بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
دوشنبه ۰۲ دی ۱۳۸۷ - ۱۵:۰۵

ایسنا:تشريح آخرين وضعيت استفاده ازسامانه جديد

کد خبر : ۱۶۸۶۷
با راه‌اندازي سيستم جديد معاملات و انتخاب كارگزار ناظر به طور ميانگين روزانه 200 نفر درخواست تغيير كارگزاران خود را به شركت سپرده گذاري مركزي ارايه مي‌كنند كه اين تغييرات شديد ناشي از ناآگاهي سهامداران از مزاياي سيستم جديد و موج اوليه تغيير سيستم معاملاتي است كه به مرور زمان برطرف شده و شكل عادي به خود مي‌گيرد.

عليرضا حاجي نوروزي ـ مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي ـ در گفت‌وگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، در مورد سامانه جديد معاملات و سامانه پس از معاملات توضيحاتي ارايه كرد و گفت: سامانه قديم سامانه‌اي بود كه بخش معاملات و پس از معاملات آن يكسان بود و به صورت جدا عمل نمي‌كرد كه اين سيستم از لحاظ ابزاري و نظارتي و امكانات ضعف‌هايي داشت كه لازم بود اين دو سامانه مانند ساير كشورهاي پيشرفته از هم جدا شود كه اين نياز در كشور ديده شد و براي تغيير دو سامانه اقدام شد.

وي با بيان اينكه سامانه پس از معاملات 2 سال بعد از راه‌اندازي سيستم جديد راه‌اندازي مي‌شود افزود: از روزي كه اين تصميم گرفته شد مشخص بود كه سامانه پس از معاملات حداكثر دو سال پس از سامانه معاملات جديد راه‌اندازي مي‌شود كه در حال حاضر سامانه معاملاتي جديد راه‌اندازي شده و سامانه پس از معاملات كه يك سامانه مجزايي است دو سال پس از سيستم جديد قرار است راه‌اندازي شود.

وي توضيح داد: ابزارهايي در سيستم معاملات جديد وجود دارد كه براي استفاده از آن بايد سيستم پس از معاملات كه يك سيستم مناسب و درخور آن است راه‌اندازي شود و اين مانند اين است كه ماشيني تعويض كرديم ولي هنوز جاده قديمي مورد استفاده قرار مي‌گيرد كه بايد جاده هم نوسازي شود بنابراين در حال حاضر سامانه پس از معاملات همچنان سامانه قديمي با همان امكانات است ولي سامانه معاملات جديد شده است.

وي مشكلاتي كه در حال حاضر با ورود سامانه جديد معاملات ايجاد شده است را به دو دسته تقسيم كرد و افزود: برخي از اين مشكلات عادي است كه در هر تغيير سيستمي رخ مي‌دهد و بايد برطرف شود ولي برخي ديگر از مشكلات ناشي از عدم مهارت كافي در استفاده از سيستم جديد است كه اين امر به زمان حداقل 2 ماهه نياز دارد تا مهارت كاربران با اين سيستم افزايش يافته و با امكانات جديد آن آشنا شوند آن زمان قضاوت راجع به اين سامانه منطقي‌تر است.

نوروزي در ادامه كارگزاران ناظر را در سيستم جديد معاملات مورد توجه قرار داد و اظهار كرد: روزي كه سامانه معاملاتي جديد سفارش داده و طراحي شد مبناي آن بر اين اساس بود كه كارگزاري كه براي هر سهامدار خريد را انجام مي‌دهد هر ميزان سهمي را كه براي سهامدار خريداري مي‌كند همان ميزان را مي‌تواند بفروشد كه در حال حاضر سامانه جديد قرار است با سامانه پس از معاملات قديمي فعاليت كند كه سامانه قبلي چنين محدوديتي نداشت و خريدار مي‌توانست از هر كارگزاري كه سهم خريداري كرده از طريق هر كارگذار ديگري بفروشد ولي با توجه به سامانه جديد، بدلي در سامانه قديمي طراحي شد كه بتواند با سامانه جديد كار كند كه در نهايت بنا به درخواست شركت مديريت فناوري، بدلي تحت عنوان كارگزار ناظر طراحي شد كه بر اساس آن سهامدار از طريق هر كارگزاري مي‌تواند سهم خريداري كند ولي براي فروش فقط بايد به يك كارگزار مراجعه كند بنابراين در خريد مشكلي وجود ندارد و مانند سابق عمل مي‌شود ولي براي فروش محدوديت وجود دارد.

