هشدار جدید درباره افزایش مجدد نرخ تورم

به گزارش بورسنیوز، براساس جدیدترین گزارش مرکز آمار درباره تورم تولیدکننده خدمات در اسفند سال گذشته، تورم سالانه پیشران خدمات که در دیماه ۱۴۰۲ بیش از ۵۰ درصد بوده، در اسفند سال گذشته به زیر ۴۰ درصد رسیده است. همچنین، تورم نقطه به نقطه در این مدت نوساناتی را تجربه کرده، اما از مهر سال گذشته روندی صعودی را آغاز کرده است. این امر در نهایت میتواند موجب افزایش تورم سالانه تولیدکننده خدمات شود.
تورم تولیدکننده به معنای تغییر قیمت کالا و خدمات در زمان تولید و پیش از رسیدن به بازار مصرفکننده است و به نوعی نمایانگر هزینههای تولید میباشد. به دلیل فاصله زمانی کوتاه بین تولید و مصرف خدمات، معمولاً تورم تولیدکننده این گروه به تورم مصرفکننده نزدیک است.
محاسبه ماهانه این شاخص برای گروه خدمات، نشاندهنده تغییر هزینه تولید خدمات در هر ماه نسبت به ماه قبل است. نرخ نقطه به نقطه آن نیز تغییرات را در هر ماه نسبت به همان ماه در سال قبل بررسی میکند. همچنین، تورم تولید سالانه خدمات از نسبت میانگین تغییرات هزینه تولید خدمات در «۱۲ ماه منتهی به ماه مورد بررسی» و «۱۲ ماه منتهی به ماه مورد بررسی در سال گذشته» حاصل میشود.
روند تورم تولیدکننده خدمات چه بوده است؟
تورم تولیدکننده بخش خدمات در دو شاخص سالانه و نقطه به نقطه روندی متفاوت را داشته است. مرکز آمار از دیماه سال ۱۴۰۲، تورم پیشران خدمات را بهصورت ماهانه اعلام کرده، در حالی که پیش از این، تورم تولید خدمات به صورت فصلی منتشر میشد.
برآوردهای مرکز آمار نشان میدهد که روند تورم سالانه تولیدکننده خدمات از دیماه ۱۴۰۲ تا اسفند سال گذشته، کاهش یافته است. بهعبارتی، تورم سالانه پیشران خدمات که در دیماه ۱۴۰۲ به ۵۶.۴ درصد رسیده بود، در آخرین ماه سال گذشته به ۳۶.۲ درصد کاهش یافته است.
در همین بازه زمانی، تورم نقطهای تولیدکننده خدمات روندی متفاوت نسبت به تورم سالانه داشته است. تغییرات این شاخص از دیماه ۱۴۰۲ تا اسفند ۱۴۰۳ نوسانی بوده است. بهطور دقیقتر، تورم نقطه به نقطه تولیدکننده خدمات که در دیماه ۱۴۰۲ برابر با ۴۴.۸ درصد بوده، در فروردین سال گذشته به ۳۲.۷ درصد کاهش یافته است. پس از فروردین، این نرخ مجدداً افزایش یافته و در خرداد ۱۴۰۳ به ۴۶.۲ درصد رسیده است. با این حال، این شاخص دوباره نزولی شده و در مهر سال گذشته به ۳۱.۴ درصد کاهش یافته است. از آن زمان به بعد، تورم نقطه به نقطه روندی صعودی داشته و در پایان سال گذشته به ۳۷.۷ درصد رسیده است.
وضعیت تورم پیشران در ماههای آینده
با توجه به نحوه محاسبه تورم سالانه که تغییرات میانگین شاخص قیمت تولیدکننده در دوازده ماهه منتهی به یک ماه مشخص را نسبت به مدت مشابه در سال قبل محاسبه میکند، تغییرات لحظهای به سرعت در تورم سالانه نمایان نمیشود و با تأخیر تغییرات تورم ماهانه و نقطه به نقطه را نشان میدهد. در مقابل، تورم نقطه به نقطه که تغییرات را نسبت به مدت مشابه در سال گذشته بررسی میکند و از میانگین استفاده نمیکند، تغییرات لحظهای را منعکس میسازد.
بنابراین، با توجه به اینکه در ۵ ماه گذشته، تورم نقطه به نقطه روندی صعودی را تجربه کرده و تورم سالانه روندی کاهشی داشته، میتوان انتظار داشت که در ماههای آینده، براساس ماهیت تورم سالانه، این شاخص نیز روندی افزایشی پیدا کند. این امر با توجه به ویژگی تورم تولیدکننده، تأثیر خود را بر تورم مصرفکننده گذاشته و زندگی مردم را تحت تأثیر قرار خواهد داد.
انتهای پیام/