ایسنا : شركتهاي كارگزاري سريعتر نسبت به ثبت شركت خود اقدام كنند
به گزارش خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، ايوب باقر تبار ـ مديريت نظارت و كارگزاران سازمان بورس در اين نشست تعداد كارگزاران را مورد توجه قرار داد و گفت: در حال حاضر 88 شركت كارگزاري در بورس اوراق بهادار وجود دارد كه از اين تعداد دو شركت در حال تعليق قرار دارند و 33 شركت كارگزاري نيز در بورس كالا مشغول فعاليت هستند كه تعدادي از آنها به صورت مشترك فعاليت ميكنند كه تعداد آنها در حال افزايش است.
شركتهاي كارگزاري سريعتر نسبت به ثبت شركت خود اقدام كنند وي با بيان اينكه سازمان بورس در دو بعد صدور مجوز تاسيس فعاليت شركتهاي كارگزاري و نظارت بر آنها فعاليت ميكند اظهار كرد: هماهنگيهايي از يك سال گذشته صورت گرفته تا نظارتها بين سازمان و شركت بورس كالا و اوراق بهادار متمركز شود ولي كانون كارگزاران ميتواند دراين زمينه وارد شود.
وي ادامه داد: ولي در كانون كارگزاران دربخشهايي مانند آموزش احساس نيازي بيشتري شده و توجه به اين بخش ضروري به نظر ميرسد كه در جلسات مختلف كانون نشان ميدهد كه اين بخش فعال شده است.
وي با اشاره به اينكه عمده وظايف نظارت بر كارگزاران به شركتهاي بورس محول شده است خاطرنشان كرد: اين نظارتها شامل نظارتهاي دورهاي، گزارشهاي ماهانه، گزارشات سالانه و حسابداري است ونيروهايي كه در سازمان بورس مستقر شدند.
آموزشهاي لازم را ديده و با خيال راحت به بورس اوراق بهادار منتقل شدند ولي بخشي از كار شامل گزارشهاي موردي از ناهنجاريهاي بازار كه به بررسي بيشتر براي اثبات و رد آن نياز است به اداره نظارت سازمان محول ميشود.
باقرتبار يادآور شد: در دو سال گذشته هيچ مجوز كارگزاري به اوراق بهادار صادر نشده است ولي در بورس كالا از سال گذشته 20 شركت كارگزاري اضافه شده كه شامل 10 شركت از اوراق بهادار و 10 شركت خارج از بورس در دستور كار قرار گرفت كه خوشبختانه تعداد زيادي از كارگزاران شرايط لازم را احراز كردند و مابقي مراحل قبل از شروع فعاليت را طي ميكنند تا اجازه مجوز تاسيس كارگزاري و فعاليت در بورس كالا به آنها داده شود ولي در خصوص برنامه كارگزاراني كه غير از مجموعه كارگزاران بورس هستند فرايند طولاني شده است.
مدير نظارت بر كارگزاران سازمان بورس تهيه اساسنامه نمونه شركتهاي كارگزاري را مورد توجه قرار داد و عنوان كرد: خوشبختانه اين اساسنامه تهيه و براي همه شركتها ارسال شده است و در حال حاضر نيز همه كارگزاران اين اساسنامه را در اختيار دارند كه تعدادي ازآنها تشكيل مجمع داده و شركت خود را نزد سازمان به ثبت رساندند.
وي از همه شركتهاي كارگزاري كه تاكنون نسبت به ثبت شركت خود اقدام نكردند درخواست كرد كه هر چه سريعتر در اين خصوص اقدام كنند. وي عنوان كرد: پيشنياز ثبت نهادهاي مالي نزد سازمان بورس تغيير اساسنامه اين شركتها و تاييد صلاحيت حرفهاي است كه در خصوص تاييد صلاحيت حرفهاي مديران از برنامه عقب هستيم.
ارجاع 155 پرونده براي تعيين صلاحيت به سازمان بورس مدير نظارت بر كارگزاران سازمان بورس اضافه كرد: در شش ماه اول امسال بيش از 155 پرونده براي تعيين صلاحيت به سازمان بورس ارجاع شده كه براساس دستورالعمل جديد صلاحيت حرفهاي افرادي كه داراي تجربه بوده و تحصيلات مرتبط دارند بدون مصاحبه تعيين ميشود كه از اين تعداد 77 نفر با مصاحبه تعيين صلاحيت شده و بقيه براساس مدرك تحصيلي و تجربه و بدون مصاحبه تاييد شدند و 20 نفر نيز از مصاحبه رد شدند.
اتمام پروسه ثبت شركتها تا پايان سال باقر تبار با بيان اينكه ثبت شركتهاي كارگزاري نزد سازمان بورس به سرعت در حال پيگيري است و طبق برنامه بايد تا پايان سال اين پروسه به پايان برسد اعلام كرد: تاكنون 22 شركت كارگزاري نزد سازمان بورس به ثبت رسيده و تعداد زيادي پرونده در مرحله نهايي قرار دارد و باقي شركتها هم بايد به سرعت در اين زمينه اقدام كنند.
