بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
شنبه ۱۰ اسفند ۱۳۸۷ - ۱۰:۱۶

شانا : پیشرفت بیش از 96 درصدی بخش دریایی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی

کد خبر : ۱۸۶۶۸
مدیر پروژه های شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی گفت: هم اکنون بخش دریایی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی بیش از 96 درصد پیشرفت دارد، سکوی فاز 9 نصب شده و سکوی فاز 10 نیز در مراحل نهایی نصب قرار دارد.
 
نوذر آرین در گفت و گو با خبرنگار شانا با بیان این که بخش دریایی طرح توسعه‌ فازهای 9 و 10 پارس جنوبی تقریبا پایان یافته است، تصریح کرد: در بخش دریایی طرح توسعه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی هم اکنون حدود 3 درصد عملیات مستندسازی مربوط به انجام عملیات مستندسازی و گرد‌آوری اطلاعات، اسناد و مدارک پروژه است و فقط حدود یک درصد از عملیات اجرایی آن باقی مانده است.
 
 آرین همچنین با بیان این که مجموعه فعالیت های فاز 9 در روی سکو و دریا نهایی شده است، ادامه داد: هم اکنون بخش دریایی فاز 9 پارس جنوبی شامل سکو، خط لوله و اتصال خط لوله دریا به پالایشگاه خشکی به طور کامل انجام شده و به طور موقت به نیروهای بهره بردار تحویل داده شده است و نیروهای پیمانکار سکو را ترک کرده اند.
 
وی همچنین با بیان این که مجموعه فعالیت های بخش دریایی فاز 10 پارس جنوبی نیز در مراحل پایانی فعالیت خود قرار دارد، افزود: هم اکنون در این بخش عملیات هیدرو تست لوله ها انجام و لوله ها از آب تخلیه شده و از طریق پمپاژ هوای گرم به درون لوله های 32 اینچ، در حال خشک کردن لوله ها هستند.
 
به گزارش خبرنگار شانا، حفر 12 حلقه چاه آزمایشی و نهایی بخش دریایی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی، از سوی شرکت ملی حفاری ایران انجام شده و پایان یافته است، هر یک از این چاه ها به طور میانگین تا عمق 3100 متری حفاری شده اند.
 
مدیر پروژه های شرکت مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران با تأکید بر این که هم اکنون سکوهای فازهای 9 و 10 پارس جنوبی آماده نصب تجهیزات سر چاهی هستند، اظهار داشت: هم اکنون تأسیسات و تجهیزات سر چاهی این دو فاز در حال خریداری است که پس از انجام این مهم و نصب تأسیسات و تجهیزات مورد نظر بر روی چاه های این فازها، نخستین گاز این فازها در پالایشگاه های بخش خشکی دریافت می شود. بخش دریایی فازهای 9 و 10 پارس جنوبی در مراحل نهایی فعالیت های اجرایی خود قرار دارند و هم اکنون تأسیسات و تجهیزات سر چاهی این دو فاز در حال خریداری است که پس از انجام این مهم و نصب تأسیسات و تجهیزات مورد نظر بر روی چاه های این فازها، پیش بینی می شود، تا خرداد ماه سال آینده نخستین گاز این فازها در پالایشگاه های بخش خشکی دریافت شود.
 
با توجه به وقوع برخی طوفان های سهمگینی که در خلیج فارس در اواسط بهمن ماه گذشته، فعالیت کارکنان تلاش گر صنعت نفت بر روی سکوهای حفاری و بهره برداری میادین نفتی و گاز با مشکلاتی رو به رو شد و بخش دریای فازهای 9 و 10 نیز از این طوفان در امان نبود، به همین دلیل فعالیت های اجرایی با سکو با یک توقف موقت و در نتیجه تأخیر همراه شد. با وجود شرایط جغرافیایی ویژه و وضعیت بد آب و هوایی در منطقه عسلویه، عملیات راه اندازی سکو در دریا که فعالیت سنگین، پر مخاطره، سخت و طاقت فرسایی است، از سوی کارکنان دلسوز به طور مطلوب و مناسبی در حال انجام است.
 
 قرار بود فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی تا پیش از پایان سال جاری به طور رسمی از سوی رئیس جمهوری به بهره برداری برسد، اما به دلیل بروز برخی مشکلات در بعضی واحدهای مجموعه، به نظر می رسد مسئولان مربوط در نظر دارند، گشایش رسمی این فازها را به موعد مناسبی در بهار سال آینده موکول کنند تا بهره برداری از این فازها در شرایط مطلوب تر و با بازتاب بهتری انجام شود. فازهای 9 و 10 میدان پارس جنوبی به منظور تولید روزانه 50 میلیون مترمکعب گاز طبیعی تصفیه شده برای تزریق به شبکه سراسری، استخراج روزانه 80 هزار بشکه میعانات گازی برای صادرات، تولید سالانه یک میلیون تن اتان برای مصرف پتروشیمی، تولید سالانه یک میلیون و 50 هزار تن گاز مایع (ال.پی.جی) و تولید روزانه 400 تن گوگرد برای صادرات طراحی شده است.
 
