گزارشی از روند صعودی سرمایهگذاری آنلاین در سال ۱۴۰۴؛ مزایا و چالشها

به گزارش بورس نیوز، توسعه فضای آنلاین و دسترسی بیشتر به اینترنت باعث تحولات زیادی از جمله در دنیای سرمایهگذاری شده است. در سالهای دور سرمایهگذاری فقط به شیوه خرید و فروش فیزیکی یا دستی ممکن بود. تغییر شیوه معاملات باعث شد تا معاملات سریعتر انجام شوند و ابزارها و شیوههای نوینی برای سرمایهگذاری پدید بیایند. رونق فضای آنلاین معاملات را بیشتر کرده است. در سال ۱۴۰۴ نیز انتظار میرود این روند ادامه پیدا کند. در ادامه به روند طی شده از سوی سرمایهگذاری آنلاین میپردازیم و مزایا و چالشهای این حوزه را نیز شرح میدهیم.
نگاهی به ابزارهای سرمایهگذاری آنلاین
ابزارهای سرمایهگذاری آنلاین موارد متعددی را شامل میشوند که بسیاری از آنها در بستر بورس حضور دارند. سرمایهگذاری در سهام شرکتها مهمترین و معروفترین ابزار سرمایهگذاری آنلاین محسوب میشود با این حال، سرمایهگذاری آنلاین محدود به این مورد نیست. سرمایهگذاری آنلاین توانسته است از طریق صندوقهای سرمایهگذاری طیف متنوعی از داراییها از املاک و مستغلات گرفته تا طلا، اوراق درآمد ثابت، زعفران، معامله حاملهای انرژی و بسیاری از موارد دیگر را شامل شود. همین تنوع، در کنار سرعت معامله و نقدشوندگی بالا در اقبال به سرمایهگذاری آنلاین موثر بوده است.
مروری بر حجم سرمایهگذاری آنلاین در سالهای اخیر
برای این که بیشتر به روند صعودی سرمایهگذاری آنلاین آگاه شویم، به بازارهای مختلف سر میزنیم. ارزش بازار اوراق بهادار با درآمد ثابت در ۱۶۱ صندوق درآمد ثابت به ۸۵۳.۵ هزار میلیارد تومان میرسید، اما این رقم بر اساس اطلاعات سایت فیپیران تا ۵ اردیبهشت ۱۴۰۴ به بیش از ۸۷۲ هزار میلیارد تومان رسیده است. ارزش صندوقهای سهامی نیز که تا پایان سال ۱۴۰۳ بیش از ۱۹۳ هزار میلیارد تومان بود، تا پنجم اردیبهشت ۱۴۰۴ به بیش از ۲۱۵ هزار میلیارد تومان رسیده است. البته ارزش صندوقهای سهامی شامل صندوقهای کلاسیک یا همان عادی، صندوقهای بخشی، صندوقهای اهرمی و صندوقهای شاخصی میشود.
در این میان ارزش صندوقهای مختلط از انتهای سال گذشته کمی افت کرده است. ارزش این صندوقها در بازه زمانی مشابه، از ۱۰.۵ هزار میلیارد تومان به حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان رسیده است. صندوقهای اختصاصی بازارگردانی نیز که تا پایان سال ۱۴۰۳ ارزشی در حدود ۲۷۹ هزار میلیارد تومان داشتند، تا پنجم اردیبهشت ۱۴۰۴ ارزشی معادل با ۲۵۲ هزار میلیارد تومان دارند؛ بنابراین با وجود افزایش سرمایهگذاری کلی در صندوقهایی که به آنها اشاره کردیم، در برخی از انواع صندوقها شاهد افت ارزش سرمایهگذاری آنلاین نیز بودهایم.
مزایای سرمایهگذاری آنلاین
سرمایهگذاری آنلاین مزایای زیادی دارد و به همین دلیل هم روز به روز موقعیت بهتری پیدا میکند و افراد بیشتری به آن روی میآورند. در بالا مختصرا به مواردی از مزایای سرمایهگذاری آنلاین اشاره کردیم. اکنون میخواهیم آنها را مفصلتر بیان کنیم.
یکی از مهمترین مزایای سرمایهگذاری آنلاین از میان بردن نیاز به مراجعه حضوری و صرف زمان و هزینه برای انجام چنین کاری است. یک مزیت دیگر این است که داراییهای مبتنی بر سرمایهگذاری آنلاین قابل سرقت نیستند و نیازی نیست تا آنها را در جای امنی نگهداری کنیم. این موضوع به ویژه در مورد داراییهایی مانند طلا بسیار صدق میکند و طلا و سکه فیزیکی از این نظر آسیبپذیرتر از داراییهای آنلاین هستند.
یک مزیت دیگر سرمایهگذاری آنلاین این است که به افراد اجازه میدهد بخش بسیار کوچکی از چیزی را معامله کنند. این کار در واقع کمک میکند که با دیجیتال کردن یک دارایی مانند مسکن یا شمش یا سکه و هر چیز دیگر، بخشهایی هر چند کوچک از آن را به افراد فروخت.
این کار یک نتیجه مهم در پی دارد و آن این است که سرمایهگذاری با پول کم برای افراد ممکن میشود. مزیت دیگری که میتوان در مورد سرمایهگذاری آنلاین به آن اشاره کرد، نقدشوندگی سریع است. در سرمایهگذاریهای آنلاین معتبر و قانونی مانند صندوقهای سرمایهگذاری بورسی قابل معامله (ETF)، نقدشوندگی سریع است و بسته به نوع دارایی شما ظرف یک یا دو روز کاری انجام میشود.
به عنوان مثال، خرید سهام پس از دو روز کاری و خرید صندوق طلا یا صندوق درآمد ثابت ظرف یک روز کاری به حساب شما واریز میشود. این در حالی است که نقدشوندگی سرمایهگذاری در برخی داراییهای فیزیکی زمانبر و گاهی دشوار است. برخی از این گزینهها حتی ضامن نقدشوندگی نیز دارند. در نهایت میتوان به این نکته اشاره کرد که استفاده از امکانات سرمایهگذاری آنلاین مانند صندوقهای سرمایهگذاری، امکان بهرهمندی از تخصص و دانش افراد آشنا به بازار را برای همه فراهم میسازد و با تشکیل شدن یک سبد دارایی مناسب و متنوعسازی آن با هزینه و کارمزدی اندک، کسب سود مناسب از بازارهای دارایی را ممکن میسازد.
چالشهای سرمایهگذاری آنلاین
سرمایهگذاری آنلاین با وجود مزایای خوبی که دارد با چالشهایی نیز روبهرو است. مهمترین موضوع و چالش در این زمینه، امنیت سرمایهگذاری آنلاین است. این امنیت جنبههای متنوعی دارد. در برخی از موارد نمیتوان به این گزینهها اعتماد کرد و نمیدانیم که محل سرمایهگذاری ما تا چه میزانی معتبر است. البته در این زمینه گزینههای مختلف با هم متفاوت هستند. به عنوان مثال اپلیکیشنهای فروشنده طلا که به تازگی بسیار معروف شدهاند به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول اپلیکیشنهایی هستند که از سوی صندوقهای طلا تاسیس شدهاند و دسته دوم اپلیکیشنهایی هستند که از سوی برخی افراد یا شرکتها راهاندازی شدهاند. دسته اول طبق قوانین سازمان بورس فعالیت میکنند و تمامی مجوزهای لازم را از سازمانهای مرجع و رسمی اخذ کردهاند. طلای پشتوانه این صندوقها نیز در انبارهای بورس کالا موجود است و استانداردهای لازم را دارد. این در حالی است که دسته دوم هنوز سازوکار و چارچوب بسیار مشخصی ندارند و نمیتوان دقیقا دانست که این اپلیکیشنها تا چه میزان طلا دارند.
چالش دیگر سرمایهگذاریهای آنلاین این است که کار با آنها نیاز به یادگیری و آموزش دارد. علاوه بر آن حداقلی از آگاهی نسبت به کار با تلفنهای همراه یا اینترنت را نیازمند است. این در حالی است که بسیاری از افراد چنین آموزشی ندیدهاند و به خصوص برای افراد سالمند یا شماری دیگر ممکن است دشوار باشد.