وي افزود: همچنين علاوه بر ثبت شركتهاي كارگزاري نزد سازمان صدور پروانه كارگزاريها نيز در دستور كار قرار دارد و از سال 82 اقدامات خوبي در اين زمينه صورت گرفته است كه متعاقب آن مجوز فعاليت با اعتبار 10 ساله به شركتها داده ميشود.
وي يادآور شد: مجوزي كه از سوي سازمان بورس به كارگزاران ارائه ميشود شامل مجوز سبد گرداني، مجوز كارگزار معرف، معامله محصولات مختلف در بورس كالا و فرابورس، به مدت 10 سال است كه بايد در چنين جلسهاي به برخي كارگزاران چهار يا پنج مجوز داده شود.
وي عنوان كرد: همچنين در تدوين مقررات در زمينه اصلاح قوانين موجود و نيز تدوين قوانين جديد در دستور كار سازمان قرار داشته و به مرور پيش ميرود. باقرتبار درادامه فعاليت واحد بازرسي را مورد توجه قرار داد و تصريح كرد: در بخش بازرسي واحد شكايت قرار دارد كه در شرايط فعلي تهيه گزارشهاي تكميلي براي واحد نظارت و ارزيابي شركتهاي كارگزاري براي صدور مجوز كالا و فرابورس را انجام ميدهد.
همچنين در واحد بازرسي بخش سرمايهگذاران خارجي در بورس به عنوان خريد و فروش روزانه مدنظر قرار دارد كه با توجه به حساسيت اين بخش برخي آييننامههاي موجود در حال اصلاح شدن است.
بزرگ شدن شركتهاي كارگزاري در دستور كار فوري سازمان وي برنامههاي آتي سازمان بورس را گسترش فعاليت و خدمات كارگزاري دانست و توضيح داد: بزرگ شدن شركتهاي كارگزاري و گسترش خدمات آنها در دستور كار فوري سازمان بورس قرار دارد كه برنامه مورد نظر آن به شوراي كانون ارائه شده است.
وي معيارهاي لازم براي رتبهبندي شركتهاي كارگزاري را مورد توجه قرار داد و اشاره كرد: معيارهايي كه بايد براي رتبهبندي كارگزاران و امتيازبندي آنها در نظر گرفته شود شامل خريد مكاني براي شركتهاي كارگزاري، سرمايههاي پرداخت شده، تعداد شعب فعال، تعداد تالار اختصاصي، تعداد پرسنل، سايت اينترنتي، تعداد مشتريان، ارزش معاملات خود و تخلفات براي رتبه بندي لحاظ ميشود همچنين اخذ گواهي مديريت كيفيت توسط شركتهاي كارگزاري امتيازي جداگانه براي رتبهبندي آنها محسوب ميشود.
وي به لزوم توجه به بخش الكترونيك در شركتهاي كارگزاري تاكيد كرد و گفت: تعداد زيادي از شركتهاي كارگزاري در بورس اوراق بهادار داراي سايت الكترونيك هستند ولي متاسفانه در بورس كالا هيچ گونه سايتي ازشركتها براي اطلاع رساني و ارتباط با مشتري وجود ندارد. بنابراين به بخش الكترونيك كه هزينه كمتري دارد توصيه و تاكيد ميشود.
مدير نظارت بر كارگزاران سازمان بورس سيستم تبادل اطلاعات كارگزاران (ستاك) و گواهي ديجيتال را مورد توجه قرار داد و خاطرنشان كرد: اولين گواهي امضاي ديجيتال روي سيستم تبادل اطلاعات كارگزاريها نصب شده است و براي هر سيستمي كه افراد مورد استفاده قرار ميدهد ممكن است گواهي ديجيتال صادر شود كه در اين سيستم كه شركت بورس هم از آن استفاده ميكند شكايتها، تعداد شعبهها ومجوزهاي فعاليت از اين طريق در خدمت كارگزاران قرار ميگيرد كه با دسترسي به گواهي ديجيتال از اين سيستم براي تمامي مجموعه كه مورد هدف است استفاده ميشود.
وي يادآور شد: گواهي ديجيتال در كشور دو ريشه اصلي دارد كه شامل ريشه بانكي با محوريت بانك مركزي و ريشه غير بانكي با محوريت وزارت بازرگاني است كه اولين زيرشاخه گواهي ديجيتال در بازار سرمايه در سيستم تبادل اطلاعات كارگزاران صادر شده است و در آينده اگر اختلافي در اين سيستم حاصل شود در دادگاه با اخذ شرايط لازم به عنوان سند و مدرك معتبر مورد استناد قرار ميگيرد. همچنين در سازمان پيگيري اين هستيم كه سيستم كارگزاري و Orderbook در اين غالب تهيه شود.
گزارش خطا
0 پسندیدم
ارسال نظر
اخبار روز
خبرنامه
