران‌ستیزان، یک نکته‌ مهم نزد کنگره و بخش قابل توجهی از رسانه‌ها از قلم افتاده است: از لحاظ حقوقی، اینطور نیست که ایران و گروه ۵+۱ فقط "فرصت مذاکرت" را - آنگونه که در رسانه‌ها گزارش می‌شود - تمدید کرده باشند. بلکه آنها به واقع "مدت زمان اعتبار توافق‌نامه ژنو" را تا ماه جولای تمدید نموده‌اند. این یعنی اینکه کنگره آمریکا موظف خواهد بود که دست‌کم تا ماه جولای آینده تمام بندهای الزام‌آور توافق‌نامه ژنو را رعایت نموده و از هر اقدامی که موجب لطمه زدن به اهداف و منظور این توافق‌نامه باشد پرهیز نماید.

در توافق‌نامه ژنو به صراحت آمده است که "دولت امریکا، در چارچوب اختیارات قانونی رئیس جمهور و کنگره از تحمیل تحریم‌های جدید هسته‌ای خودداری خواهد کرد". به عبارت دیگر، مادام که این توافق‌نامه معتبر است (دست‌کم تا ماه جولای ۲۰۱۵)، تمام ارکان دولت آمریکا - از جمله کنگره - موظف به پایبدی به این تعهد محوری‌ِ مندرج در آن خواهند بود. از طرف دیگر، نه تنها اعمال تحریم‌های جدید مطابق توافق‌نامه ژنو ممنوع است (امری که کاخ سفید نیز به آن اذعان دارد)، بلکه هر اقدام مشابهی - مانند تصویب قانون تحریمی‌ِ زمان‌داری که در صورت عدم توافق با ایران در ماه جولای احیا خواهد شد - نیز نقض اصول و قوانین بین المللی است:

توافق‌نامه ژنو توسط نماینده رسمی رئیس‌جمهور آمریکا مذاکره و به امضاء رسیده است. از این رو، مطابق یک اصل عرفی شناخته شده در حقوق بین‌الملل، حتی در صورت عدم تصویب آن توسط کنگره، ایالات متحده همچنان موظف می‌ماند که از هر اقدامی که موجب لطمه خوردن به اهداف و منظور این توافق‌نامه شود خودداری نماید (ماده ۱۸ کنوانسیون وین در مورد معاهدات، ۱۹۶۹). یکی از اهداف توافق‌نامه ژنو نیز برچیدن کامل همه تحریم‌های شورای امنیت و تحریم‌های ملی مرتبط با برنامه هسته‌ایست.

به عبارت دیگر، دعوت سازمان ایپک از کنگره برای تصویب تحریم‌های جدید، و همچنین موضع برخی نمایندگان کنگره در همین راستا، چیزی نیست جز فراخواندن قوه مقننه آمریکا به ارتکاب یک امر غیر قانونی: امری که هم اعتبار ایالات متحده را در صحنه بین‌المللی خدشه‌دار خواهد کرد و هم موجب خشم متحدین اروپایی این کشور - که برای امضای خود پای توافق‌نامه ژنو اعتبار قائل‌اند - خواهد شد.

در نتیجه، به نظر می‌رسد که بهترین راه پیش روی ایالات متحده در مقطع فعلی، پایبندی به تعهدات بین المللی خود، پرهیز از اقدامات غیر قانونی و حفظ اعتماد طرفین مذاکره‌کننده (از جمله ایران) خواهد بود.
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
نظرات کاربران
ارسال نظر
نظرات بینندگان
mahdi
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۱:۰۳
بله درسته ولي آمريكا به جاي تحريم قيمت نفت را به محدوده ٥٠ دلار رساند و اين بدترين و سختگيرانه ترين و مدرنترين مدل آمريكايي سعودي تحريم عليه ايران است.اميدوارم كه اين مذاكرات به نتيجه برسد و روزي را ببينم كه همه معادلات جهاني به سوي قدرتمندتر شدن ايران عزيزمان بچرخد وآنروز است كه عربهاي منطقه دوباره بايد مزه ترس را در تمامي مدت زندگي كثيفشان در حاشيه خليج هميشه فارس تجربه كنند. اميد به فردايي با قدرت با نام نامي ايران
ناشناس
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۳
به خاطر حمایت ایران از حزب الله ..غرب هرگز توافقی باایران انجام نخواهد به گفته کارشناسان غربی حتی اگر چنین توافقی صورت پذیرد تحریم های مالی برضد ایران باقی خواهند ماند به خاط حمایت از حزبالله و سوریه
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۳:۲۵
توافق هسته ای با آمریکا قطعی است ولی از لحاظ فنی نبایستی موضوع مذاکرات و تحریمها اینقدر به بورس لطمه وارد میکرد. ما سه سال در دوران احمدی نزاد تحریم بودیم ولی بورس مرتب مثبت شد . حالا که کری و طریف نزدیک به 3 ساعت مذاکره مستقیم داشتند پالس منفی به بورس وارد میشود. این تناقضات ناشی از غیر منطقی بودن فضای حقیقی ها و رسانه هاست. چون علم کافی نداریم. از حقوقی ها یاد بگیرید. من که به دلیل کاهش قیمت نفت شیران و شرانول خریدم و فاسمین به دلیل افزایش دلار . همچنین ولصنم به دلیل تقسیم سود بالا در مجمع .6روز دیگه سال مالی تمام میشه.
ناشناس
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۵
به خاطر سخنان احمدی نزاد و فحش هایی که به دنیا داد و جمایت ایران از حزب الله هرگز توافقی با ایران صورت نحواهد پذیرفت
ناشناس
IRAN, ISLAMIC REPUBLIC OF
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۷:۵۹
در مورد ملت و نظام ایران هر کاری انجام شود قانونی است
ایران کلا استسنا هست
ناشناس
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۰۸:۴۴
دقیقا
ناشناس
UNITED STATES
دوشنبه ۲۴ آذر ۱۳۹۳ - ۱۲:۴۱
چرا شما همش شعر می سرایید ؟

کدام یک از کار های ما قانونی است ؟