آیا طلا به عنوان یک «پناهگاه امن» برای سرمایهگذاری شناخته میشود؟

به گزارش بورس نیوز، آیا طلا واقعاً به عنوان «سرمایه امن» شناخته میشود یا اینکه سرمایهگذاران بار دیگر در زمان نادرستی به خرید آن پرداختهاند؟
روند افزایش قیمت طلا که به نوعی به «بازار گاوی» تعبیر میشود، به نظر میرسد که با کندی مواجه شده است، در حالی که در ماههای اخیر این روند به طور مداوم افزایشی بود. قیمت طلا از آگوست ۲۰۲۴ (مرداد - شهریور ۱۴۰۳) به اوج خود رسید و هر اونس آن به بیش از یک هزار دلار رسید. در آوریل ۲۰۲۵، این قیمت به رکورد سه هزار و ۵۰۰ دلار رسید که نشاندهنده افزایش ۵۰ درصدی ظرف کمتر از ۹ ماه است.
با این حال، از آن زمان به بعد، طلا با کاهش ۲۵۰ دلاری مواجه شده و در حال حاضر به قیمت سه هزار و ۲۵۰ دلار معامله میشود که نشاندهنده کاهش هفت درصدی نسبت به بالاترین قیمت در آوریل است.
سال گذشته میلادی، قیمت طلا ۲۷ درصد افزایش یافت و در سال ۲۰۲۵ نیز حدود یک چهارم رشد داشته است. با وجود اینکه پس از عبور کوتاهمدت از سقف ۳۵۰۰ دلار، روندی نزولی را طی کرده، بازار همچنان تمایل به رشد دارد و گزارشهای اخیر با عناوینی که به پنج هزار دلار اشاره دارند، بر این موضوع تأکید میکنند.
یکی از تحلیلها با عنوان «آیا طلا به ۵۰۰۰ دلار خواهد رسید؟» از سوی کمپل هاروی، اقتصاددان کانادایی ارائه شده است. او معتقد است که دلایل معتبری برای افزایش قیمت طلا وجود دارد، از جمله بالا رفتن نااطمینانی اقتصادی و تلاش چین برای کاهش وابستگی به دلار.
کشورهایی مانند چین ممکن است طلا را صرفاً به منظور سودآوری نخرند، بلکه هدف آنها کاهش ریسک مواجهه با سیستم دلار آمریکاست، به ویژه پس از تحریمهای اقتصادی علیه روسیه در سال ۲۰۲۲.
سرمایهگذاری در طلا با رویکردی ساختاری - راهبردی حساس به قیمت نیست و در واقع، هدف اصلی این نوع سرمایهگذاری مدیریت ریسک و تأمین اقتدار بلندمدت است.
با این حال، هاروی هشدار داده است که «طلا به اندازه سهام نوسان دارد، اما بهصورت قطعی نمیتواند تورم را از بین ببرد و همچنین سودآوری یکنواختی ندارد. این فلز پس از اوجگیری در سال ۱۹۸۰، روندی نزولی را در پیش گرفت که تا سال ۲۰۰۱ ادامه داشت!»
به گفته هاروی، قیمت طلا معمولاً مشابه «نسبت درآمد به قیمت» در بازار سهام رفتار میکند؛ بدین معنا که وقتی قیمت بهطور غیرعادی بالا میرود، معمولاً سوددهی آتی آن ناامیدکننده است.
آیا ممکن است که این بار شرایط متفاوت باشد؟ شاید «از دست دادن اعتماد به دلار آمریکا به عنوان ذخیره ارزی، طلا را به روندی جدید سوق دهد.» همچنین هاروی عنوان کرده که طلا در ۱۱ عقبنشینی اخیر بازار سرمایه، هشت بار مقاومت کرده و در زمان رکودها، معمولاً عملکرد بهتری داشته است.
در نهایت، هرچند روند فعلی بازار به سمت صعودی پیش میرود، اما تجربیات گذشته نشان میدهد که ممکن است به سمت بازار نزولی تمایل داشته باشد!
انتهای پیام/



