خروج ۴ هزار میلیارد تومان سرمایه حقیقی از بازار سهام

به گزارش بورسنیوز، در آغاز هفته، بازارها به تعویق مذاکرات ایران و آمریکا واکنش نشان دادند. با وجود اینکه بسیاری از فعالان اقتصادی پیشبینی میکردند که مذاکرات به شکل منظم ادامه یابد، اما عقبنشینی نشست چهارم در روز شنبه باعث شد تا بازارها تحت تأثیر قرار گیرند.
مقامات ایرانی و آمریکایی بر ادامه مذاکرات تأکید کردهاند و احتمالاً تاریخ جدیدی برای ادامه گفتوگوها در روزهای آینده اعلام خواهد شد. با این حال، روز گذشته شاخص کل بازار سهام کاهش ۱.۹۵ درصدی را تجربه کرد و شاخص هموزن نیز افت ۱.۱۶ درصدی را نشان داد. همچنین خروج بیش از ۴ هزار میلیارد تومان پول حقیقی از بازار سهام، نشاندهنده انتظارات منفی حاکم بر بازار است؛ رقمی که از ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۲ بیسابقه بوده است.
در عین حال، در روز شنبه، قیمت دلار با افزایش ۳ هزار و ۵۰۰ تومانی به ۸۵ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. با وجود این رشد، به نظر میرسد که فعالان بازار ارز همچنان نسبت به ادامه مذاکرات خوشبین هستند.
شاخص کل بورس تهران پس از یک دوره رشد ۱۸ درصدی، به احتمال زیاد وارد فاز اصلاح قیمتی شده است، بهطوریکه نماگر اصلی با کاهش بیش از ۶۱ هزار واحدی یا نزدیک به ۲ درصد، تنها توانسته است کانال ۳.۱ میلیون واحدی را حفظ کند. در حالی که ریسکهای سیاسی در بازار سهام بالاست، در نخستین روز معاملاتی هفته، با غلبه هیجانات منفی، بیش از ۴ همت پول حقیقی از بازار خارج شد.
همچنین صفهای فروش گسترده، ارزش معاملات را در مقایسه با روزهای قبل به سطوح پایینی رساند. در عین حال، شاخص ثانویه بازار یا هموزن نیز با کاهش ۱.۱۵ درصدی به تحولات سیاسی اخیر پاسخ داد.
این که اهالی بازار پس از تثبیت شاخصها در بالای سقف تاریخی، شاهد اصلاح موقتی قیمتها باشند، امری طبیعی است. اما اگر این روند با کاهش نسبی ارزش معاملات همراه باشد و شرایط سیاسی به نفع بازار تغییر نکند، بورس تهران ممکن است با اصلاح طولانیمدتتری روبهرو شود.
به لحاظ فنی، نماگر اصلی بورس پس از برخورد به نیمه کانال ۳.۱ میلیون واحد، مقاومت نشان داد و روند اصلاح را آغاز کرد. در هفته گذشته نیز فعالان بازار با عرضههایی مواجه شدند، اما شرایط مثبت مذاکرات سیاسی مانع از کاهش تقاضا شد. خریداران همچنان در صفهای خرید حضور داشتند.
در ابتدای هفته جاری، هیجانات منفی بر بازار غلبه کرد و خروج گسترده پول از گروههای خودرویی و بانکی این سیگنال را مخابره کرد که بازار منتظر اخبار جدید و قویتری از فضای مذاکرات سیاسی است. همچنین تأخیر در مذاکرات باعث شد صنایع مرتبط با توافق هستهای به فاز اصلاحی وارد شوند. کاهش شدید ارزش معاملات به محدوده ۱۲ همت نیز یکی دیگر از نشانههای احتمال اصلاح است.
این در حالی است که میانگین ارزش دادوستدهای بورس در هفته گذشته به حدود ۱۸ همت رسید. همچنین در روز شنبه، خروج نقدینگی حقیقی بیش از ۴ هزار میلیارد تومان ثبت شد که در مقایسه با ۱۶ همت نقدینگی واردشده از ابتدای سال، رقم قابلتوجهی به شمار میرود. به عبارت دیگر، حدود یکچهارم سرمایه ورودی طی ۲۴ روز معاملاتی گذشته تنها در یک روز از بازار خارج شده است.
سفارشهای خرید و فروش در زمان پیشگشایش و همچنین تراز سفارشها نشان میدهد که تنها فروشهای هیجانی در نمادهای مرتبط با برجام اتفاق افتاده است. در حالی که در صنایع کوچکتر مانند زراعیها، سیمانیها و غذاییها تقاضای نسبتا خوبی وجود دارد. گزارشهای مثبت این صنایع و ریسک پایین آنها نسبت به مذاکرات، دلیل اصلی استقبال از این صنایع است.
صندوقهای درآمد ثابت نیز خروج پول ۵۰۰ میلیارد تومانی را ثبت کردند و بخش بزرگی از این سرمایه به صندوقهای طلا جذب شد. این صندوقها تا ساعت ۱۴:۳۰ روز شنبه با ورود ۳۴۸ میلیارد تومان پول همراه بودند. صندوقهای مبتنی بر شمش و سکه بورسی در ساعات ابتدایی روز شنبه، رشد قیمتی قابلتوجهی را تجربه کردند و اکثر آنها به حباب اسمی مثبت رسیدند. افزایش قیمت دلار و بازگشت آن به کانال ۸۵ هزار تومان به همراه بازدهی جذاب انس طلا از ابتدای سال، به احتمال زیاد امنیت این صندوقها برای سرمایهگذاری را افزایش خواهد داد.
تمامی این موارد نشان میدهد که اگر شرایط سیاسی به نفع بورس نباشد، احتمالاً اصلاح قیمت سهام میتواند طولانیتر باشد. همچنین فرصتی خوب برای ورود مجدد به نمادهای کوچک و با ارزش فراهم خواهد شد. اما پرسش اصلی این است که اصلاح شاخصهای سهامی تا کجا ادامه خواهد داشت؟
به نظر میرسد شاخص کل بورس احتمالا به محدوده ۳ میلیون واحد و سقف قبلی که در ۱۹ دیماه ثبت شده، پتانسیل اصلاح دارد. این سناریو در شرایطی معتبر است که تنشهای سیاسی تشدید نشود. در غیر این صورت، بازار ممکن است با نسبت قیمت به درآمد (P/E) پایینتری معامله شود.
انتشار گزارشهای سالانه که روند آن آغاز شده و احتمالاً تا اوایل تابستان ادامه خواهد داشت، همزمان با اصلاح قیمتی بازار نقش مهمی در تعدیل P/E بورس ایفا خواهد کرد. لذا با فرض حفظ شرایط و عدم تشدید تنشها، P/E پایینتر از ۸ واحد و شاخص بورس ۳ میلیون واحدی توجیه خرید برای میانمدت خواهد داشت.
انتهای پیام/





