بورس‌نیوز(بورس‌خبر)، قدیمی ترین پایگاه خبری بازار سرمایه ایران

      
يکشنبه ۱۸ مرداد ۱۳۸۸ - ۱۱:۳۰

سنا: گزارش تفصیلی از شاخص‌های جدید در راه بورس

شاخص قیمت، قیمت و بازده نقدی، بازده نقدی، قیمت براساس سهام شناور آزاد، قیمت و بازده نقدی تعدیل شده براساس سهام شناور آزاد، قیمت و بازده نقدی تعدیل شده براساس سهام شناور آزاد براس ۳۰ شرکت بزرگ بورس تهران و چند شاخص برای بورس کالا، در آینده نزدیک عملیاتی خواهند شد.
کد خبر : ۲۲۷۶۰
 
 
به گزارش پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه (سنا)، سازمان بورس و اوراق بهادار به منظور محاسبه شاخص، اقداماتی را در دستور کار خود قرار داده است، بطوریکه بر اساس تصمیمات سازمان بورس و پیشنهاد شرکت بورس اوراق بهادار تهران و شرکت بورس کالای ایران، اقدامات لازم برای محاسبه و ارائه شاخص‌های قبلی قیمت (TEPIX) و قیمت و بازده نقدی (TEDPIX) و نیز شاخص بازده نقدی (TEDIX) با نرم افزار مستقل در حال انجام است و بزودی این اطلاعات نیز برای استفاده سرمایهگذاران و تحلیلگران ارائه خواهد شد تا خاصیت مقایسه‌ای شاخص‌ها احیا شود؛ بنابراین پس از راه اندازی نرم افزار مخصوص محاسبه شاخص ها، این شاخص‌ها از زمان توقف تاکنون محاسبه و ارائه می‌شوند و بعد از آن نیز به طور مرتب و روزانه منتشر می‌شوند.
علاوه بر این شاخص ها، بورس شاخص‌های جدیدی را طراحی کرده که در آن قیمت‌های سهام شرکت‌ها بر اساس سهام شناور آزاد تعدیل میشود. هدف از این کار نیز آن است که تاثیر شرکت‌ها در شاخص، متناسب با میزان سهام شناور آزاد آن‌ها باشد و شرکت‌هایی که سهام شناور کمتری دارند، تاثیر کمتری در شاخص‌ها داشته باشند. در این راستا دو شاخص جدید TEFIX و TEDFIX که به ترتیب شاخص قیمت بر اساس سهام شناور آزاد و شاخص قیمت و بازده نقدی تعدیل شده بر اساس سهام شناور آزاد هستند طراحی شده و سه ماه نیز به صورت آزمایشی محاسبه شده اند. پس از تصویب این شاخص‌ها توسط شورای عالی بورس، این دو شاخص بزودی محاسبه و منتشر می¬شوند.
این در حالی است که شاخص TEFIX۳۰ که شاخص قیمت تعدیل شده بر اساس سهام شناور آزاد برای ۳۰ شرکت بزرگ بورس تهران است، طراحی شده و بزودی محاسبه آزمایشی آن آغاز می‌شود. این شاخص که شرکت‌های بزرگ بورس تهران را پوشش می‌دهد حدود ۶۵ درصد ارزش بازار را شامل می‌شود.
همچنین شاخص‌های دیگری مانند Large Cap Index و Small Cap Index در دست طراحی قرار دارند که به ترتیب شاخص‌هایی از شرکت‌های بزرگ و کوچک بورس تهران هستند و برای تحلیل و بررسی وضعیت بورس تهران و انجام مطالعه، تحلیل و اتخاذ استراتژی‌های سرمایهگذاری در این بازار می‌توانند راهگشا باشند. البته شاخص‌های یاد شده پس از تصویب شورای عالی بورس منتشر خواهند شد.
به علاوه شاخصی برای صندوق‌های سرمایه گذاری طراحی شده است. برای صندوق‌های سرمایه گذاری نیز شاخص جدید توسط سازمان بورس و اوراق بهادار طراحی شده و محاسبات آزمایشی آن نیز انجام شده و بزودی با تصویب هیات مدیره سازمان بورس منتشر خواهند شد. شاخص IMNEX شاخص بازدهی صندوق‌های سرمایهگذاری است که روند بازدهی واحد‌های سرمایه گذاری صندوق‌های سرمایه گذاری را نشان می‌دهد. با توجه به اینکه صندوق‌ها نهاد‌های مالی هستند و نظارت بر آن‌ها به عهده سازمان بورس است، شاخص مزبور پس از تصویب در هیات مدیره سازمان بورس، منتشر خواهند شد.
همچنین شاخص‌های بورس کالا هم در دست طراحی قرار دارند و از آنجا که بررسی و تحلیل در بورس کالا نیز
نیازمند داشتن اطلاعاتی راجع به قیمت‌ها و روند‌ها است، در این بورس نیز شاخص‌های مربوط به کالا‌های فلزی، پتروشیمی، کشاورزی و نفتی در دست طراحی است تا بتواند مبنای انجام تحقیقات و مطالعات و نیز تحلیل‌های کارشناسی در این بازار قرار گیرد. این شاخص‌ها نیز به زودی طراحی و به صورت آزمایشی محاسبه می‌شوند و سپس برای استفاده تحلیلگران منتشر می‌شوند.