رویکرد و راهبرد وزارت نفت جمهوری اسلامی ایران در استفاده از توانمندی های داخل کشور در طراحی، ساخت و اجرای پروژه ها، در طرح های اجرایی میدان گازی پارس جنوبی به خوبی در پروژه فازهای 9 و 10 نمایان است، به طوری که با بهره برداری از این فازها ظرفیت برداشت گاز ایران از میدان مشترک پارس جنوبی با احتساب 10 فاز تولیدی به روزانه بیش از 250 میلیون مترمکعب خواهد رسید.
 
هم اکنون هر چهار ردیف پالایشی پروژه فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی، هر یک با ظرفیت 500 میلیون فوت مکعب و در مجموع 2 میلیارد فوت مکعب گاز، آماده بهره برداری است و با وجود محدودیت ها و تحریم ها، در نخستین سال از سده دوم عمر صنعت نفت کشور به طور رسمی گشایش خواهد یافت. با بهره برداری نهایی از فازهای 9 و 10 میدان گازی پارس جنوبی، حجم 50 میلیون مترمکعبی گاز شیرین استحصالی از پالایشگاه این فازها برای تأمین مصارف خانگی و صنعتی به خطوط چهارم و ششم سراسری کشور تزریق خواهد شد.
 
بر این اساس خط لوله چهارم سراسری گاز کشور، با عبور از میانه غربی استان فارس مشتمل بر شهرهای لامرد، خیرگو، خنج، جهرم، خاوران، ارسنجان و صفاشهر، وارد استان اصفهان شده و ضمن تأمین گاز مورد نیاز مصارف خانگی شهرهای آباده، تیران و نیزار، گاز مورد نیاز صنایع اصلی و بزرگ مستقر در این نواحی را نیز تأمین می کند.
 
مقصد پایانی خط لوله چهارم سراسری شهر ساوه و شهرک های صنعتی بزرگ پیرامون آن در استان مرکزی است. همچنین خط لوله ششم سراسری کشور نیز که وظیفه گازرسانی به شهرهای استان بوشهر را برعهده دارد پس از عبور از شهرهای کنگان، خورموج، برازجان، اهرم، گناوه، سردشت و بوشهر و طی مسیری به طول 498 کیلومتر، سرانجام به خط لوله نخست سراسری انتقال گاز متصل خواهد شد.
 
هدف اصلی از این اتصال که در پالایشگاه بید بلند یک انجام می شود، امکان برقراری تعادل گاز در شبکه سراسری و نیز افزایش توان صادراتی کشور است. طرح توسعه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی نخستین پروژه گازی کشور (در چنین حجمی) است که از طریق فاینانس (خودگردان) تأمین مالی شده است. ضمن آن که برخلاف 8 فاز گازی پیشین که در قالب 4 طرح توسعه ای به مرحله اجرا درآمده اند، هیچ شرکتی به طور مستقل مسئولیت رهبری کنسرسیوم شرکت های اصلی توسعه دهنده طرح را برعهده ندارد و این مسئولیت به صورت مشارکتی مابین شرکت مهندسی و ساختمان صنایع نفت (OIEC)، مهندسی و ساخت تأسیسات دریایی ایران (IOEC) و GC (کره جنوبی) تقسیم شده است.
 
با وجود یک طرف خارجی در این طرح که حدود 38 درصد در اجرای پروژه سهم دارد، به دلیل محدود بودن وظیفه طرف خارجی به تأمین کالاهای مورد نیاز طرح می توان گفت که در عرصه عملی می توان طرح توسعه فازهای 9 و 10 پارس جنوبی را پروژه ای کاملا ایرانی به حساب آورد به گونه ای که عملیات اجرایی پروژه بخش خشکی طرح توسعه، از سوی OIEC و بخش دریا از سوی IOEC به مرحله اجرا درآمد.
 
پیمانکاران ایرانی حاضر در طرح با تکیه بر پشتیبانی متولیان دولتی امر ضمن قبول مسئولیت مشارکتی طرح، نزدیک به 29 پیمانکار دست دوم داخلی را به صورت مستقیم در فرآیندهای مختلف طراحی و اجرای سازه ها و عملیات وارد کردند که در تاریخ مدیریت پروژه های صنعت نفت و گاز کشور نمونه کم نظیری است.
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر