ایسنا:اعتراض به عرضهها درهيات پذيرش در حال بررسي است
عبدالجواد اسكندري ـ مدير آمار و ارزيابي عملكرد شركت بورس كالاي ايران ـ در گفتوگو با خبرنگار بورس خبرگزاري دانشجويان ايران (ايسنا)، اظهار كرد: با برنامهريزي مديريت شركت سعي شد در شرايط بحراني آسيب كمتري به بورس وارد شود و در وضعيت كنوني عملكرد سود شركت بيشتر از سال گذشته شده است.
وي افزود: فعاليت منسجم واحدها و پذيرش ورود كالاهاي متعدد پتروشيمي حجم معاملات را بالا برد و منجر به افزايش درآمد شركت و دو برابر شدن سود آن نسبت به سال گذشته شد.
به گفته او، طبق آمار استخراج شده از 11 ماه فعاليت شركت در سال جاري، مجموع درآمد آن به 105هزار و634 ميليون ريال رسيده كه نسبت به سال گذشته در حدود دو برابر شده است.
اسكندري خاطرنشان كرد: حجم معاملات محصولات فلزي در اين دوره شش ميليون و21هزار و 122 تن بوده كه بيشترين كالاي مبادله شده در گروه فولاد بوده است و ارزش كل آن به 57 هزار و 929 ميليارد و 965 ميليون و 274 هزار ريال رسيد. همچنين طي 11 ماه گذشته سال جاري، حجم معاملات محصولات پتروشيمي و فرآوردههاي نفتي به سه ميليون و 983 هزار و620 تن به ارزش 18 هزار و 403 ميليارد و 478 ميليون و530 هزار ريال رسيد كه بيشترين كالاي مبادلهاي را قير ( مجموع رينگهاي داخلي و صادراتي ) تشكيل داد.
او ادامه داد: در معاملات محصولات كشاورزي با حجم 163هزار و770 تن كالا، رقمي معادل 612 ميليارد و 672 ميليون و 945 هزار ريال حاصل شد كه در اين رينگ ذرت از نظر ارزش و كنجاله از نظر حجم بيشترين محصولات مورد معامله بودند.
به گفته او به صورت تقريبي بيشترين درآمد شركت از فروش محصولات فلزي با 77 درصد، پتروشيمي با 22 درصد و كشاورزي با يك درصد بوده است.
او در خصوص علت كم فروغي معاملات محصولات كشاورزي در سال جاري گفت: بخش مربوط به بازاريابي شركت فعاليت زيادي با همكاري وزارت جهاد كشاورزي انجام داد و جلساتي در همين راستا برگزار شد كه شايد با ورود محصولات بيشتر به بورس، اين رينگ رونق گيرد، اما برگزاري جلسات همزمان با تغيير معاونت مربوطه بود كه نتيجهاي از آن حاصل نشد و بايد فرصت داد تا معاونت جديد ادامه تلاشها را از سر گيرد.
او با بيان اينكه توزيع كالاها از بورس به رونق بورس و نيز معاملات در كشور ميانجامد، اظهار كرد: در اين مدت بيش از 25 قلم كالاي پتروشيمي و پنج قلم كالاي پايين دستي در بورس پذيرش شده و از سوي بازرگاني پتروشيمي در حال عرضه و معامله هستند كه هر يك به زيرگروههاي بيشتري تقسيم ميشوند.
وي در خصوص بسترهاي لازم براي ورود سيمان به بورس كالا گفت: بيشتر فعاليتهاي مورد نياز انجام شده و در بورس آمادگي نسبي وجود دارد و تنها برخي مسائل اداري باقي مانده كه بايد در پذيرش آن بازنگري شود. البته به دليل تنوع بالاي محصولات، تالار فعلي بورس كالا جوابگوي معاملات نيست به همين منظور در سال جاري ساختمان جديد ( ساختمان هما واقع در خيابان طالقاني ) براي شركت خريداري شده تا به طور همزمان معاملات پتروشيمي، فلزات، كشاورزي و آتي در طول روز انجام شود.
عضو سابق هيات نظارت بورس كالا در خصوص حجم معاملات آتي در طول 11 ماه گذشته از سال 87 گفت: تالار معاملات آتي از آذرماه در بورس كالا شروع به فعاليت كرد كه در اين دوره يك هزار و 128 قرارداد سكه طلا به ارزش 23 ميليارد و 161 ميليون و170 هزار ريال، 669 قرارداد شمش طلا و510 قرارداد مفتول مس منعقد شده است.
او در ادامه تصريح كرد: در راستاي انجام معاملات، كليه خريداران در شركت شناسايي شده و از كارگزاران كد دريافت ميكنند و هم از نظر قيمت و هم از نظر خريداران به شفافيت در معاملات رسيدهايم. البته درصد كمي از بازيگران عرصه معاملات بورس كالا نسبت به عرضه كالاهاي خاص تنها در يك روز از هفته اعتراض داشتند كه هيات پذيرش در حال بررسي اين موضوع است تا كالاهاي مختلف در طول هفته دو تا سه بار عرضه شوند.
او افزود: با توجه به اينكه تعدادي از كالاهاي وارداتي در بورس عرضه ميشوند، اما قانوني مبني بر اجبار عرضه از طريق بورس كالا وجود ندارد و عدهاي از واردكنندگان تمايل دارند به دليل حفظ امنيت كالا و سرمايه و شفافسازي قيمت، معاملات كالاهاي خود را از طريق بورس انجام دهند.
اسكندري اظهار كرد: طي 11 ماه گذشته از سال جاري اتاق پاياپاي 29 هزار و 556 قرارداد در مورد انواع كالاي پتروشيمي، فلزي و كشاورزي داشته كه همه آنها تسويه شدهاند.
او در بيان فعاليتهاي مهم سال جاري شركت بورس كالا اظهار كرد: طبق مصوبه هيات وزيران وظيفه راهاندازي بورس نفت در كيش به شركت بورس كالا واگذار شد كه در آن مقطع به دليل عدم وجود تالاري مستقل مجبور به استفاده از تالار بورس اوراق بهادار منطقهاي كيش شديم و در حال حاضر تالاري مجزا بدين منظور خريداري شده كه قرار بر راهاندازي آن در اسفندماه بود، اما به دلايل خاص فراهم نبودن برخي از ملزومات و به اتمام نرسيدن تجهيزات آن اين تالار در نيمه دوم فروردين ماه سال آينده راهاندازي ميشود.
وي در پاسخ به اينكه آيا مذاكرات مبني بر ورود نفت خام به اين بورس به نتيجه رسيده است؟ گفت: ورود نفت خام به بورس به نظر مسوولان دولت بستگي دارد كه يا اختيار آن را به شركت بورس كالا بدهند و يا بورس نفت به صورت مجزا تشكيل شود، البته شركت بورس كالا با پيشبيني قبلي امكانات لازم را فراهم كرده تا در صورت واگذاري معاملات نفت خام به شركت با مشكلي روبهرو نشود. اين در حاليست كه در مصوبه دولت، صندوق بازنشستگي وزارت نفت به عنوان يكي از متوليان اين كار معرفي شده بود كه هنوز مكاني براي اين بورس در نظر نگرفتهاند.
مدير آمار و ارزيابي عملكرد شركت بورس كالاي ايران در پايان به ايسنا گفت: هنوز آييننامه و دستورالعمل بورس بينالمللي كالا تهيه نشده و تنها در حد پيشنهاد مطرح شده كه مناطق آزاد ميتوانند اقدام به راهاندازي بورس بينالمللي كالا بكنند.