نکاتی درباره شاخص‌های بورس تهران


به گزارش پایگاه اطلاعرسانی بازار سرمایه، با تغییر سیستم معاملات در بورس تهران و بکارگیری سیستم معاملاتی جم از آذرماه ۱۳۸۷، با توجه به اینکه در این سیستم تنها یک امکان برای استفاده از قیمت‌ها وجود داشت و با لحاظ کردن این واقعیت که تقسیم سود و افزایش سرمایه شرکت‌ها تاثیر زیادی بر قیمت سهام می‌گذارد، تصمیم بر آن شد که قیمت‌های تعدیل شده (بر اساس تقسیم سود و افزایش سرمایه) در این نرم افزار استفاده و شاخص نیز بر اساس آن طراحی و محاسبه شود. به این ترتیب شاخص جدیدی که قابل محاسبه بود شاخص کل بورس بود که با قیمت‌های تعدیل شده محاسبه و ارائه می‌شود. همچنین اقدامات بعدی برای محاسبه و ارائه کامل شاخص‌های قبلی و نیز معرفی شاخص‌های جدیدتر و کامل‌تر ادامه یافت و در حال حاضر بعضی از شاخص‌ها طراحی و به صورت آزمایشی محاسبه شده اند و بعضی دیگر در دست طراحی هستند و به زودی بسته کاملی از شاخص‌های بازار اوراق بهادار ارائه خواهد شد.


امکانات سیستم جم

 
سیستم جدید معاملاتی جم دو امکان را برای لحاظ کردن قیمت‌ها در اختیار کاربران قرار می‌دهد، نخست آنکه قیمت‌های تعدیل شده (Adjusted prices) بر اساس تقسیم سود و افزایش سرمایه شرکت‌ها محاسبه می‌شود. در این شرایط قیمت‌ها پس از تقسیم سود یا افزایش سرمایه تعدیل می‌شوند تا تغییرات قیمت متاثر از این اقدامات نباشد. همچنین قیمت‌های تعدیل نشده (Non Adjusted Prices) نیز محاسبه می‌شود. در این نوع محاسبه قیمت، تغییرات قیمت بعد از تقسیم سود در آن تعدیل نمیشود.
به هر حال برای محاسبه قیمت سهام باید از یکی از متدلوژی‌های مذکور استفاده و برای اینکه هر دو استفاده شود باید نرم افزار جانبی تهیه شود.
واقعیت این است که برای تحلیل روند بازار و تحلیل تکنیکال قیمت‌ها و بازار، بررسی قیمت‌های تعدیل شده مناسب‌تر است. نکته آنجا است که پس از تقسیم سود یا افزایش سرمایه، قیمت‌ها دچار شکست می‌شوند و با قیمت‌های قبلی قابل مقایسه نیستند. در نتیجه روند‌های طبیعی موجود در قیمت‌ها و نمودار‌ها و امکان تحلیل صحیح و دقیق مبتنی بر روند‌ها از بین می‌رود؛ بنابراین قیمت‌های تعدیل شده هم برای سرمایه گذاران و هم برای تحلیلگران مناسب‌تر و کارآمدتر هستند. به همین علت انتخاب کوتاه مدت برای سیستم جدید، استفاده از قیمت‌های تعدیل شده بود.
واقعیتی که در بورس تهران وجود دارد این است که شرکت‌ها سود بالایی تقسیم می‌کنند و نسبت سود تقسیمی به قیمت DPS/P در حد بالایی است و همین است که در بین اعضا WFE، بیشترین بازدهی نقدی از آن بورس تهران بوده است؛ بنابراین تقسیم سود شرکت‌ها به شدت بر روی قیمت‌ها و شاخص‌ها اثر میگذارد؛ بنابراین قیمت‌های تعدیل شده و شاخص کل بورس (که بر اساس قیمت‌های تعدیل شده محاسبه می‌شوند) محتوای اطلاعاتی مفیدتری دارند و شاخص‌هایی که با قیمت‌های تعدیل نشده ارائه میشوند می‌توانند بازار را منحرف کرده و اطلاعات گمراهکننده‌ای را به بازار بدهند.
 
اشتراک گذاری :
گزارش خطا
ارسال نظر