مدير عامل شركت سپرده‌گذاري مركزي يادآور شد: زماني كه سامانه پس از معاملات جديد شود خريدار براي خريد سهم به هر كارگزاري مراجعه كند فروش آن هم فقط بايد از طريق همان كارگزار انجام شود بنابراين محدوديت شكل ديگري به خود مي‌گيرد ولي اين محدوديت به معناي بد بودن نيست بلكه امكاناتي ايجاد كرده و سهامدار مطمئن است كه كسي نمي‌تواند به جاي او سهم را بفروشد يا اينكه مي‌تواند سهم خود را حفظ كند همچنين كارگزار هم مشتري خود را شناخته و ديگر نگران اين نيست كه پول خود را از مشتري نگرفته باشد.

نوروزي عنوان كرد: در حال حاضر 2 سامانه جداگانه وجود دارد و كارگزار طي يك روز با سامانه معاملاتي فعاليت كرده و زماني كه فردي مي‌خواهد كارگزار ناظر خود را تغيير دهد اين اتفاق در سامانه قديمي رخ مي‌دهد زيرا اين دو سامانه به صورت online با هم در ارتباط نبوده و روزي يكبار تبادل اطلاعاتي مي‌كنند بنابراين اگر موردي در سامانه قديمي اصلاح شود، در روز بعد قابليت انجام در سامانه جديد را دارد و نقل و انتقالاتي كه در سامانه معاملاتي جديد انجام مي‌شود با يك روز فاصله در سامانه قبلي به روز مي‌شود.

وي با بيان اينكه اين تاخير زماني نوعي تغيير روش است كه اين تغيير نيازمند صبر و گذر زمان است اضافه كرد: قاعده اين نيست كه هر روز كارگزار ناظر توسط سهامدار تغيير كند زيرا يك نفر كه به عنوان كارگزار ناظر انتخاب مي‌شود بر اساس معيار منطقي اين انتخاب صورت مي‌گيرد مگر اينكه با كارگزار ناظر دچار مشكل شود و بخواهد آن را تغيير دهد و اين به يك پروسه زماني نياز دارد.

وي به شيوه‌هاي تغيير كارگزار ناظر اشاره كرد و گفت: سهامداران مي‌توانند از طريق مراجعه حضوري به شركت CDS، و نيزمراجعه به سايت شركت و دانلود فرم مورد نظر نسبت به تغيير كارگزار ناظر خود اقدام كنند كه اگر در شهرستانها باشند مي‌توانند به دفترخانه اسناد رسمي مراجعه كرده و بعد از احراز هويت به شركت CDS پست كنند.

وي اضافه كرد: علاوه بر اين روش‌ها از سه‌شنبه هفته گذشته اين امكان ايجاد شده است كه سهامدار مستقيم به كارگزار ناظر خود مراجعه كرده و بعد از پر كردن فرم مورد نظر كارگزار ناظر فرم را به شركت سپرده‌گذاري ارسال كند تا سهامداران راحت‌تر كارگزار خود را تغيير دهند.

نوروزي با اشاره به اينكه به طور ميانگين روزانه 200 نفر درخواست تغيير كارگزار ناظر خود را به شركت اعلام مي‌كنند عنوان كرد:ابتدا اين همان موج اوليه ناشي از تغيير سيستم است كه بعد ازگذشت چند ماه عادي مي‌شود ولي در حال حاضر سهامداران با سيستم جديد ناآشنا هستند كه انتظار داريم به مرور زمان برطرف شود.

وي خاطرنشان كرد: ولي در شركت سپرده‌گذاري مركزي به دنبال روش‌هاي مكانيزه‌تري هستيم تا انتخاب كارگزارن ناظر راحت‌تر صورت گيرد.

وي با اشاره به نارضايتي سهامداران از تغيير سيستم و انتخاب كارگزار ناظر گفت: اغلب سهامداران به دليل تغيير روش در سيستم ناراضي هستند ولي با مزاياي آن آشنا نيستند و عمدتا تغيير كارگزار آنها به همين دليل است.

مدير عامل شركت سپرده گذاري مركزي در ادامه تصريح كرد: تلاش مي‌كنيم كه سيستم پس از معاملات حداكثر تا 2 سال آينده راه‌اندازي شود زيرا اين سيستم به سخت‌افزارهاي بيشتري نسبت به سيستم معاملاتي نياز دارد كه سخت‌افزارهاي مورد نياز قاعدتا بايد از خارج از كشور تهيه شود.

اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر